Suunnistuksen SM-viesti lauantaina Espoossa: Olli Ojanahon ankkuroima Helsingin Suunnistajat pitkästä aikaa mitalikandidaatti

Olli Ojanaho ankkuroi Helsingin Suunnistajien SM-viestijoukkueen lauantaina Espoossa. Kuva SM-keskimatkalta. Kuva: Touho Häkkinen

Olli Ojanaho ankkuroi Helsingin Suunnistajien SM-viestijoukkueen lauantaina Espoossa. Kuva SM-keskimatkalta. Kuva: Touho Häkkinen

Jukolan viestin kuudes tila osoitti miehille, että perussuoritukset riittävät pitkälle.

Viestisuunnistuksen SM-mitalit on jaossa lauantaina Espoon Oittaan maastoissa. Miesten pääsarjaan on ilmoittautunut 69 joukkuetta. Viime vuonna mestaruuden voitti Koovee ennen Paimion Rastia ja OK Triania.

Lauantaina nämä seurat ovat edelleen suosikkeja Tampereen Pyrinnön, Kalevan Rastin ja Ikaalisten Nousevan Voiman ohella.

Yksi joukkue, jolla on saumat vaikka mihin, on Helsingin Suunnistajat.

Seuran ykkösjoukkue lähtee SM-viestiin joukkueella Topi Raitanen, Einari Heinaro, Arttu Syrjäläinen ja Olli Ojanaho. Nelihenkisessä joukkueesta kolme edusti Suomea suunnistuksen MM-kisoissa Virossa ja se on kova prosentti.

Helsingin Suunnistajien miesten ryhmän vetäjä Henrik Tala ei halua sanoa ääneen sijoituksia tai tavoitteita. Kilpailuun lähdetään suoritus edellä.

- Mutta kyllä me ehdottomasti lähdetään parantamaan viimevuotista sijaa, Tala myöntää.

Viime vuonna Kurikassa HS oli viestin kymmenes. Se oli seuralta ensimmäinen sijoitus 10 parhaan joukossa 21 vuoteen. Edellinen kerta kymppisakissa oli Iso-Syötteellä vuonna 1995. Itse asiassa tuolloin seura voitti Suomen mestaruuden joukkueella Tero Kekäläinen, Tuomas Tala, Jukka Miettinen ja Matti Karvonen.

Iso-Syötteen viestin aikaan nykyisestä joukkueesta Heinaro oli neljävuotias ja Syrjäläinen neljän kuukauden ikäinen. Raitanen ja Ojanaho eivät olleet vielä nähneet päivänvaloa.

Pitkä matka huippuseuraksi 

Helsingin Suunnistajien nousu Suomen kärkisuunnistusseurojen joukkoon on Talan mukaan seurausta jo vuosituhannen alussa tapahtuneesta muutoksesta, kun seurassa oli aktiivisia henkilöitä, jotka alkoivat vetää juniorityötä. Joukkueen runkona ovat pitkään toimineet 1990-luvun alussa syntyneet suunnistajat.

Talan mukaan seurassa maksettiin jonkin aikaa oppirahoja siitä ajatuksesta, että kovat juniorit ovat muutaman vuoden päästä kovia yleisen sarjan menijöitä ihan itsestään. Kasvu junioriseurasta huippuseuraksi vei hieman pidempään. Apuna nousussa on ollut kovien junioreiden siirtyminen seuraan pääkaupunkiseudun alueen muista seuroista.

- Olemme yrittäneet rakentaa tähän lähialueen porukkaa, joka yhdessä treenaamalla menisi eteenpäin, Tala kertoo.

HeinaroEinariSMPitkaTouhoEinari Heinaro Lapuan SM-pitkillä. Kuva: Touho Häkkinen

Ja eteenpäin on menty: Joensuu-Jukolassa Helsingin Suunnistajat oli kuudes. Se oli yllätys monelle suunnistusihmiselle, myös Talalle. Miesten ryhmän vetäjän mukaan aikaisemmin seura oli lähtenyt pienellä yliyrittämisellä viesteihin ja se oli kostautunut. Enossa fokus oli teknisesti puhtaissa suorituksissa.

- Siinä kyllä realisoitui jotain sellaista, mikä oli ollut tuloillaan jo pidempään. Aiemmin päiväosuudet olivat meille heikkoja, mutta siellä ne olivat juuri vahvimpia osuuksiamme, Tala muistelee.

Vaativaa suunnistusta edessä

Lauantain SM-viestistä Tala odottaa tapahtumarikasta kilpailua. Pienessä maastonosassa käytävä kilpailu tarjoaa vaativaa suunnistusta ja jatkuvaa rytminvaihtoa. Viestin hän uskoo ratkeavan vasta ankkuriosuuden viimeisillä kilometreillä ellei Paimion huippukunnossa oleva Olav Lundanes onnistu karkaamaan jo aiemmin.

- Maaston me kyllä tunnemme, se ei tuota yllätyksiä. Uskon kuitenkin, että Tampereen Pyrinnöllä ja Paimion Rastilla on etukäteen vielä meitäkin kovemmat joukkueet liikenteessä.

HeikkilaSyrjalainenHeikkilaSMPitkaTouhoHelsingin Suunnistajien kolmoisvoiton H20-sarjassa Lapuan SM-pitkillä ottanut Tuomas Heikkilä (kesk.), Topi Syrjäläinen (vas.) ja Ollipekka Heikkilä. Kuva: Touho Häkkinen

Helsingin Suunnistajilla oli positiivinen ongelma, kun 20-sarjan viestijoukkueesta joku olisi voinut mahtua näyttöjensä puolesta yleisen sarjan joukkueeseen. Nyt 20-sarjassa viestiä vievät Ollipekka Heikkilä, Topi Syrjäläinen ja Tuomas Heikkilä. Sama kolmikko otti kaksi viikkoa sitten Lapuan SM-pitkältä kolmoisvoiton ja oli heinäkuussa nuorten MM-kisojen viestissä Tampereella neljäs. Joukkuetta ei laskettu virallisiin tuloksiin, sillä vain paras joukkue joka maasta lasketaan ja Ojanahon ankkuroima Suomen ykkösjoukkue oli hopealla.

- Onhan meillä siinäkin sarjassa vahva porukka. SM-viestissä Olli halusi itse juosta miesten sarjassa ja se kävi muille. Näin päädyimme tällaisiin joukkueisiin, Tala selvittää.

Tala uskoo, että Jukolan kuudes sija auttaa seuraa myös Oittaalla. Onnistumisia on tullut sen jälkeenkin. Tala muistuttaa, että SM-viestin toista osuutta vievä Einari Heinaro oli Lapuan SM-pitkällä yhdeksäs ja kolmannen osuuden Arttu Syrjäläinen 11:s.

- Topilla (Raitanen) tossu kulkee ja Olli on hyvässä kunnossa. Kaikki tietävät, ettei tarvitse tehdä ylisuorituksia, Tala kertoo luottavaisena.

SM-viesti suunnistetaan Espoon Oittaalla lauantaina 16.9. Miesten sarja starttaa kello 10.00

-Juho-Veikko Hytönen

SM-viestin tapahtumasivut 

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri