Topi Raitanen aloittaa Helsingin Suunnistajien SM-viestin: ”Täytyy tulla säädyllisessä ajassa pois”

Topi Raitanen suunnistuksen MM-kisojen sprinttiviestissä. Kuva: Touho Häkkinen

Topi Raitanen suunnistuksen MM-kisojen sprinttiviestissä. Kuva: Touho Häkkinen

Suunnistusviestit sytyttävät aina, vaikka kesäkausi on sujunut vahvasti yleisurheilun puolella.

Topi Raitanen on mitalikandidaatti Helsingin Suunnistajien ykkösjoukkueen aloittaja suunnistuksen SM-viestissä Espoossa lauantaina.

Hän on sitä mieltä, että lauantaina seuralla on koossa ehkä kovin porukka mitä seuralta on koskaan ollut SM-viestissä.

Maastosuunnistus oma lajinsa

Raitasen mukaan onnistunut SM-viestisuoritus vaatii aina neljä hyvää juoksua, mutta aloittajalla on vähän paineita.

- Kyllä katseet kääntyvät meikäläisen puoleen. Minun täytyy tulla avausosuudelta säädyllisessä ajassa pois metsästä, jotta muut pääsevät hyvään paikkaan, Raitanen kertoo.

Eikä kyse ole pelkästään siitä, että aloitus on suunnistusviesteissä usein muita osuuksia tärkeämpi ja omalaatuisempi. Raitanen on panostanut pitkälti yleisurheiluun ja estejuoksuun. Suunnistuksen puolella fokus on ollut sprinttimatkoilla. Maastokilpailut ovat aina oma lajinsa ja etenkin tunnin kestävät ja sitä pidemmät suoritukset raskaammissa maastoissa vaativat sellaisia ominaisuuksia, joilla sprintissä tai 3000 metrin esteissä ei tee mitään. Näiden ominaisuuksien puute mietityttää Raitastakin.

- Jukolan avausosuudella kaikki meni hyvin ensimmäisen tunnin ajan, mutta sitten tuli uupumus. Sen seurauksena tein virheen, joka pudotti terävimmästä kärjestä. Lauantaina osuus on vain reilu kahdeksan kilometriä, joten se pitäisi jaksaa, Raitanen mietti.

Raitasen mukaan SM-viestissä on myös huomioitava se, ettei se ole Jukolan kaltainen massatapahtuma. Letkat ovat pienempiä ja suunnistus on avausosuudellakin enemmän henkilökohtaisen kilpailun kaltaista.

RaitanenTopi25mannaKUTopi Raitanen vaihtoi kärjessä 25manna-viestin avausosuudelta vuonna 2015. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Viestit sytyttävät

Helsingin Suunnistajien valmennuspäällikkö Henrik Tala uskoo, että Jukolan kuudennen sijan jälkeen miesten on helpompi lähteä kilpailuihin. Raitanen on samoilla ajatuksilla.

- Me tiedämme, että pärjäämme, jos jokainen tekee perussuorituksen. Jukolassa oli kiva huomata, että päiväosuuden miehet onnistuivat. Se oli myös heille näytön paikka. Ne joilta ehkä odotettiin eniten eli minä, Eikka (Einari Heinaro) ja Olli (Ojanaho) teimme joukkueessa eniten virheitä, Raitanen kertoo.

Suunnistuksen MM-kilpailuissa ja maailmancupissa Topi Raitanen on kantanut Suomi-paitaa sprinttiviesteissä. Lisäksi 3000 metrin esteiden ennätys on kohentunut ja tällä viikolla Raitanen julkaisi twitterissä kuvan, jossa yöpöytään on teipattu Tokyo 2020 -tekstillä varustetut olympiarenkaat.

Siitä huolimatta Helsingin suunnistajien sinivihervalkoisen asun päälle pukeminen innostaa etenkin viesteissä. Raitanen on monen lajin paineesta huolimatta ollut tällä kaudella mukana 10MILA-viestissä ja Jukolassa, jotka ovat suunnistajien tärkeimmät viestit.

- Kyllä suunnistusviestit sytyttävät. Aion juosta myös Halikko-viestissä ja 25mannassa Ruotsissa, hän kertoo syksyn suunnitelmista.

Raitasen mukaan Helsingin Suunnistajien nuorten miesten ryhmässä on hyvä meininki ja se vei hänetkin Tuusulan Voima-Veikoista HS:ään. Saman ovat tehneet monet muutkin pääkaupunkiseudun ympäryskunnasta kotoisin olevat, jotka ovat olleet seurassaan enemmän tai vähemmän yksin.

- Kun Olli (Ojanaho) muutti pohjoisesta etelään, niin seuranvaihto Helsingin Suunnistajiin oli luonnollinen. Meillä on hyvä treeniporukka ja keskinäistä kilpailua. Ja sehän herättää aina kiinnostusta lisää, hän toteaa.

Mutta palataan vielä lauantain SM-viestiin. Raitanen tietää, millä ajatusmallilla Oittaan maastot otetaan haltuun. Sitä neuvoa voi kokeilla moni muukin. Sijoitusta ei kuulemma kannata miettiä.

- Seuraava rastiväli on aina tärkein.

-Juho-Veikko Hytönen

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri