Syysvireessä oleva Anna Haataja ensimmäistä kertaa Pohjantähden ankkurina SM-viestissä: "Juoksujärjestyksestä ei tullut tappelua"

Anna Haataja suunnisti kultaa Lapuan SM-pitkällä kaksi viikkoa sitten. Kuva: Touho Häkkinen

Anna Haataja suunnisti kultaa Lapuan SM-pitkällä kaksi viikkoa sitten. Kuva: Touho Häkkinen

Onnistunut kesäharjoittelu on parantanut vauhtia ja nostanut oululaisen Suomen naissuunnistajien kärkeen.

Suunnistuksen SM-viesti kilpaillaan lauantaina Espoon Oittaalla.

Naisten SM-viestissä on vain kaksi suosikkia: Tampereen Pyrintö ja SK Pohjantähti. Muutkin seurat ovat mukana vahvoilla joukkueilla, mutta etukäteisasetelmissa tamperelaiset ja oululaiset jakavat kullan ja hopean keskenään muiden taistellessa pronssista ja seuraavista sijoista.

Kaksi edellistä kertaa Pyrintö on osoittautunut vahvemmaksi. Pohjantähti voitti viestin vuonna 2014. Edellisen kerran joku muu seura on juhlinut kultaa lähes 10 vuotta sitten.

Uusi juoksujärjestys

SK Pohjantähden Anna Haataja on ollut suomalaisen suunnistuksen syksyn komeetta. Elokuun maailmancupissa Latviassa hän juoksi nopeimman ajan viestissä ja nosti Suomen kolmosjoukkueen kolmanneksi. Kaksi viikkoa sitten hän voitti pitkän matkan SM-kultaa Lapualla.

SM-viestissä Haataja yrittää ankkuroida Pohjantähden voittoon.

- Hyvä joukkue meillä on. Kiva päästä kokeilemaan ankkuriosuutta, Haataja odottaa lauantaita.

Aiemmin Pohjantähden viestejä ankkuriosuudella on vienyt joko Marika Teini tai Sofia Haajanen, mutta nyt nämä naiset yrittävät päästää Haatajan mahdollisimman hyvässä paikassa metsään.

- Juoksujärjestyksestä ei tullut tappelua. Itse asiassa ennen syksyn kisoja oli jo puhetta, että kokeeksi joku muu kuin Marika voisi juosta ankkuriosuutta. Parempi sitä on kokeilla tässä viestissä kuin Tiomilassa tai Venlojen viestissä.

Top3SMPitkaTouhoAnna Haataja SM-pitkän korkeimmalla palkintokorokkeella. Saila Kinni (oik.) vie viestiä Tampereen Pyrinnön väreissä ja Henna-Riikka Haikonen Anttolan Urheilijoissa. Kuva: Touho Häkkinen

Haataja on sitä mieltä, että Pyrintö on kova voitettava.

- Kyllä tässä kaikilta vaaditaan hyvä suoritus, jos mielitään kultaa ottaa.

Kesällä vauhtia lisää

Keväällä Haataja ei vielä ollut seuran paras suunnistaja, mutta nyt syksyllä vauhti on ollut paikoin jopa parempaa kuin Marika Teinillä. Mistä näin hyvä vire on tullut syksyyn?

- Kesäharjoittelu sujui hyvin ja yksinkertaisesti fysiikka on mennyt eteenpäin. Ratavauhti on kehittynyt ja samalla maastossakin pääsee kovempaa. Se on tarkoittanut sitä, että hyvässä kunnossa on varaa hidastaa silloin kun suunnistus sitä vaatii, hän paljastaa.

Viron MM-kisat olivat Haatajan tavoite, mutta kisalippua ei tullut. Talven harjoittelu ei onnistunut yhtä hyvin kuin kesällä.

- Jalkaongelmat pakottivat olemaan talvella kuukauden juoksematta. Kevätkausi tuli sen vuoksi ehkä vähän liian nopeasti, enkä saanut tehtyä riittävän hyviä suorituksia, Haataja.

Viime viikkoina hyviä suorituksia on sitten tullut keväänkin edestä ja seuraava kansainvälinen tavoite on maailmancupin päätöskierros kuun lopussa Sveitsissä. Liitto ei ole vielä joukkuetta valinnut, mutta Haatajan loppukesän näyttöjen pitäisi riittää paikkaan finaalikierroksella.

Viikonloppu näyttää tuleeko kaulaan lisää SM-mitaleja. Sunnuntaina kilpaillaan vielä sprintti.

- Huomenna mennään täysillä. En siinä säästele SM-sprinttiä varten, hän lupaa.

Naisten SM-viesti starttaa lauantaina kello 10.40.

-Juho-Veikko Hytönen

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri