Takavuosien suunnistajalegenda Norjan maajoukkueen päävalmentajaksi – ex-valmentaja lähti Tanskaan

Norjan kolmikko Magne Dähli (vasesmmalla edessä), Eskil Kinneberg (vasemmalla takana) ja Olav Lundanes juhli viestin maailmanmestaruutta Viron MM-kisoissa heinäkuussa. Kuva: Touho Häkkinen

Norjan kolmikko Magne Dähli (vasesmmalla edessä), Eskil Kinneberg (vasemmalla takana) ja Olav Lundanes juhli viestin maailmanmestaruutta Viron MM-kisoissa heinäkuussa. Kuva: Touho Häkkinen

Jörgen Rostrup, 38, on valittu Norjan suunnistusmaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi.

Hän aloittaa tehtävässä marraskuun alussa. Asiasta kertoo Norjan uutistoimisto NTB.

Rostrup oli maailman paras miessuunnistaja vuonna 2001 ja kuului maailman kärkisuunnistajiin vuosina 1999-2005. Hän voitti neljä maailmanmestaruutta, joista kaksi oli henkilökohtaisia. Vuonna 1999 hän juhli keskimatkan kultaa Skotlannissa. Vuoden 2001 Tampereen MM-kisoissa hän oli normaalimatkan (nykyinen pitkä matka) ykkönen kilpailussa, jossa Jani Lakanen otti hopeaa.

Rostrupin viiden mitalin saldo ei kuulosta nykymittapuussa suurelta, mutta on huomioitava, että hän kilpaili maailman huipulla vuosina, jolloin MM-kisat järjestettiin vain joka toinen vuosi. MM-ohjelmassa oli viime vuosituhannen puolella kaksi henkilökohtaista matkaa ja yksi viesti nykyisen viiden MM-startin sijaan.

Rostrup hallitsi jo kansainvälisestä kilpailukalenterista poistuneita Pohjoismaiden mestaruuskisoja vuonna 2001, kun hän otti kaksi kultaa Mikkelissä. Menestysvuonnaan 2001 Rostrup voitti myös Jukolan viestin Turun Suunnistajien väreissä. Rostrup vaihtoi kuudennelta osuudelta kärjessä ja Janne Salmi ankkuroi Turun Suunnistajien toistaiseksi viimeisimmän voiton maailman arvostetuimmassa seuraviestissä. Rostrup juhli Jukolan voittoa myös vuonna 1999.

Buch Tanskaan

Viimeiset neljä vuotta norjalaisia luotsasi tanskalainen Kenneth Buch. Neljän vuoden aikana saavutetusta 15 MM-mitalista huolimatta hänen sopimustaan ei uusittu ja hän siirtyi Tanskan suunnistusliiton palvelukseen. Vastaisuudessa Buch valmentaa Tanskan maastosuunnistajia. Nykyinen valmentaja Torbjörn Gasbjerg vastaa keskittyy sprinttisuunnistajiin.

Kahden valmentajan taktiikka on osa Tanskan suunnistusliiton valmistautumista MM-kisojen jakaantumiseen. Vuodesta 2019 eteenpäin suunnistuksen MM-mitaleista kilpaillaan vuorovuosina maastomatkoilla ja sprinttimatkoilla.

Ensi vuonna suunnistuksen MM-kilpailut järjestetään Latviassa.

-Juho-Veikko Hytönen

Juttua korjattu 17.10.2017 klo 13.49. Kenneth Buch vastaa Tanskan maastomatkojen suunnistajen valmennuksesta ja Gasbjerg sprinttereistä. Alkuperäisessä jutussa työnjako oli ilmoitettu virheellisesti väärin päin.

Premiumsport.fi

ulvang banneri