Talvisen hurja kiri toi Halikko-viestin voiton MS Parmalle

Halikko-viestin voitosta käytiin tiukka loppukiri MS Parman Arto Talvisen ja Hiidenkiertäjien Oskari Liukkosen välillä. Kuva: Ilkka Saarimäki

Halikko-viestin voitosta käytiin tiukka loppukiri MS Parman Arto Talvisen ja Hiidenkiertäjien Oskari Liukkosen välillä. Kuva: Ilkka Saarimäki

Voitto ratkesi vasta viimeisen rastin jälkeen.

MS Parma palasi voittokantaan muutaman vuoden tauon jälkeen suunnistuksen perinteisessä Halikko-viestissä. Aurinkoisessa, mutta hyytävän kylmässä kelissä Salon Märynummella suunnistetun viestin ratkaisu syntyi vasta ankkuriosuuden viimeisen rastin jälkeen.

Voittajajoukkueessa suunnistivat Akseli Ruohola, Anastasia Rudnaya, Aleks Hiidenhovi, Pekka Lapila, Eija Koskivaara, Elsa Ankelo, Aleksi Hellman, Olli Mattila, Oskari Lepistö, Rasmus Ekström, Eero Heinonen, Sami Hämäläinen, Henrik Väisänen, Maija Sianoja ja Arto Talvinen.

15-hengen joukkueissa kilpailtava Halikko-viesti on Ruotsin 25mannan tavoin kilpailu, jossa tarvitaan eri-ikäisiä miehiä ja naisia.

Kilpailun avausosuutta hallitsi Hiisirastin Dmitry Nakonetsnyi, joka vaihtoi kärjessä vajaan minuutin ennen Ikaalisten Nousevan Voiman Mikko Knuuttilaa ja Vehkalahden Veikkojen Samu Heiskaa.

Seuraavilla osuuksilla eteni kolme suunnistajaa kerrallaan. MS Parma ja Paimion Rasti nousivat viestin kärkeen. Pari osuutta myöhemmin kärjen seuraksi nousi vielä Hiidenkiertäjät muiden jäädessä armotta.

Viimeistä edellistä osuutta veivät naiset, mutta ratkaisu meni miesten ankkuriosuudelle, kun Hiidenkiertäjien Annika Rihma ja MS Parman Maija Sianoja saapuivat metsästä rinta rinnan ja Hiidenkiertäjien Oskari Liukkonen ja Parman Arto Talvinen lähtivät yhdessä maastoon. Paimion Rasti oli vajaan minuutin päässä.

Paimion Rastin Frederic Tranchand sai Liukkosen ja Talvisen kiinni heti ykkösrastille, mutta ranskalaishirmun tekninen terä oli ruosteessa. Virheet pudottivat hänet uudelleen kärjestä Talvisen ja Liukkosen ratkaistessa voiton.

Vielä viimeisellä rastilla miehet olivat lähes samaan aikaan, mutta juoksuvoimainen Talvinen ei jättänyt Liukkoselle mitään mahdollisuuksia. Näin Parma juhli voittoa maalissa.

LiukkonenOskariHalikkoKU

Talvinen eteni pitkälti eri hajonnoilla Liukkosen kanssa ja voittajan mukaan Hiidenkiertäjien paita tuli aina hajonnoilta eteen. Talvinen tunnusti Liukkosen tarkaksi suunnistajaksi.

- Toisaalta tiesin, että loppusuoralla menen kuitenkin ohi, joten ei ollut sinänsä hätää, hän tiivisti.

MS Parma on voittanut Halikko-viestin viimeksi vuonna 2013.

- Sen jälkeen ollaan kakkos- ja kolmossijoja otettu. On sitä voittoa jo haettukin, Talvinen tiivisti seuransa tunnelmat.

Hiidenkiertäjien ankkuri keksi vain vähän syitä, jolla olisi voinut peitota Talvisen.

- Olisi pitänyt treenata enemmän ja olla paremmassa kunnossa. Sata metriä lyhyempi loppusuorakin olisi voinut auttaa, Oskari Liukkonen nauroi.

Kaikesta huolimatta kakkostila maistui.

- Hyvinhän tämä meni. Pienestä jäi kiinni, mutta itse en ainakaan olisi pystynyt parempaan, Liukkonen summasi.

Emma Silvennoinen lähetti Frederic Tranchandin ankkuriosuudelle 46 sekunnin takamatkalta. Kärjen hän sai kiinni, mutta virheet veivät mahdollisuudet voittoon.

- Jouduin pistämään kaiken peliin heti alussa. En ole juurikaan suunnistanut viime aikoina, joten suunnistus ei toiminut. Tämän jälkeen jouduin pistämään jälleen kaasun pohjaan, mutta suunnistuksesta ei tullut mitään, rastit eivät löytyneet, ranskalainen harmitteli.

- Ilman virheitä olisin toki ollut mukana voittotaistossa. Jalka ei ole nyt yhtä kevyt kuin aiemmin kaudella, joten en ole varma olisiko minulla ollut lopussa mahdollisuuksia, Tranchand mietti.

Neljänneksi sijoittuneen Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho tykitti ankkuriosuuden nopeimman ajan, mutta eroa kärkeen kertyi yli neljä minuuttia. Ensi vuonna Jukolan viestiä järjestävä Lahden Suunnistajat oli viides. Minna Kaupin ja Aleksi Anttolaisen tahdittama joukkue oli maalissa reilut 11 minuuttia voittajista.

Kaikkiaan Märynummen soille ja kallioille starttasi 93 joukkuetta. Kuntosarjat ja lasten Halikko-juoksu mukana lukien Salossa kilpaili yli 1500 suunnistajaa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri