Kansainvälinen suunnistusliitto kehitti uuden sprinttimatkan MM-kilpailuihin

Sprinttiviestin lähtö viime kesän suunnistuksen MM-kilpailuissa Viron Viljandissa. Kuva: Touho Häkkinen

Sprinttiviestin lähtö viime kesän suunnistuksen MM-kilpailuissa Viron Viljandissa. Kuva: Touho Häkkinen

Vielä nimeä vailla olevassa kolmannessa sprintissä kilpaillaan ensimmäisen kerran syksyn 2018 maailmancupissa.

Kansainvälinen suunnistusliitto IOF on julkistanut hahmotelman uudesta suunnistuksen arvokisamatkasta, jossa kilpaillaan sekä maailmancupissa että arvokilpailuissa.

Aiemmin IOF päätti jakaa MM-kisat käytäväksi vuorovuosin sprintti- ja maastomatkoilla. Jako käynnistyy vuonna 2019, jolloin Norjassa kisataan maastomatkoilla.

MM-kisoihin uusi sprintti tulee vuonna 2020 kolmanneksi matkaksi sprintin ja sprinttiviestin oheen.

IOF hahmotteli uuden kilpailumuodon suuret linjat.

Uudessa lajissa kilpaillaan karsinta, jonka jälkeen suunnistetaan pudotuserissä sprinttihiihdon tapaisesti. Pudotuserät käydään yhteislähdöllä ja tarkoituksena on, että ensimmäisenä maaliin saapunut kilpailija voittaa. Pudotuseriä käydään tavallisesti kolmen kierroksen verran, joista viimeinen on finaali. Matka muistuttaa kuvauksen perusteella vahvasti knockout-sprinttiä, jota kilpailtiin muutama vuosi sitten kuopatulla Nordic Orienteering Tourilla.

Hajonnat mietinnän alla

Matkan hajontamenetelmää ei ole vielä päätetty. IOF hahmotteli luonnoksessa kolme vaihtoehtoa. Joko hajontaa ei ole ollenkaan tai käytetään ”omavalintaista hajontaa”. Tässä tapauksessa kilpailija voi ennen lähtöään valita yhden kolmesta radasta, jonka hän kiertää. Samassa pudotuserässä suunnistavat kilpailijat eivät saa tietää toistensa valintoja, mutta yleisö saa nähdä kunkin urheilijan valnnan. Valinta pitää tehdä 20 sekunnin aikana. Lähtömerkin jälkeen urheilijat kiertävät omat ratansa ja ensimmäisenä maaliin saapunut on voittaja.

SprinttiUusiHajontaOman valinnan hajonnassa kilpailija valitsee yhden radoista A, B tai C, eikä saa tietää muiden kilpailijoiden valintoja. Kuvaa voi katsoa tarkemmin IOF:n luonnoksesta.

Kolmas vaihtoehto on käyttää niin sanottua perinteistä perhoshajontaa tai muuta vastaavaa menetelmää, jossa on keskusrastit. Keskusrastilta kilpailijat käyvät useamman eri lenkin eri järjestyksessä.

Luonnoksen mukaan hajontamenetelmiä on testattava ennen lopullista päätöstä. Uusi matka olisi tarkoitus pitää puistossa tai urbaaneissa olosuhteissa, jossa on mahdollista pitää maaston puolesta kovaa juoksuvauhtia.

Radat tulee laatia siten, että yleisö voi olla mahdollisimman lähellä kilpailijoita. Karsinnan sekä eri pudotuskierrosten lähtö- ja maalipaikkojen ei tarvitse olla samassa paikassa.

6-10 minuutin karsinnat ja erät

Alustavan suunnitelman mukaan jokainen maa saa asettaa kilpailuun kolme miestä ja kolme naista. Karsintakilpailu kestää 8-10 minuuttia ja kilpailusta pudotuseriin etenee 36 tai 18 urheilijaa riippuen siitä käytetäänkö kahta vai kolmea pudotuskierrosta. Pudotuserät kestävät 6-8 minuuttia. Kolmen erän kilpailussa puolivälieristä semifinaaleihin pääsee 18 urheilijaa ja semifinaaleista finaaliin kuusi suunnistajaa. Koko kilpailu karsinnasta finaaliin käydään yhden päivän aikana.

Ensimmäinen korkean tason kilpailu uudella matkalla käydään syksyllä 2018 Tsekin maailmancupissa. Kolmannelle sprinttimatkalle aiotaan keksiä myös nimi seuraavan vuoden aikana. IOF:n luonnoksen uudesta sprinttimatkasta voi käydä lukemassa IOF:n sivuilta löytyvästä dokumentista.

Aiemmin IOF kaavaili sprinttisuunnistuksen uudeksi arvokisamatkaksi labyrinttisuunnistusta, mutta viime kesän aikana kansainvälisessä liitossa ilmeisesti tultiin asian tiimoilta järkiin.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri