Maajoukkuesuunnistaja Miika Kirmula vaihtaa Kalevan Rastiin: ”Ei tarvitse jossitella veteraanisarjoissa”

Miika Kirmula Viron MM-kilpailuissa. Kuva: Touho Häkkinen

Miika Kirmula Viron MM-kilpailuissa. Kuva: Touho Häkkinen

Latvian MM-kisoissa tavoite 10 parhaan joukkoon.

 

Kalevan Rasti vahvistuu kaudelle 2018, kun vuoden 2013 nuorten keskimatkan maailmanmestari ja vuoden 2016 miesten pitkän matkan Suomen mestari Miika Kirmula vaihtaa punamustat värit ylleen. Aiemmin Kirmula on edustanut Angelniemen Ankkuria.

Aikuisten MM-tasolla Kirmulan paras suoritus on vuoden 2016 MM-viestistä, jossa hän tuli avausosuudelta neljäntenä ja jossa joukkue saavutti viidennen sijan. Viime kesän Viron MM-kisoissa Kirmula oli pitkän matkan 19:s.

Syyksi seuranvaihtoon Kirmula kertoo halun kehittyä suunnistajana.

- Ei tarvitse jossitella veteraanisarjoissa koko ikänsä Angelniemen Ankkuria edustaneena, että mitä jos olisi vaihtanut seuraa. Aikaikkuna seuranvaihdolle oli mielestäni nyt sopiva, sillä Kalevan Rastissa on tällä hetkellä hyvä porukka, Kirmula kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle.

Kalevan Rastia edustaa suuri joukko lajin kansainvälisiä kovia nimiä ja Kirmulan mukaan kokeneemmilta suunnistajilta voi vielä saada oppia niin kauan, kun he pysyvät aktiivisina. Vuonna 1994 syntynyt Kirmula vahvistaa Kalevan Rastin nuorta kotimaista sukupolvea, johon kuuluvat SM-yön syksyllä voittanut Markus Räsänen, SM-plaketteja napannut Santeri Silvennoinen sekä Joensuussa opiskeleva Lauri Nenonen.

Monen kuukauden mietintä

Kirmula mietti seuranvaihtoa monta kuukautta. Mahdollisia uusia seuroja kiikarissa oli peräti viisi ja alustavien neuvottelujen jälkeen parhaiksi valikoitui kaksi. Näistä kahdesta seurasta vaaka kallistui Kalevan Rastin puoleen. Muiden seurojen nimiä Kirmula ei paljasta. Eikä Angelniemen Ankkuria ollut helppo jättää taakse, sillä seuraan jäi hyvä ja tuttu porukka.

- Uskon tämän kuitenkin olevan hyvä ratkaisu, Kirmula toteaa.

KirmulaMiikaWOC2017RelayTouhoMiika Kirmula MM-kisojen viestissä Virossa. Kuva: Touho Häkkinen

Kirmulan viime kausi oli kaksijakoinen. Hänen pidemmän ajan tavoitteensa oli sijoittua Viron MM-kisoissa 15 joukkoon, eikä pitkän matkan 19:s sija jäänyt kauas tästä. Edellistalven loukkaantumiset kuitenkin hankaloittivat valmistautumista kisoihin ja uusi vamma lopulta päätti kauden melkein heti MM-kisojen jälkeen.

Kirmulan lonkankoukistajan ja reiden kiinnityskohta ei kestänyt harjoittelua ja lopulta sitä piti kuntouttaa pitkälle syksyyn. Nyt valmistautuminen ensi vuoteen on täydessä vauhdissa.

- Aloitin harjoituskauden tavallista aiemmin. Vahva pohja on luotu muulla kuin juoksemalla ja nyt on päästy juoskemaankin, Kirmula paljastaa.

MM-kisoissa 10 joukkoon

Viime vuonna MM-tavoite oli 15 sakkiin ja ensi vuodeksi se on noussut top 10:iin. Tavoite on kova, mutta urheilija pitää sitä realistisena.

Uuden seuran kautta Kirmulalla on mahdollisuus pärjätä entistä paremmin myös Tiomilassa ja Jukolan viestissä. Angelniemen Ankkurissa hän juoksi usein avausosuutta. Lappee Jukolassa vaihtosija oli kolmas. Joensuu Jukolassa jopa osuuden voitto oli lähellä, mutta iso virhe aivan radan lopussa pudotti hänet sijalle 22.

Omasta roolista Kalevan Rastin viestijoukkueissa Kirmula ei vielä osaa sanoa mitään.

- Jukola ja Tiomila ovat hienoja tapahtumia, mutta valitsin seuran oma kehitys edellä, en viestien perusteella. Mutta uskon, että jatkossa viestit tulevat olemaan itselleni enemmän joukkuesuorituksia, aiemmin nekin ovat olleet ehkä enemmän henkilökohtaisia suorituksia, Kirmula sanoo.

Kirmula työskentelee Santahaminassa Puolustusvoimien palveluksessa. Talven ohjelmaan kuuluu paljon leiritystä. Tammikuussa hän harjoittelee Espanjan Barbatessa ensin omalla leirillä ja sitten maajoukkueen mukana. Helmikuussa suuntana on Kalevan Rastin ja Puolustusvoimien Urheilukoulun yhteinen leiri Portugalissa. Ennen kauden alkua suunnitelmia on myös leireistä Ranskassa ja Sveitsissä. Päätavoite siintää Latvian MM-kisojen maastomatkoilla ja siellä hän uskoo pärjäävänsä entistä paremmin uuden seuransa turvin.

- Olin jo mukana Kalevan Rastin leirillä Latviassa. Porukka on mukava ja kaikki vaikuttaa hyvältä, Kirmula päättää.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri