Kansainvälisen suunnistusliiton varapuheenjohtaja Mikko Salonen oli päättämässä köysiratatapauksen seuraamuksista

Kartta harjoituskieltoalueen osasta, jossa köysirata sijaitsee. Vihreällä merkityt alueet ovat sallittuja. Kartta otettu vuoden 2018 MM-kisojen virallisilta sivuilta.

Kartta harjoituskieltoalueen osasta, jossa köysirata sijaitsee. Vihreällä merkityt alueet ovat sallittuja. Kartta otettu vuoden 2018 MM-kisojen virallisilta sivuilta.

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen istuu myös kansainvälisen suunnistusliiton IOF:n hallituksessa (IOF Council) kuluvan vuoden loppuun asti. Hän oli mukana Varsovassa päättämässä erikoisesta tapauksesta, jossa kaksi suunnistajaa suljettiin Sveitsin EM-kisoista käytyään Latvian MM-kisojen maastojen yläpuolella köysiradalla.

Artikkelin kuvassa ote harjoituskieltoalueesta, jossa köysirata sijaitsee. Karttaan vihreällä merkityt alueet ovat sallittuja. Sallittua on käyttää kilpailumaaston halkovaa Turaidas-tietä, sillä se on yksi Siguldan merkittäviä pääteitä. Lisäksi köysiradan liitovarjoreitin osa on merkitty sallituksi IOF:n hallituksen päätöksen jälkeen. Tarkempi kuva harjoituskieltoalueesta löytyy MM-kisojen virallisilta sivuilta.

IOF:n toiminnanjohtaja Tom Hollowell ei kertonut vielä urheilijoiden nimiä, ja vastikään Pyeongchangin talviolympialaisista kotiutunut Salonen on samoilla linjoilla, eikä hän suostunut kertomaan ketkä suunnistajat olivat kyseessä. Hän myös vahvistaa, että some käräytti suunnistajat.

- Siitä on valokuva- ja videotodisteita, jotka ainakin ovat olleet sosiaalisessa mediassa kaikkien näkyvillä. En tiedä tämänhetkisestä tilanteesta, onko ne otettu pois, Salonen kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle.

IOF:n hallituksen päätöksen mukaan urheilijoiden tempauksesta saavuttama hyöty oli vähäinen. Hollowell sanoi, että urheilijat eivät yrittäneet hyötyä riippuliitelyllä. Salosen mukaan sillä ei ole väliä.

- Ei sillä pysty spekuloimaan ja se on turhaakin. Lähtökohta on, että kielto on kielto, eikä sen rikkomistapauksessa ole tarpeen arvioida, oliko teosta hyötyä. Köysirata oli kielletyllä alueella, Salonen toteaa.

SalonenMikkoWOC2017TouhoMikko Salonen vuoden 2017 MM-kisoissa Virossa. Kuva: Touho Häkkinen

Lisäksi Salonen huomauttaa, etteivät harjoituskieltoalue tai säännöt määrittele sitä, onko kieltoalueella käytävä fyysisesti vai ilmassa.

- Kyllähän ilmasta aluetta näkee varmasti paremmin kuin maasta käsin.

Koska urheilijat ovat oikeutettuja osallistumaan Latvian MM-kilpailuihin, IOF:n piti päättää, että köysirata on nyt sallittu alue kaikille halukkaille, myös MM-kisoihin mieliville urheilijoille, valmentajille ja huoltajille.

- Tasapuolisuuden vuoksi se pitää sallia kaikille, kun kaksi siellä on jo käynyt, Salonen perustelee.

-Juho-Veikko Hytönen

KRV2019 Kestavyysurheilu Helmikuu 2019 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri