Suunnistajilla viimeinen mahdollisuus päästä EM-joukkueeseen lauantaina Vesipuisto Serenassa – Päävalmentaja Kähäri: ”Huomisella on vielä paljon merkitystä”

Sari Anttonen on valittu jo EM-kisoihin. Kuva Viron MM-kisojen pitkältä matkalta. Kuva: Suunnistusliitto

Sari Anttonen on valittu jo EM-kisoihin. Kuva Viron MM-kisojen pitkältä matkalta. Kuva: Suunnistusliitto

Ratamestarilta on toivottu rinnevälejä ja rasteja tyhjille alueille.

Myöhäinen kevät ja hienoinen lumipeite metsässä ei hidasta innokasta suunnistusväkeä. Kevään ensimmäisessä suunnistuksen suurtapahtumassa Finnspringissä kilpailevat niin huiput, aktiivisuunnistajat kuin kuntoilijatkin. Espoon Korpilammen maastoon odotetaan 2400 kilpailijaa ja Serenan kilpailukeskukseen runsasta joukkoa katsojia.

Finnspring-kilpailu on yksi suurimpia vuosittaisia suunnistustapahtumia Suomessa. Lauantaina ohjelmassa ovat henkilökohtaiset pitkät matkat, jotka toimivat myös EM-näyttökisana nuorille ja aikuisille sekä maailman rankingiin noteerattavana WRE-kisana aikuisten pääsarjoille.

Maastomatkat kokonaisuus

EM-kisat käydään toukokuussa Sveitsissä ja viime viikonloppuna kisoihin mieliviä suunnistajia testattiin Helsingin sprintissä ja Salon keskimatkalla. Lauantain pitkä matka on viimeinen mahdollisuus vakuuttaa valmennusjohto.

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Petteri Kähäri kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle, että joukkue on jo muotoutumassa sprintin ja pieniltä osin myös keskimatkan osalta, mutta lauantain pitkä matka painaa vielä vaakakupissa.

- Valintaryhmälle jää mietittävää vielä lauantaille. Huomisella on vielä paljonkin merkitystä, Kähäri kertoo.

Suomi voi asettaa joka matkalle kuusi urheilijaa, paitsi ilman karsintaa käytävälle pitkälle matkalle, jossa suomalaismiehillä paikkoja on kolme. Pelkkä kuuden tai kolmen parhaan joukkoon sijoittuminen ei vielä takaa kisalippua, jos aiemmat kisat ovat menneet mönkään.

- Emme valitse kuutta parasta urheilijaa jokaisesta näyttökisoista. Valintaohjeissa on mainittu myös kansainväliset näytöt ja valintaryhmän näkemys. Maastomatkoja katsotaan kokonaisuutena, Kähäri toteaa.

Kähäri myöntää, että Ticinon EM-maastot poikkeavat huomattavasti Suomen näyttökisamaastoista. Sveitsin maajoukkueleirin leirikisassa pitkällä matkalla nousua tuli miehillä vähintään 1100 metriä ja osalla naisista 1000 metriä. Korpilammella näistä summista jäädään reilusti.

- Oleellisempaa näissä kisoissa on yleisen tason näyttäminen. Urheilijat ovat valmistautuneet EM-maastoihin paikan päällä maajoukkueleireillä ja osa on ollut siellä pidempäänkin.

Maastojen erilaisuudesta huolimatta Kähäri on toivonut pitkän matkan kilpailun ratamestaria laatiman rinnerastivälejä ja viemään rasteja niin sanotuille tyhjille alueille, jollaisia EM-kisoissakin on edessä.

Etukäteen valitut virittelevät vielä kuntoa

EM-kisoihin on valittu jo hyvissä ajoin talvella Venla Harju, Marika Teini, Sari Anttonen, Anna Haataja, Fredric Portin ja Olli Ojanaho aikaisempien kansainvälisten näyttöjen perusteella. Tosin matkoja ei ole vielä jaettu.

Osa näistä urheilijoista ei välttämättä ole vielä keventänyt harjoittelua vaan hakee huippuvirettä EM-kisoihin. Näin ollen fyysinen vire näyttökisoissakaan ei ole ollut paras mahdollinen.

- Näyttökisoissa on myös katsottu myös suunnistusteknistä osaamista. Muutamalla jo valituilla urheilijalla on ollut toivomisen varaa suoritusten suhteen, mutta uskon suoritusten paranevan EM-kisoissa, Kähäri myöntää.

EM-joukkue julkistettaneen alkuviikosta. Samalla valitaan viestissä juoksevat urheilijat sekä sprinttiviestijoukkue.

- Matkajakojen puolesta on helpompi, jos kaikki tietävät ajoissa, mitä matkoja on luvassa. Siten niihin on helpompi myös valmistautua.

Kisamaasto on hyvin monimuotoinen tarjoten sopivasti haasteita kaiken ikäisille ja tasoisille suunnistajille. Huipuille on tarjolla kovapohjaista avokalliota sekä hitaampaa korpimaastoa. Alue on kartoitettu kokonaan uudelleen.

Sunnuntain viesti osa Viestiliigaa

Sunnuntaina Finnspringissä suunnistetaan viestit, jotka yleisen sarjan osalta ovat osa uudelleen viriteltyä Viestiliigaa. Tuolloin kuntosuunnistajat pääsevät kisaamaan samoilla radoilla huippusuunnistajien kanssa.

- Viestiliiga tuo FinnSpring-viestiin piirteitä, joita ratamestarin on huomioitava. Esimerkiksi osuuspituuksien vaatimukset sekä kisan seurattavuuden varmistaminen kisakeskuksesta ja videostreamin välityksellä toivat lisämaustetta ratasuunnitteluun, kertoo viestin ratamestari Aimo Ruohoniemi järjestäjien tiedotteessa.

-Juho-Veikko Hytönen

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri