Sianoja ja Airila nopeimmat FinnSpring-suunnistuksen pitkällä matkalla

Maija Sianoja. Kuva: Touho Häkkinen

Maija Sianoja. Kuva: Touho Häkkinen

Suunnistuksen EM-näyttökilpailujen viimeinen startti käytiin Espoon Korpilammella lauantaina pitkän matkan merkeissä.

Hannu Airila osoitti vahvinta menoa miesten 15,8 kilometrin radalla, kun kellot pysähtyivät aikaan 1.31.44. Väliaikalähtökilpailussa hänen peräänsä starttasi vielä noin 15 miestä, mutta lopulta kukaan ei tullut paremmalla ajalla maaliin.

- Siisti ja hallittu suoritus. Mukavaa keikkua korkeimmalla pallilla, Airila tiivisti.

Hän ei lähtenyt kilpailuun sijoitus mielessä, mutta tiedosti, että EM-näyttökilpailussa olisi hyvä olla kolmen parhaan joukossa. Kalevan Rastin miehen viime sunnuntain näyttökilpailun sija oli tusinan pinnassa, joten EM-paikkaa ajatellen onnistuminen lauantaina oli tärkeä.

- Fyysinen vire on ollut hyvä. Viime viikonloppuna keskimatkan kisa meni hätäilyksi. Tänään lähdin rauhassa matkaan ja tulin rauhassa maaliin. Se oli hyvä taktiikka, voittaja kuvaili.

Kuukalla rutiinin puutetta

Tampereen Elias Kuukka taipui 37 sekuntia. Miehen reitille mahtui muutamia virheitä, eikä fyysinen virekään ollut vielä aivan kohdallaan.

- Yleisesti ottaen fyysisesti menee hyvin, mutta tuntui vielä siltä, ettei saanut pitkää vetoa aikaiseksi. Siinä on vielä rutiinin hakemista, mutta aikataulussa ollaan, Kuukka mietti.

Kolmanneksi suunnisti Ikaalisten Nousevan-Voiman Aleksi Karppinen, joka kärsi flunssasta vielä edellisviikonlopun kilpailuissa.

- Suunnistuksellisesti hyvä suoritus ja tekeminen oli sujuvaa. Fysisestä vireestä olin epävarma, mutta yritin olla sitä miettimättä. Kun sain edellä lähteneitä kiinni, se antoi uskoa, että vauhti oli hyvä, Karppinen kiteytti.

Miesten kisassa ennakkosuosikkien kävi huonosti. Paimion Rastin maailmanmestari Olav Lundanes teki jättipummin ja keskeytti lopulta kilpailun. Seurakaveri Fredric Portin taittoi nilkkansa ja tuloksena niin ikään keskeytys. EM-kisoihin etukäteen valitun Portinin vamman vakavuudesta ei ole vielä tietoa, mutta hän pääsi maastosta pois omin avuin, joten mies nähtäneen Sveitsissä parin viikon päästä.

Sunnuntaina Espoossa jatketaan viesteillä.

AirilaTouhoHannu Airila. Kuva: Touho Häkkinen

Sianoja yllättyi ykkössijasta

MS Parman Maija Sianoja oli hieman yllättäen lauantain ykkösnimi Finnspring-suunnistuksen naisten pääsarjassa Espoossa.

EM-näyttökilpailun 11,8 kilometriä pitkän radan voittanut Sianoja oli hieman yllättynyt ykköstilasta, sillä suunnistus ei tuntunut täysin sujuvalta metsässä.

- Olen hyvässä kunnossa ja ajattelin, että tämä riittää kyllä viiden joukkoon. Ajattelin, että muutama suunnistaja olisi tullut vielä sujuvammin, Sianoja kertoi.

Sianoja on saalistanut näyttökilpailuista sijat 3, 2 ja 1, joten EM-kisapaikkaa voi pitää varmana. Voittajan toivelistalla on EM-kisoissa sprintti, keskimatka, maastoviesti ja mahdollisesti pitkä matka.
Sianoja ei ole tehnyt suuria muutoksia harjoitteluunsa, vaan kevään hyvä kunto on seurausta monen vuoden työstä.

- Talvi on mennyt hyvin ja olen ollut suhteellisen terveenä. Harjoittelussakaan ei ole tullut mitään ylilyöntejä. Vuosi sitten talvella olin välillä ehkä vähän liian väsynyt. Ehkä olen myös saanut pääkopan parempaan kuntoon: jaksan keskittyä paremmin ja olen saanut luottoa omaan tekemiseeni, hän kuvaili.

Turussa asuva Sianoja on urheillut ammattimaisesti talven ajan, mutta EM-kisojen jälkeen hän aloittaa osa-aikatyöt metsäsuunnittelijana.

- Tarkoitus on, että pystyn töiden ohessa treenaamaan, mutta kiva saada jotain muutakin ajateltavaa.

Kuntohuipun kaivoon

Päivän kakkonen, SK Pohjantähden Anna Haataja jäi kaksi minuuttia keulaan.

- Perussettiä. Piti vain jaksaa raastaa ja välttää isommat virheet, Haataja tiivisti lauantainsa.

- Koko ajan parempaan päin mennään. Rutiinia ei vielä ole ja se näkyy alkukaudesta. Kisoja ei vielä ole oikein päässyt juoksemaan, eikä Oulussa ole päässyt edes suunnistamaan, hän kuvaili valmistautumista.

Jo aiemmin varmistuneen EM-paikan myötä kunnin virittelyn kanssa ei ole ollut kiire.

- Tässä on vielä kaksi viikkoa EM-kisojen alkuun. Nyt sitä kuntohuippua ryhdytään kaivamaan, hän lisäsi.

Miesten tavoin naisten kilpailussakin nähtiin dramatiikkaa, kun kolmanneksi nopeinta vauhtia pitänyt Haatajan seuratoveri Marika Teini hylkäsi itse itsensä suunnistettuaan vahingossa kielletylle alueelle. Kielletyllä alueella kävi GPS-jäljen mukaan moni muukin mies- ja naissuunnistaja. Kritiikkiä kiellettyjen alueiden merkinnästä sai myös ratamestari, sillä pääsarjojen suunnistajat pakotettiin suunnistamaan erittäin kapeaa metsäalaa pitkin kiellettyjen alueiden välissä, eikä kartan kielletyn alueen merkinnän alta voinut paikantaa helposti sijaintia.

Näin ollen naisten kisan kolmas oli Keuruun Kisailijoiden Sari Anttonen.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri