Suomalaissuunnistajien tavoitteena 2-3 mitalia Sveitsin EM-kisoista

Maija Sianoja suunnistaa EM-kisoissa neljä matkaa. Kuva: Touho Häkkinen

Maija Sianoja suunnistaa EM-kisoissa neljä matkaa. Kuva: Touho Häkkinen

Neljä naisella neljän matkan urakka.

EM-kisat avaavat suunnistuksen kansainvälisen arvokisakauden toukokuussa Sveitsin Ticinossa. Suomen joukkueeseen nimettiin näyttökilpailujen jälkeen kahdeksan naista ja 11 miestä. Valituista Anna Haataja, Lotta Karhola, Joni Hirvikallio ja Elias Kuukka lähtevät ensimmäisiin aikuisten EM-kisoihinsa, mutta heilläkin kaikilla on jo kokemusta maailmancupista.

EM-kisat käydään Ticinossa, Sveitsin eteläisimmässä kantonissa lähellä Italian rajaa. Luvassa on jyrkkiä rinteitä ja korkeuseroja, joihin maajoukkue on leireillä ja harjoituksissa valmistautunut. Kotimaan näyttökisoissa kovaa kevätvirettä näyttänyt Maija Sianoja kilpailee EM-kisoissa lähes koko paletin sprinttiviestiä lukuun ottamatta.

- EM-kisat ovat olleet mielessä ja tavoitteena koko talven. Tavoitteena on jatkaa Sveitsissä tasapainoisia suorituksia suunnistus edellä. Maastojen suhteen on hyvät fiilikset, sillä olen siellä leireillyt muutamia kertoja. Urakka on rankka, mutta onneksi siellä on myös välipäiviä, Sianoja ennakoi Suunnistusliiton tiedotteessa.

MS Parmaa edustava Sianoja lähtee toisiin EM-kisoihinsa, sillä hän oli mukana 2014 Portugalissa. Takana on ehjä harjoitustalvi ja itseluottamusta nostattanut kevätkunto.

- En ole ollut edustustehtävissä muutamaan vuoteen, ja välillä tuli turhautumistakin. Nyt palaset ovat loksahtaneet kohdilleen, fysiikka on hyvällä mallilla ja mieli tasapainossa. Kisat lähtivät hyvin käyntiin ja siitä on iloinen mieli, summaa Sianoja.

Hänen lisäkseen EM-joukkueen urakoitsijoita ovat Sari Anttonen, Anna Haataja ja Marika Teini neljällä kisallaan.

KahariPetteriPortinFredricWOC2017TouhoPäävalmentaja Petteri Kähäri (vas.) on asettanut tavoitteeksi 2-3 mitalia. Fredric Portin (oik.) suunnistaa kolme starttia. Kuva: Touho Häkkinen

Maajoukkueen päävalmentaja Petteri Kähäri on asettanut joukkueen tavoitteeksi 2-3 mitalia. Kaksi vuotta sitten Suomen saalis oli kaksi mitalia: Marika Teini teki kansainvälisen läpimurtonsa ottamalla keskimatkan pronssia ja naisten joukkue (Sari Anttonen, Teini ja Merja Rantanen) otti EM-kultaa.

EM-kisat poikkeavat MM-kisoista siinä, että Suomella on miesten pitkää matkaa lukuun ottamatta henkilökohtaisilla matkoilla kuusi paikkaa, kun MM-kisoissa starttipaikkoja on kolme. Miesten pitkälle matkalle Suomi saa asettaa kolme miestä. Viesteissä joukkueita nimetään kaksi, joista vain paremmin sijoittunut lasketaan mukaan virallisiin tuloksiin. MM-kisoista poiketen keskimatkalla käydään karsinta.

EM-kisat alkavat sunnuntaina 6. toukokuuta sprintin karsinta- ja finaalipäivällä. Kisojen päätöspäivänä viikkoa myöhemmin kilpaillaan pitkän matkan mitaleista.

EM-kilpailujen ohjelma

6.5. Sprintti (karsinta ja finaali)
8.5. Keskimatkan karsinta
9.5. Keskimatkan finaali
10.5. Sprinttiviesti
12.5. Viesti
13.5. Pitkä matka

Suomen joukkue

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri