Suunnistuksen kokeileminen helpompaa kuin koskaan: 3 vinkkiä ensikertalaiselle

Suunnistusta on helpoin kokeilla iltarasteilla tai oman aikataulun mukaan MOBO-sovelluksella. Kuva: Seppo Ojanen/kestävyysurheilu.fi

Suunnistusta on helpoin kokeilla iltarasteilla tai oman aikataulun mukaan MOBO-sovelluksella. Kuva: Seppo Ojanen/kestävyysurheilu.fi

Suunnistuskausi on pyörähtänyt käyntiin ympäri Suomea.

Kuntorasteja järjestetään viikoittain lukuisilla paikkakunnilla, ja suurimpien kaupunkien lähistöllä rasteja on mahdollista päästä etsimään lähes joka ilta. Helpoin tapa aloittaa suunnistus on katsoa internetistä lähimmät kuntorastit ja mennä rohkeasti paikan päälle.

‒ Kuntorasteille voi ottaa kaverin mukaan ja lähteä yhdessä tekemään reitinvalintoja. Aluksi ei tarvitse olla mitään erikoisvarusteita, helpoilla radoilla pärjää hyvin jopa ilman kompassia, vinkkaa kirjailija ja suunnistaja Outi Hytönen.

Koko Suomen kuntorastitapahtumat löytyvät helposti uudesta Rastilippu-palvelusta osoitteesta www.rastilippu.fi.

‒ Kuntorasteilla on ratoja kaikentasoisille suunnistajille. Ensikertalaisen kannattaa kokeilla 2‒3 kilometrin radalla, vaikka se kuulostaakin lyhyeltä. Jos kuntoa ja intoa riittää, radan voi kiertää vaikka uudestaan, jolloin suorituksesta oppii paljon, Hytönen kertoo.

suunnistuskuvitus2Moni kuntosuunnistaja innostuu mukaan Jukolan ja Venlojen viestiin. Kuva: Seppo Ojanen/kestävyysurheilu.fi

Monilla paikkakunnilla on kiintorasteja, joita voi käydä etsimässä itselle sopivana aikana. Karttoja kannattaa kysellä paikalliselta seuralta. Keväällä käynnistyvät myös seurojen suunnistuskoulut, joita pidetään erikseen lapsille ja aikuisille.

‒ Kaikista nopeimmin suunnistusta pääsee kokeilemaan MOBO-sovelluksella. Lyhenne tulee sanoista mobile orienteering. Suunnistuskartta aukeaa älypuhelimen ruudulla ja rasteilla on QR-koodileimaus. Käyttäjätunnuksen luoneen löytämät rastit tallentuvat MOBO:n kotisivulle. Suomessa on jo 150 MOBO-rataa.

Hytösen esikoisteos Suunnista kuin mestari ilmestyi maaliskuun alussa. Se on käsikirja, josta löytyy neuvoja aloittelijoille ja pohdittavaa kokeneillekin konkareille. Kirjan tapaan kaikki suunnistustapahtumatkin sopivat kaikentasoisille suunnistajille:

‒ Suunnistustapahtumissa hauskaa on se, että kaikenikäiset aloittelijat ja konkarit voivat liikkua samassa tapahtumassa omalla vauhdillaan ja sopivan haastavalla radalla. Kuntorasteilla radat ovat nähtävissä etukäteen, ja järjestäjät neuvovat mielellään ensikertalaisia.

Suunnista kuin mestari on toteutettu yhdessä Suunnistusliiton ja huippusuunnistajien kanssa. Kirja löytyy tarjoushintaan 24,90 e Premiumsportin verkkokaupasta.

Suunnista kuin mestari kansi

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri