Äitiyslomat uusivat Tampereen Pyrinnön naisten Tiomila-joukkueen – lauantain ykkösketju yhdistelmä nuoruutta ja kokemusta

Tampereen Pyrintö juhli viime vuonna Tiomilan naisten viestin kolmatta sijaa. Sonja Kyrölä (kesk.), Venla Harju (2. oik.) ja Saila Kinni (oik.) eivät juokse lauantaina. Kuva: Touho Häkkinen

Tampereen Pyrintö juhli viime vuonna Tiomilan naisten viestin kolmatta sijaa. Sonja Kyrölä (kesk.), Venla Harju (2. oik.) ja Saila Kinni (oik.) eivät juokse lauantaina. Kuva: Touho Häkkinen

"Mitä vaikeampaa taidollisesti, sen parempi meille"

Tampereen Pyrinnön miesten kymmenikkö hakee viikonlopun Tiomilan miesten viestistä voittoa. Naisten viiden osuuden viestissä saman seuran naiset hakevat kärkisijaa. Tällä kertaa ilman äitiyslomalla olevia MM-kävijöitä Venla Harjua ja Saila Kinniä. Tulevien äitien lisäksi joukkueesta puuttuu juoksuvoimainen Sonja Kyrölä, joka vastasi viime vuonna Göteborgissa pisimmästä osuudesta.

Viime vuonna Tampereen Pyrintö oli naisten kolmas vain vajaa puoli minuuttia voittajajoukkue Stora Tunan takana. Suomen ja seuran selvästi kahden parhaan suunnistajan poissaolon voisi kuvitella olevan isompikin takaisku menestyshaaveille, mutta Tampereen Pyrinnön naisten ryhmän vetäjä Janne Märkälä pitää tilannetta positiivisena.

- Venlan ja Sailan poissaolo antaa meille mahdollisuuden lähteä kisaan ilman ennakkosuosikin paineita, Märkälä sanoo.

Tampereen Pyrinnön juoksujärjestys naisten viestissä on

1. Lotta Eerola
2. Anni Haanpää
3. Anni-Maija Fincke
4. Lotta Karhola
5. Simona Aebersold

- Joukkueessamme on hyvä sekoitus nuoruuden intoa ja ennakkoluulottomuutta, mutta myös isoja viestejä voittamaan tottuneen Anni-Maijan valtava kokemus. Lisäksi Lotta Karholan ja Simona Aebersoldin erinomainen kevätkunto nostaa odotuksia joukkueen sisällä. Mitään sijoitustavoitetta emme ole asettaneet, mutta hyvillä suunnistussuorituksilla nousemme korkealle, Märkälä kuvailee.

Kaikki kokeneita iästä riippumatta

Joukkueen runkona ovat viime vuoden Venlojen Viestissä komeasti neljänneksi juosseen kakkosjoukkueen nuoret naiset, joiden nousua ykköseen vauhdittivat omalta osaltaan myös Harjun ja Kinnin äitiyslomat.

Nuoresta iästään huolimatta kaikki joukkueen jäsenet ovat kokeneita viestijuoksijoita. Haanpää ja Aebersold ovat aiemminkin kantaneet Tiomilassa ykkösjoukkuevastuuta. Lotta Eerola on takonut kovia viestijuoksuja kakkosjoukkueen aloittajana ja Haanpää on erikoistunut kakkososuudella napsimaan selkiä kiinni edestä.

HarjuVenlaTouhoVenla Harju nosti Tampereen Pyrinnön neljännellä osuudella kärkeen viime vuoden viestissä. Kuva: Touho Häkkinen

Kaksinkertainen viestimaailmanmestari Anni-Maija Fincke on jättänyt maajoukkueuran taakseen mutta on Märkälän mukaan fysiikaltaan yhä ”punahilkkojen” eliittiä.

- Karhola ja Aebersold on molemmat valittu maidensa EM-joukkueisiin ja ovat siten itsestään selvät valinnat viestin ratkaisuosuuksille, valmentaja jatkaa.

Viimeistä vuotta juniorisarjassa suunnistava ankkuri Aebersold on seitsenkertainen nuorten maailmanmestari, joka ankkuroi sensaatiomaisesti juosseen Pyrinnön kakkosjoukkueen viime vuoden Enon Venlojen viestissä neljänneksi.

Mitä vaikeampaa, sen parempi

Naisten viestin ensimmäiset osuudet ovat lyhimmät 5,5 ja 6,9 kilometriä. Näitä seuraa pisin ja hajonnaton 11 kilometrin osuus. Lopulliset ratkaisut nähdään 7,7 ja 8,8 kilometrin päätösosuuksilla.

Valmentaja arvelee hajonnattoman kolmannen osuuden kasaavan joukkueita, mutta ratkaisut nähdään vasta ankkuriosuudella, kuten Märkälän mielestä pitääkin. Maaston hän odottaa olevan vauhdikas, mutta taidollisesti haastava.

- Mitä vaikeampaa taidollisesti, sen parempi meille, Märkälä lupaa.

Lumet eivät tänä keväänä ehdi Tampereen metsistä sulaa ennen viestiä, mikä on aina taitoharjoittelua rajoittava tekijä. Siitä huolimatta lauantain kilpailu on tärkeä tasonmittari.

- Hyvin mennyt Tiomila antaa myös lisäpotkua valmistautumisessa Venlojen viestiin, Märkälä päättää.

Nynäshamnissa käytävä Tiomilan naisten viesti käynnistyy kello 13.15 paikallista aikaa.

-Juho-Veikko Hytönen

Juttua korjattu. Simona Aebersold juoksee viimeistä vuotta juniorisarjoissa, ei ensimmäistä vuotta yleisessä sarjassa, kuten alun perin mainittiin. Lisäksi hänellä on seitsemän nuorten maailmanmestaruutta, eikä neljä, kuten alun perin kirjoitettiin.

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri