Kauppi ja Koistinen omaa luokkaansa Särkänniemen Huippuliigan avauksessa

O-PKoistinen140511Asikkalan Raikkaan Minna Kauppi ja Deltan Olli-Pekka Koistinen ottivat voiton Huippuliigan kauden avauksessa Tampereen Särkänniemessä. Kaupin voitto ei ollut kenellekään yllätys, sen sijaan Koistisen ykkösssijaa voidaan sellaisena pitää. Miesten kilpailussa keskustelua herätti suuri hylkäysten määrä. Peräti puolet miehistä hylättiin heidän oikaistuaan kielletyn alueen yli.

O-PKoistinen140511O-P Koistinen vauhdissa Näsijärven rantakallioilla. Kuva: Hevoskuuri.fiAsikkalan Raikkaan Minna Kauppi ja Deltan Olli-Pekka Koistinen ottivat voiton Huippuliigan kauden avauksessa Tampereen Särkänniemessä. Kaupin voitto ei ollut kenellekään yllätys, sen sijaan Koistisen ykkösssijaa voidaan sellaisena pitää. Miesten kilpailussa keskustelua herätti suuri hylkäysten määrä. Peräti puolet miehistä hylättiin heidän oikaistuaan kielletyn alueen yli.

Särkänniemi on toiminut suunnistusnäyttämönä lapsille ja nuorille jo usean vuoden ajan ja tänä vuonna siis myös huippusuunnistajat pääsivät kokemaan Särkänniemen tarjoamat puitteet ja haasteet sprinttisuunnistuksen osalta. Ja vaativahan "maasto" onkin lukuisten pienten yksityiskohtien ja epäsymmetristen muotojen ansiosta. Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, että nyt Huippuliigan kilpailuun startanneiden joukossa oli monia, jotka olivat nuorena hyvin menestyneet Särkänniemi-suunnistuksessa, mm. Heini Papinsaarella on neljä Särkänniemi-suunnistuksen voittoa. Näistä kokemuksista oli varmaan vaihtelevasti apua päivän kilpailussa.

Mennäänpä ensin naisten kilpailuun. Minna Kauppi oli siis ylivoimainen jättäen toiseksi tulleen Kooveen Ulrika Uotilan peräti 47 sekunnin päähän. Myös kolmossija meni järjestävälle seuralle, sillä kokenut Liisa Anttila näytti muille, ettei vauhti ole mihinkään hävinnyt. Kilpailu kakkossijasta oli tiukka, sillä Anttila hävisi Uotilalle ainoastaan sekunnin. Neljänneksi sijoittunut Tampereen Pyrinnön Venla Niemi hävisi vastaavasti Anttilalle neljä sekuntia.

MinnaKauppi140511Minna Kauppi oli jälleen ylivoimainen. Kuva: Hevoskuuri.fiMinna Kauppi tykkäsi kovasti päivän kilpailusta ja toivoi, että vastaavanlaisia kilpailuja olisi Suomessa enemmänkin.

– Oli tosi vaikeata tänään. En muista, olisiko koskaan aiemmin ollut yhtä vaativaa sprinttiä. Heti kakkoselle tuli virhe ja siinä mietin, että kaikille tulee varmasti virheitä tänään. Mittakaava 1:4000 aiheutti "säpinää" sen, että kaikki kohteet tuli tosi nopeasti vastaan. Tänä vuonna on ajatuksena ollut panostaa hiukan enemmän myös sprinttiin tarkoituksena pärjätä Ranskassa myös sillä matkalla, kertoi Minna nimmareiden jaon ohessa kertoen vielä loppuun, että aikoo olla mukana myös ensi viikonlopun SM-erikoispitkillä.

Päivän toinen Ulrika Uotila oli tyytyväinen siihen, että sprinttisatsaus kantaa hedelmää. Ulrikahan kuuluu tähän uuteen, viime syksynä perustettuun sprinttimaajoukkueeseen.

– Tosi hyvin meni, varsinaisia virheitä rastipisteillä ei tullut. Reitinvalinnoista ei sitten kaikista tiedä. Sprinttimaajoukkueen mukana on tullut hiukan muutoksia esim. voimaharjoitteluun ja vetoharjoitteluun. Ikäheimosen Jarilta on tullut uusia hyviä treenejä. Nordic Tour sprinttikisoineen kiinnostaa kovasti ja sinne on tavoitteena päästä mukaan, ja miksei totta kai Ranskaankin, jutteli tyytyväinen Ulrika Uotila.

Kisan kolmas Liisa Anttila oli hiukan yllättynyt, että kulki näinkin hyvin. Keväällä kun ei ole vielä yhtään lenkkiä takana asvaltilla ennen tätä päivää. Ainoan isomman virheensä Liisa teki Hevoskuurin silmien edessä, kun kolmosrastin portti ei meinannut millään löytyä.

– Yllättävän hyvin kulki siihen nähden, kun juoksulenkkejä ei ole vielä takana kovalla alustalla. Kotikenttäetua oli sen verran, että kotoa voi tuolta vastarannalta katsella tänne Särkänniemeen ja pystyin tulemaan pyörällä kisoihin. Muuten olen viimeksi ollut Särkänniemessä varmaan seitsemän vuotta sitten, jutteli iloisen ja tyytyväisen oloinen Liisa päivän suorituksestaan.

naismitalistitSarkanniemi140511Naisten tyytyväinen kärkikolmikko. Kuva: Hevoskuuri.fiMiesten kilpailussa puhutti siis se, että puolet miehistä hylättiin heidän oikaistuaan kielletyn kukkapenkin yli lyhyellä 14-15 välillä. Sprinttimaajoukkueen valmentaja Harri Koski oli tästä harmissaan, ja kehotti miehiä koulunpenkille ja kertaamaan sprinttisuunnistussäännöt. Ja ainakin kartalla paikka oli selkeä, vaikkei kukkapenkissä vielä juuri mitään talven jäljiltä kasvanut. Ehkä selkeällä alueen viitoittamisella oltaisiin näistä hylkäyksistä vältytty.

Voittaja Olli-Pekka Koistinen osoitti jo aiemmin keväällä Sveitsissä vahvaa sprinttikuntoa ja jatkoi siitä myös Särkänniemessä.

– Kyllä sprinttitreenaus on selvästi auttanut. On tullut rutiinia ja esim. lähtösuunnat ovat heti selvillä. Ei ole niin sekaisin kuin aiemmin. Sprinttivetoja on tullut tehtyä ja rutiinia saatu leireiltä. Tänään ei voinut oikein vauhtia pitää, oli sen verran vaativaa. Varsinaisia virheitä ei tullut, mutta reitinvalinnoista en vielä tässä vaiheessa osaa sanoa, kertoi O-P Koistinen. Myös O-P:n tavoitteena on päästä mukaan Nordic Tourille.

Kisan kakkosena oli alkuun Rajamäen Tuomas Tervo, mutta hänen kohtaloksi tuli hylkäys oikaistuaan kielletystä vanhasta portista, jota kartasta ei löytynyt. Tämän Tuomas myönsikin avoimesti maalissa kuultuaan sen olleen kiellettyä. Näin kisan toiseksi nousi Vehkalahden Petteri Muukkonen 25 sekuntia Koistiselle hävinneenä.

– 19–20 välillä tuli selkeä virhe, menin sen väärää reittiä. Samoin ykkösvälillä arvoin, että saako mennä suoraan, päätin kuitenkin kiertää. Myös kolmoselta lähtö oli huono. Muuten oli ok suoritus, kertoi Petteri.

Kisan kolmanneksi noussut Olli-Markus Taivainen kertoi muiden tapaan kisan olleen vaikean, mutta isoja virheitä hänelle ei kuitenkaan tullut. Vähän hän kaipaili vielä oikea kisarytmiä suunnistukseen talven jäljiltä.

miestenkolmikkoSarkanniemi140511Miesten kärkikolmikko. Kuva: Hevoskuuri.fi

Huippuliiga jatkuu seuraavan kerran SM-sprintin merkeissä Piikkiössä 5.6.

Miesten rata:

Naisten rata:

- Tero Viljanen

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri