Ruotsi on valinnut joukkueensa Ranskan MM-kisoihin

Ruotsi on tänään julkaissut tulevan MM-joukkueensa suunnistuksen MM-kisoissa Ranskassa elokuun puolivälissä. Samalla Ruotsissa kritisoidaan sääntöä, jonka mukaan kukin maa saa asettaa vain kolme suunnistajaa kuhunkin kilpailuun.

Ruotsi on tänään julkaissut tulevan MM-joukkueensa suunnistuksen MM-kisoissa Ranskassa elokuun puolivälissä. Samalla Ruotsissa kritisoidaan sääntöä, jonka mukaan kukin maa saa asettaa vain kolme suunnistajaa kuhunkin kilpailuun.

Ruotsin maajoukkuekapteeni Håkan Carlsson on tänään yhdessä Annelie Östbergin kanssa valinnut uransa ensimmäisen MM-joukkueen tuleviin Ranskan MM-kisoihin. Samalla Carlsson kritisoi voimakkaasti sääntöä, jonka mukaan kukin maa saa asettaa vain kolme suunnistajaa kullekin matkalle. Tämän säännön johdosta esimerkiksi Nordic Orienteering Tourin voittanut ja maailmancupia johtava Annika Billstam ei voi osallistua sprinttiin, vaikka hänellä olisi mitalimahdollisuuksia myös tällä matkalla.

– Säännöt aiheuttavat sen, ettei Ranskan MM-kisoissa kaikki parhaat ole lähtöviivalla, sanoo Carlsson.

Sääntöjen mukaan kukin maa saa nimetä vain seitsemän suunnistajaa sekä miehiin että naisiin ja tämän lisäksi siis kustakin maasta saa osallistua kolme suunnistajaa kullekin matkalle. Hallitsevilla maailmanmestareilla on oma vapaa paikkansa kullakin matkoilla.

Nämä säännöt aiheuttavat Carlssonin mukaan päänvaivaa monille päävalmentajille.

– Tämän johdosta tietyille juoksijoille, joiden täytyy juosta useampi matka, voi tulla todella kova rasitus. Mutta pahinta on kuitenkin se, että nyt kaikki parhaat juoksijat eivät voi osallistua haluamilleen matkoille, jatkaa Carlsson.

– Tällä hetkellä meillä on naisissa neljä sprinttisuunnistajaa aivan maailman terävimmässä kärjessä, mutta vain kolme heistä voi osallistua. Sveitsillä on sama ongelma miehissä, sanoo Carlsson ja peräänkuuluttaa systeemiä, jonka mukaan maailmancupissa kärkeen sijoittuneilla olisi osallistumisoikeus kullekin matkalle riippumatta maakiintiöstä.

Maailman paras naisjoukkue

Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että Ruotsilla olisi, ainakin paperilla, maailman kovin naisten joukkue. Ruotsin naiset todella vakuuttivat NORT:lla, vaikkei heidän paras nainen Helena Jansson ollut edes mukana. Jansson on ollut loukkaantuneena ja pitänyt lepotauon, mutta Carlssonin mukaan nyt myös hän on jälleen kuntoutumassa. Carlsson uskookin naisissa mitalimahdollisuuksiin joka matkalla.

Mielenkiintoista on myös se, että Ruotsi asettaa vain viiden naisen joukkueen, vaikka seitsemään olisi siis ollut mahdollisuuksia. Carlssonin mukaan tällä kertaa oli kuitenkin itsestään selvää, ketkä juoksisivat milläkin matkalla. Tämän johdosta olisi ollut tarpeetonta nimetä enemmän varajuoksijoita, joiden osallistumismahdollisuudet olisivat olleet marginaaliset. Superlupaus Tove Alexandersson on varanainen ja lähtee mukaan Ranskaan hankkimaan kokemusta ja olemaan varmuuden vuoksi paikalla, mikäli häntä tarvitaan.

Naisten joukkueen valinta oli siis selvää, mutta sitäkin haastavampaa oli valita oikea miesten joukkue. Ruotsi lähteekin varsin mielenkiintoisella kokoonpanolla miesten matkoille.

– Meillä on tasainen miesten joukkue, jossa on muutama mielenkiintoinen tapaus mukana, kertoo Carlsson tarkoittaen Jerker Lyselliä sprintissä, Peter Öbergiä keskimatkalla ja loukkaantumisista kuntoutunutta David Anderssonia pitkällä matkalla.

Kaiken kaikkiaan Ruotsilla on mukana neljä MM-kisojen ensikertalaista. Nämä ovat Olle Boström, Johan Runesson, Anders Holmberg ja Tove Alexandersson.

Ruotsin MM-joukkue:

Miehet:

David Andersson, Malungs OK Skogsmårdarna
Olle Boström Järla Orientering
Anders Holmberg,Järla Orientering
Jerker Lysell, Rehns BK
William Lind, Malungs OK Skogsmårdarna
Johan Runesson, Göteborg-Majorna OK
Peter Öberg, OK Hällen

Varajuoksijat kotimaassa: Gustav Bergman, OK Ravinen, Jonas Leandersson Södertälje-Nykvarn OF och Erik Rost Malungs OK Skogsmårdarna

Naiset:

Annika Billstam, IFK Lidingö
Emma Claesson, Stora Tuna OK
Lena Eliasson, Domnarvets GoIF
Linnea Gustafsson, OK Hällen
Helena Jansson, Leksands OK

Varajuoksija paikan päällä: Tove Alexandersson, Stora Tuna OK

Juoksijat matkoittain:

Naiset

Sprintti
Lena Eliasson
Linnea Gustafsson
Helena Jansson

Keskimatka
Annika Billstam
Lena Eliasson
Helena Jansson

Pitkämatka
Annika Billstam
Emma Claesson
Helena Jansson

Miehet

Sprintti
Anders Holmberg
William Lind
Jerker Lysell

Keskimatka
Olle Boström
Johan Runesson
Peter Öberg

Pitkämatka
David Andersson
Olle Boström
Anders Holmberg

Viestijoukkueet valitaan keskimatkan jälkeen.

Heinäkuussa Ruotsin joukkue tekee viikon MM-leirin Aix le Bainissa. Ranskan MM-kisat käydään 13.–20. elokuuta Chamberyssä.

MM-kotisivut:

Lähde: Ruotsin Suunnistusliiton lehdistötiedote


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama