Jani Lakanen johdattaa joukkonsa positiivisessa hengessä nuorten MM-kisoihin

Suunnistuksen nuorten MM-kilpailut alkavat sunnuntaina Puolan Rumiassa sprintillä. Hevoskuuri soitteli kisojen kynnyksellä Suomen joukkueen valmentajalle Jani Lakaselle ja kyseli hiukan tunnelmista ja odotuksista kisojen kynnyksellä. Suomen joukkue lensi perjantaina Turusta Puolaan.

Suunnistuksen nuorten MM-kilpailut alkavat sunnuntaina Puolan Rumiassa sprintillä. Hevoskuuri soitteli kisojen kynnyksellä Suomen joukkueen valmentajalle Jani Lakaselle ja kyseli hiukan tunnelmista ja odotuksista kisojen kynnyksellä. Suomen joukkue lensi perjantaina Turusta Puolaan.

Tuleva kisapaikka on myös Janille itselleen merkittävä ja nostalginen, sillä Jani osallistui itse ensimmäistä kertaa nuorten MM-kisoihin juuri samoilla seuduilla ja maastoissa vuonna 1994.

Millä mielillä olette kisoihin lähdössä?

– Itse olen ihan hyvillä fiiliksillä lähdössä matkaan. Kolme vuotta olen ollut nuorten valmentajana ja toisiin MM-kisoihin olen lähdössä. Hienoa on ollut vetää tätä projektia. Urheilijoiltakaan en ole mitään vastoinkäymisistä kuullut, tosin nuorethan eivät ilmoittele kuin viimetipassa, jos on jotain ongelmia.

Miten valmistautuminen on sujunut?

– Todella hyvin, en usko että aiemmin oltaisiin valmistuttu paremmin nuorten kisoihin, kuin mitä me ole tehneet. Olemme käyneet viime syksynä Puolassa leirillä ja samoin huhtikuussa. Lisäksi katsastukset pidettiin kesäkuussa Puolassa tulevia kisamaastoja vastaavissa maastoissa.

Noista Puolan katsastuksista on käyty keskustelua suunnistuspiireissä. Oletko sitä mieltä, että katsastukset kannatti viedä Puolaan?

– Ehdottomasti! Mikään ei herätä paremmin kuin katsastukset tulevissa kisamaastoissa. Tuolla kokemuksella, mitä nuorilla on, kaksi katsastuskisaa vastaa kokonaista viikon leiritystä. Yleensähän esim. seuran leireillä tehdään harjoituksia ilman suurempaa ajatusta ja fokusta, että mitä oikein harjoitetaan. Nyt nämä katsastukset herättivät hyvin, että tätäkö tämä oikeasti vaati jotta haluaa pärjätä. Katsastukset antoivat tärkeitä eväitä viimeisen vaiheen hiomiseen ja ahaa-elämyksen löytämiseen. Katsastuksissa tehtiin vielä julmasti virheitä ja todella helposti yli minuutin virheitä.. Ainoa ongelma oli tiukka aikataulu kun katsastukset pidettiin vain viikkoa ennen Jukolaa.

Mitä mieltä olet Tshekin EM-kisamenestyksestä 18-vuotiaiden osalta?

– Kieltämättä Suomen menestys jäi Tshekissä heikoksi ja virheitä tehtiin. Suomi oli vasta kolmannen kerran mukana näissä alle 18-vuotiaiden kisoissa ja liitolla ei ole varsinaisia menestystavoitteita näiden kisojen suhteen, eikä myöskään leiritystä. On kuitenkin hyvä ja tärkeää, että lähdetään hakemaan näistä kisoista kokemusta. Näin on saatu arvokasta arvokisakokemusta ennen nuorten MM-kisoja ja aikuisten arvokisoja. Hyviä suorituksiakin kisoissa tehtiin, esimerkiksi Tuukka Jurvakainen juoksi hienosti kaksi kertaa kymppisakkiin ja siitä on hyvä ponnistaa eteenpäin. Suomalaisessa huippusuunnistuksessa fokus on kuitenkin aikuissuunnistuksen puolella.

Mikä suomalaisten nuorten tilanne on tällä hetkellä kansainvälisessä kilpailussa?

– Kyllä se on kiistaton fakta, että olemme viime vuodet olleet selvästi esimerkiksi Sveitsiä ja Ruotsia perässä nuorissa. Ja nämä nuorissa menestyneet ovat sitten myös pärjänneet aikuisissakin noin viiden vuoden sisällä ollen huipulla myös aikuisten sarjassa. Kyllä meidän olisi keksittävä uusia keinoja, jotta pystymme vastaamaan muiden maiden panostukseen. Kyse ei ole pelkästään fysiikasta, vaan myös suunnistustaidoista varsinkin vauhdikkaissa maastoissa. Suomalaisille tulee liikaa virheitä myös etukäteen ajatellen helpoissa maastoissa. Suomalaisten olisikin opittava jo nuorena vauhdikasta suunnistusta enemmän. Yksi keino tähän on sprinttisuunnistus ja minun ehdotus onkin, että myös nuorilla 13–14-vuotiailla olisi oma sarjansa SM-sprinttikisoissa. Näin jo tarpeeksi nuorena ruvettaisiin panostamaan vauhdikkaaseen suunnistukseen ja sprintin kautta tuotaisiin ja ohjattaisiin uutta sukupolvea vauhdin hallintaan. Itse korostaisin vielä entistä enemmän nopeus- ja nopeusvoimaharjoittelun tärkeyttä nuorten kohdalla.

Millaiset maastot Puolassa odottavat suunnistajia?

– Aika tyypilliset maastot. Noin 50 metrin korkuisia mäkiä ja korkeuseroja ja paljon vaihtelevia muotoja sekä varsin vähän ihan "tyhjiä" alueita. Reitinvalintaa tullaan tarjoamaan eli kierretäänkö vai mennäänkö suoraan. Hitaampia pätkiä on varsin vähän ja niilläkin alueilla maastopohja on tosi hyvä. Sen verran on kuitenkin jyrkkiä rinteitä, että poikien kilometrivauhdit tulevat olemaan noin 5.30–6.00 min/km luokkaa. Itsellähän näissä maastoissa on myös nostalgian tuntua, sillä osallistuisin samoilla seuduilla ensimmäisiin nuorten MM-kisoihin vuonna 1994. Olen näyttänyt nykyjoukkueelle vanhoja kisakarttojani ja silloin tein itse julmettuja kiertoja. Tyttöjen kannattaakin tehdä voimia säästääkseen hiukan enemmän kiertoja kuin poikien, joilla pääasiassa suoraviivainen eteneminen on paras vaihtoehto.

Oletko ehtinyt seuraamaan muiden maiden joukkueita ja juoksijoita? Mistä maasta tulevat kovimmat kilpakumppanit?

– Ruotsilla, Norjalla, Sveitsillä ja Tanskalla on kaikilla yksittäisiä kovia huippuja, kuten tytöissä esimerkiksi Tanskan Ida Bobach ja Ruotsin Tove Alexandersson. Näiden pitää jo epäonnistua, mikäli suomalaisilla olisi mahdollisuutta vastata ja haastaa heidät. Pojissa Norjalla on pari kovaa kaveria kuten Eskil Kinneberg. Ruotsin kovat junnut ovat nyt siirtyneet miesten sarjaan ja tilanne on hiukan auki. Albin Ridefelt olisi ollut heidän kovin kaverinsa, mutta hän on kärsinyt loukkaantumisista ja kunto on näin arvoitus. Myös tshekeistä ja puolalaisista löytyy muutama kova kaveri. Junnuillahan kotikenttäetu on selvempi kuin aikuisilla.

Millaisin tavoittein Suomen joukkue lähtee kisoihin mukaan?

– Täytyy olla sen verran realisti, että odotukset eivät ole kauhean korkealla. Varsinaisia mitalitavoitteita ei ole, mutta viestimitalista tai -mitaleista olisin tosi onnellinen. Jokainen henkilökohtainen mitali tuntuisi ihan voitolta. Valmennusjohto ei voi ottaa liian vakavasti ja asettaa menestystavoitteita, jotta nuorille ei tule turhia paineita eikä heidän näin tarvitse pelätä epäonnistumista. Positiivisella hengellä lähdemme kisoihin mukaan. Onnistuminen on mahdollisuus ja epäonnistumista ei tarvitse pelätä. Meidän potentiaalisimmat urheilijat ovat mukana ja jos puolet tekevät onnistuneet suoritukset, niin se on hyvä. Kuusi hyvää henkilökohtaista suoritusta olisi hieno saavutus. Kansainvälinen kilpailu on nykyään niin kovaa ja nämä maastot eivät vain suosi meitä suomalaisia.

Hevoskuuri toivottaa onnea Suomen joukkueelle Puolan kisoihin!

Suomen joukkue Puolan nuorten MM-kisoissa:

Tytöt: Sari Anttonen Keuruun Kisailijat, Jannina Gustafsson Tuusulan Voima-Veikot, Henna Haikonen Anttolan Urheilijat, Mira Kaskinen Ulvilan Ura, Tytti Kirvesmies Lahden Suunnistajat -37, Anna Närhi Delta. Varalla: Sonja Liukkonen Delta, Tuulia Viberg MS Parma.

Pojat: Einari Heinaro Helsingin Suunnistajat, Sami Hämäläinen MS Parma, Jesse Laukkarinen Rajamäen Rykmentti, Toni Saari Vaajakosken Terä, Miika Suominen Rajamäen Rykmentti, Topias Tiainen Kangasala SK. Varalla: Mikko Huhtinen Turun Suunnistajat, Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö.

Valmentajat: Jani Lakanen ja Jarno Parkkinen

Kisasivut: http://www.jwoc2011.pl/

- Tero Viljanen

oroc poisto banneri


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama