Kalmarin Ironman-kilpailun läpäissyt kertoo miten aallokossa uidaan

Triathlonin uintiosuus on monelle todellinen haaste. Kuvituskuva. Kuva: Fitra

Triathlonin uintiosuus on monelle todellinen haaste. Kuvituskuva. Kuva: Fitra

Juha Hokan mukaan sade, tuuli ja aurinko voivat tehdä avovesiuinnista haasteellista.

Suomen ja Pohjoismaiden media uutisoi laajasti viikko sitten lauantaina käydystä Kalmarin Ironman- täysmatkan triathlonista, jossa useita kymmeniä triathlonisteja piti pelastaa vedestä ankarien olosuhteiden vuoksi.

Kestävyysurheilu.fi tavoitti Kalmarissa täysmatkan läpäisseen Juha Hokan, joka availi omia kokemuksiaan viikonlopun kilpailusta. Samalla hän kertoi, miten avovesiuinti poikkeaa altaassa tapahtuvasta uinnista.

Aallot pienempiä kuin henkilöautot

Kalmarissa osa kilpailijoista joutui vedessä paniikkiin kovan aallokon vuoksi. Tiedotusvälineissä puhuttiin jopa henkilöauton kokoisista aalloista. Hokka ei kokenut aaltoja erityisen suuriksi, eikä ainakaan yhdy siihen kommenttiin että ne olisivat olleet henkilöauton kokoisia. Keskeyttäminen ei edes käynyt mielessä, joskin yhden kanssakilpailijan hän joutui vedestä pelastamaan.

- Autoin uintiosuudella yhtä panikoivaa kanssakilpailijaa kun hänelle oli iskenyt jalkaan kramppi ja ehkäpä sen johdosta hänellä oli pasmat sen verran sekaisin ettei hän osannut pyytää pelastusporukkaa paikalle, Hokka kertoo.

Kun kanssakilpailija oli järjestäjien veneessä, jatkui Hokan uinti. Uintiosuus taittui tunnissa ja 54 minuutissa.

Vuodesta 2011 triathlonia kuntoilumielessä harrastanut Hokka oppi aidosti uimaan vasta aikuisiällä ja tämä tapahtui triathlonia silmällä pitäen. Taito tuli triathlonisteille tutun ammattilaisen Kai Söderdahlin koulussa.

- Triathlonkoulu oli hyvä paikka oppia, sillä siellä ei pelkästään opeteltu uimaan vaan käytiin myös läpi kilpailunomaisia tilanteita kuten aallokkoa, suunnistamista, sekä kontakti- ja ruuhkatilanteita kanssakilpailijoiden kanssa, Hokka kertoo.

Hokan mukaan edellä mainitut seikat ovat sellaisia asioita joita ei tule vastaan uimahallissa tai yksinään treenatessa ja ne voivat yllättää kisatilanteessa, mikäli niihin ei ole osannut varautua.

Tuntumaa avovedestä

Hokka harrastaa triathlonia kuntoilumielessä, mutta joskus nollatasolta oppinut ja sangen äskettäin lajin aloittanut voi osata kertoa jotain sellaista, mitä vuosikymmeniä lajia läpikäyneeltä raudanlujalta ammattilaiseltakin saattaa jäädä huomioimatta. Uinnin osalta Hokka haluaa jakaa neuvot kahteen osaan: kilpailua edeltäviin ja kilpailun aikaisiin neuvoihin.

Ennen kilpailua on hyvä hakea tuntumaa ja koettaa uida mahdollisimman paljon erilaisissa sääolosuhteista. Hokan mukaan sade, tuuli ja jopa matalalla paistava aurinko näyttää ja tuntuu vedenpinnan tasolta hyvinkin erilaiselta. Ennen isompia kisoja on myös hyvä hakea tuntumaa miltä tuntuu uida kun vedessä on muitakin.

- Triathlonseurojen harkkakisat sekä pienemmät kilpailut soveltuvat tähän mainiosti. Suosittelen myös lämpimästi eri seurojen ja yritysten järjestämiä avovesiuintikouluja, hän vinkkaa.

Kisan aikana taas pitää tietää omat rajansa ja luottaa omaan tekemiseen. Hokan mukaan on muistettava ympäristön asettamat rajoitukset.

- Luontoäitiä vastaan ei kannata taistella. Oma uintirytmi on sovitettava vallitseviin olosuhteisiin, toisinpäin se ei onnistu. Lainaten Martti Servoa "limiitit kun tietää, niin silloin kelpaa lasettaa..."

Maali tuli vastaan

Voi siis olla, että luontoäidin tarjonta tuli monelle kilpailijalle Kalmarissa yllätyksenä tai valmistautuminen suuressa ryhmässä uintiin oli vajavaista. Yhtä kaikki, suurin osa Kalmarin osanottajista pääsi vedestä omin avuin ylös ja jatkamaan matkaa. Juha Hokka käytti ensimmäiseen ulkomailla läpäisemäänsä täysmatkan kisaan aikaa 13.44.28.

- Otin pyörän tietoisesti rauhassa koska kesällä pyörän selässä vietetty vähäinen treenimäärä antoi osviittaa, että mihinkään suurempaan vauhdinpitoon ei tällä kertaa ole syytä ryhtyä. Juoksussa loppui rehellisesti puhti kesken ja jouduinkin turvautumaan kävelyaskeliin välillä. Mutta maali tuli vääjäämättä vastaan ja maalintulo oli hieno kokemus, Hokka kertaa.

Näin Hokka selvisi maaliin saakka, vaikka toisille aallokkoinen uintiosuus oli heti päivän alussa liikaa. Kolmen lajin yhdistelmä vetoaa moniin ja syystä.

- Triathlonin paras anti minulle on sen tarjoama kyky tajuta, että aikaisemmin mahdottomaksi luulemani asiat on mahdollista saavuttaa, Hokka perustelee.

Juha Hokkaa haastatteli Juho-Veikko Hytönen

Loppuun Juha Hokka haluaa näyttää, että videoiden perusteella esimerkiksi Floridan Ironman-kilpailussa ja Barcelonan puolimatkan kilpailussa vuonna 2013 uintiosuuden aallokko näyttää olleen huomattavasti korkeampi kuin Kalmarissa:


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama