Triathlon saapuu ensi kesänä Helsingin keskustaan

Triathlonin perusmatkaa pääsee toteuttamaan ensi kesänä Helsingissä. Kuva: Onevision

Triathlonin perusmatkaa pääsee toteuttamaan ensi kesänä Helsingissä. Kuva: Onevision

Helsingin keskustassa järjestetään ensi vuoden heinäkuussa olympiamatkan triathlon. Hietaniemen uimarannalta käytävään kilpailuun odotetaan yli 1500 triathlonistia.

Yhtenä henkilönä kilpailun taustalla on ollut triathlonin monitoimimies Paul Sjöholm. Hänen mukaansa Helsingin keskustassa ei ole järjestetty pitkään aikaan perusmatkan triathlontapahtumaa, sillä kilpailun vieminen pääkaupunkiin aiheuttaa valtavan työn ja vaati myös taloudellisia resursseja.

- Viime vuosien triathlonbuumi on tuonut tilauksen tällaiselle tapahtumalle, mutta tätä on täytynyt odottaa. Sen verran haastavaa ja suurikuluista tapahtuman järjestäminen Helsingissä on, Sjöholm kertoo.

Kilpailukeskus sijaitsee Helsingin Hietaniemen rannalla, josta 1,5 kilometrin uintiosuus lähtee liikkeelle. Uinti käydään meressä Taivallahden edustalla. Neljänkymmenen kilometrin pyöräilyosuus käydään suljettuja teitä pitkin ja kääntöpaikat sijaitsevat Lauttasaaren länsipuolella ja Seurasaaren edustalla. Triathlonin juoksuosuus käydään Hietaniemen hiekkateillä 3,3 kilometrin lenkkiä kiertäen.

Hietaniemi Kaivopuistoa parempi

Sjöholmin mukaan triathlonin järjestelypaikaksi oli vaihtoehtoina Kaivopuisto tai Hietaniemi, mutta "Hietsu" valikoitui paremmaksi sekä poliisin että kaupungin kanssa yhteisymmärryksessä. Kaupunki on suhtautunut asiaan positiivisesti ja kaupungin johdossa on erikseen painotettu sitä, että kaupungissa saa ja pitää olla tapahtumia.

- Kaivopuistossa järjestettävä triathlon olisi vaatinut liikenteen kannalta huomattavasti suuremmat järjestelyt. Hietaniemi helsinkiläisenä "kesäpaikkana" sopii tietysti muutenkin triathlonin kisapaikaksi paremmin, Sjöholm taustoittaa.

Hietaniemessäkään tapahtuman järjestäminen ei ole helppoa. Kaupunki ja viranomaiset ovat tarkkana järjestelyjen suhteen.

- Poliisi ja Ely vaativat, että tietyt ympäristöön ja turvallisuuteen liittyvät tekijät pitää täyttyä, Sjöholm sanoo.

Enemmän toimitsijoita

Sjöholm on mukana järjestämässä myös muita pääkaupunkiseudulla toimivia triathloneja. Nämä tapahtumat hoituvat keskimäärin 150 toimitsijan turvin. Triathlon Challenge Helsinkiin tarvitaan toimitsijoita 300-400 eli huomattavasti enemmän.

- Lähinnä pyöräilyreitti tekee sen, että toimitsijamäärä kasvaa.

Vaikka Suomen pääkaupunki tuo monenlaisia haasteita liikenteen suhteen, ei kilpailupaikalle pääsy pitäisi tuottaa ongelmia. Alueen parkkipaikkojen pitäisi riittää. Lisäksi sunnuntaiaamuna käytävä kisa on liikenteellisesti muuten melko hiljaista aikaa.

Ajatuksena on tehdä tapahtumasta jokavuotinen ja täten Triathlon Challenge Helsingillä on potentialia kasvaa jopa merkittäväksi kansainväliseksi tapahtumaksi. Täksi vuodeksi muutama Suomen kärkitriathlonisti on jo ilmoittautunut mukaan. Kilpailu järjestetään 31.7.2016 Hietaniemessä ja ilmoittautuminen tapahtumaan käynnistyi syyskuun alussa.

-Juho-Veikko Hytönen

Triathlon Challenge Helsinki


Premiumsport.fi

ulvang banneri