Sonja Kallio Xterra-kilpailun voittoon Madridin liepeillä

Sonja Kallio nousi kisan kärkeen maast: Medilaser MTB Team

Sonja Kallio nousi kisan kärkeen maast: Medilaser MTB Team

Xterra –maastotriathlonissa radat ovat erittäin rankkoja.

Maastopyöräilijä Sonja Kalliota ei valittu syksyn arvokisoihin. Niinpä 28-vuotias maastopyöräilijä vaihtoi syksyn ajaksi lajia kokeillen maastotriathlonia.

Viikonloppuna Kallio osallistui Lozoyassa Madridin lähellä järjestettyyn Xterra-kilpailuun, jossa matkana oli 1500 metriä uintia, 31 kilometrin maastopyöräily ja 9 kilometrin polkujuoksu.

Xterra-kilpailut ovat maastotriathlonin raskaampi versio, jossa maastopyöräily ja maastojuoksu käydään vaativilla reiteillä. Madridin lähellä käydyn kilpailun maastopyöräosuudella oli yli kolme kilometriä pitkä nousu, jota seurasi samanmittainen lasku. Alamäki oli sen verran jyrkkä ja tekninen, että kaikki ajajat eivät uskaltaneet laskea sitä pyörän päällä kokonaan alas.

Kuukautta aiemmin La Molinassa käytiin crosstriathlon, jossa Kallion mukaan maastopyöräilyradat ovat vaativia, joskin ajettavia. Hän vertaa näitä ratoja suomalaisiin XCO-kilpailuihin. Sen sijan Lozoyassa yli 1000 metrin korkeudessa kilpailijoita ei päästetty yhtä helpolla.

Maastotriathlon alkoi uintiosuudella Elokuun kilpailussa Kallio hyytyi kesken uinnin, mutta tällä kertaa hän oli valmistautunut paremmin.

- Tunsin selvinneeni lähdöstä ja rauhoitin menoa vielä sen jälkeen, mutta sitten väsymys iski uudestaan. Olin niin hengästynyt etten voinut laittaa päätäni veden alle, Kallio kirjoittaa blogissaan.

Kallio kääntyi hetkeksi selälleen. Tällä kertaa palautuminen tapahtui kuitenkin nopeammin ja uintiosuus pääsi jatkumaan. Vedestä hän nousi kolmisen minuuttia kärkeä perässä.

Maastopyöräosuudella Kallio näytti ajotaitonsa ja kestävyytensä. Radalla noustiin kaksi kertaa vajaasta 1100 metristä reiluun 1700 metriin. Yhteensä nousua 31 kilometrin pyöräosuudella kertyi 1356 metriä. Radan vaikealla alamäkipätkällä Kallio onnistui repimään peräti parin minuutin eron muihin naisiin yhden laskun aikana ja reilu etumatka juoksuosuudelle oli taattu.

Juoksuosuus koostui käytännössä lähes neljän kilometrin ylämäkiosuudesta, jonka aikana noustiin vajaasta 1100 metristä reiluun 1400 metriin.

- Olin edellispäivänä ajanut maastopyöräreitin, mutta juoksureitti oli tuntematon. Välillä mäki oli niin jyrkkä, että jouduin ottamaa tukea puista, Kallio kertoo.

Kallio ei tiennyt kilpasiskojensa juoksutasosta, joten hän joutui laittamaan kaiken peliin. oiseksi tullut Eva Garcia sai Kalliota kiinni juoksussa, muttei riittävästi. Nousun päältä laskettiin takaisin alas kylään ja Kallio voitti kilpailun lopulta neljän ja puolen minuutin erolla.

KallioXterra2Sonja Kallio malissa. Kuva: Medilaser MTB Team

Kaikkien osanottajien joukossa Kallio oli sijalla 18 ajalla 3.31.44. Miesten kilpailun ja samalla koko tapahtuman nopein Albert Soley käytti radalla aikaa 2.50.22. Naisten sarjassa ei ollut sangen paljon osanottajia, mutta nyt Kalliolla on ensimmäisen kerran kokemusta erittäin vaativasta maastotriathlonista.

- Xterrasta on myös Euroopan Tour, joka mielessä lähdin Lozoyaan kokeilemaan lajia.

Tulokset


Premiumsport.fi

ulvang banneri