85-vuotias yrittää läpäistä Hawaijin Ironmanin: "Joka vuosi sanon: en koskaan enää"

Kuvituskuva. Kuva: Fitra

Kuvituskuva. Kuva: Fitra

Kuntoon pääsemisen ainoa haittapuoli on se, että lopettaminen on vaikeaa.

Kestavyysurheilu.fi kertoo, että yksitoista suomalaista on mukana yli kahden tuhannen Ironman-osanottajan joukossa, kun triathlonin Ironmanin maailmanmestaruuksista kamppaillaan reilun viikon kuluttua Hawaijilla.

Yhteensä 3,8 kilometrin uinnista, 180,2 kilometrin pyöräilystä ja maratonista koostuva yksipäiväinen kilpailu on suoritus, johon eivät kaikki pysty. Siitä huolimatta Konaan kerääntyy kilpailijoita parikymppisistä aina senioreihin asti.

Yksi kunnioitusta herättävä triatleetti on Lew Hollander, joka pyrkii läpäisemään Hawaijin kisan peräti 24. kerran. Vielä kunnioitettavampaa on miehen ikä: hän on 85-vuotias.

MM-kisoissa ikäkausisarjat menevät viiden vuoden välein ja Hollanderia varten perustettiin oma sarja 85-89-vuotiaat. Tämä tarkoittaa siis käytännössä varmaa maailmanmestaruutta, mikäli hän pääsee kilpailusta läpi.

Lew Hollanderia on haastateltu triathlete.com –sivustolla. Kun kilpailun on läpäissyt reilusti yli 20 kertaa, sitä luulisi rakastavan tapahtumaa, mutta yhdysvaltalaisen kohdalla tämä ei pidä paikkansa.

- Se on kamalaa. Se on rumin ja kovin kilpailu... Joka vuosi sanon "En koskaan enää tee tätä. En koskaan. Koskaan, Hollander kertoo.

Siitä huolimatta nimi on jälleen listassa ja mies mukana. Hän kantaa jo maailmanennätystä maailman vanhimpana Ironmanin läpäisseenä ihmisenä. Viimeksi hän pääsi läpi 82-vuotiaana. Viime vuonna matka jäi kesken rajun tuulen vuoksi pyöräosuudella, mutta täksi vuodeksi teräsvaari pääsi mukaan Floridan lyhennetyn karsintakilpailun kautta.

Harjoittelua tunteen mukaan

Hollander on harrastanut aiemmin myös muun muassa ultrajuoksua kunnes haksahti vuonna 1985 triathloniin. Hän näkee kestävyysurheilun hyvänä tapana pidentää elinikää.

- Luulen, että kuolen muuten. Minusta se on aika hyvä motivaattori. Yksi kuntoon pääsyn huono puoli on se, että lopettaminen on vaikeaa, mies toteaa.

Hollander kertoo harjoittelevansa päivittäin tunteen mukaan. Jos ei tunnu hyvältä, hän ei tee mitään. Reilun 50 vuoden kestävyysurheilu-uran aikana kokemusta on karttunut, mutta mies on myös hidastunut.

- Ennen minulla oli tapana laskea edellä menevien kilpailijoiden määrä. Nykyään minulla on tapana laskea takanani olevien kilpailijoiden määrä. Tätä minä kutsun muutokseksi, Hollander jatkaa.

Luonnollisesti sarjansa ainoana osanottajana hän lähtee kilpailemaan vain itseään vastaan. Sen hän tekisi toki muutenkin. Ironmanin hän näkee ennen kaikkea oman tahtonsa koettelemuksena.

- On miehiä, jotka juoksevat pidemmälle kuin minä. On miehiä, jotka juoksevat kovempaa kuin minä. On myös niitä, jotka ovat takanani. Olen vain vastuussa peilistä katsovalle miehelle. Aina kun näen loppuajan totean vain, että Lew Hollander teki parhaansa. En voi tehdä sen paremmin. Olen vain onnellinen, että elän, Hollander kertoo.

Reilun viikon päästä lauantaina nähdään onnistuuko Hollander läpäisemään 3,8 kilometrin uinnin, 180,2 kilometrin pyöräilyn ja 42,2 kilometrin juoksun 85-vuotiaana ja parantamaan omaa maailmanennätystään.

Hollanderin koko haastattelu on luettavissa triathlete.competitor.com- sivustolta. Hän antaa haastattelussa kaksi tärkeää vinkkiä kestävyysurheiluun:

Käytä tai menetä.

- Ihmiset aina kysyvät, että eikö polveni petä. Vastaan heille, että ei helvetissä! Minähän käytän niitä koko ajan! Siten ne toimivat

Tee anaerobista treeniä joka päivä.

- Mistä tiedät että treenaat anaerobisesti? No siitä ettet pysty enää hengittämään. Uskon, että jotain taianomaista tapahtumaa, kun oman elimistönsä pistää maksimiinsa, Hollander kertoo.

Lew Hollanderin pidempi haastattelu on luettavissa triathlete.com -sivustolta.


Premiumsport.fi

ulvang banneri