Naisten Ironmanin MM-kisasta tulossa viime vuoden toisinto

Miranda Carfrae viime vuonna maalissa. Kuva: Ironman.com

Miranda Carfrae viime vuonna maalissa. Kuva: Ironman.com

Tulevana viikonloppuna käydään Ironmanin MM-kilpailut ja naisten kisasta odotetaan tulevan täsmälleen samanlainen kamppailu kuin viime vuonna. Vuosi sitten Australian Mirinda Carfrae teki uskomattoman tempun juoksuosuudella.

Australialainen oli lähes viisitoista minuuttia kärjen perässä pyöräilyosuuden jälkeen, mutta kahdeksantena päätöslajiin lähtenyt nainen otti selän toisensa jälkeen kiinni. Lopulta hän ohitti kisaa johtaneen Sveitsin Daniela Ryfin muutama kilometri ennen maalia ja tuuletti uransa kolmatta voittoa. Carfraen maratonin aika 2.50.26 on kova jo pelkäksi maratonajaksi, mutta uinnin ja pyöräilyn jälkeen tehtynä se oli täysin ylivoimainen. Kymmenen joukkoon sijoittuneista naisista kukaan muu ei päässyt alle kolmen tunnin.

- Joka vuosi on paineita ja joka kerta ne tuntuvat erilaisilta. Minusta en ole tänä vuonna ykkössuosikki, joten ehkä Daniela (Ryf) tuntee osan paineista, Carfrae kertoi triathlete.comin haastattelussa.

Ottaakseen neljännen voiton Konalla, on Carfraen kunnostauduttava uinnissa ja pyöräilyssä. Viime vuoden takamatkalta uusintatemppu ei välttämättä onnistu, sillä toiset naiset ovat tehneet töitä paremman maratonin eteen.

Ryf vuoden kokeneempi

Daniela Ryf siirtyi täysmatkoille vasta vuosi sitten ja etenkin Havaijilla kokemuksen sanotaan olevan valttia. Viime vuonna Ryf joutui seuraamaan viimeisillä kilometreillä vierestä, kun Carfrae ohitti hänet vieden ykköspaikan. Sveitsiläinen 28-vuotias triathlonisti on lauantaina varmasti entistäkin kovempi vastus viime vuoden voittajalle ja hän on jopa kilpailun ennakkosuosikki. Frankfurtin Ironman-kilpailussa kesällä hän teki helteessä kovan ajan 8.51, joten matka taittuu nopeasti olosuhteissa kuin olosuhteissa.

Iso-Britannian Rachel Joyce oli viime vuonna kolmas ja on muusta porukasta todennäköisin voittaja, mikäli kaksi suurinta suosikkia eivät onnistu kilpailua valloittamaan. Vuoden 2011 pitkän matkan maailmanmestari on viimeisenä kahtena vuotena ollut palkinnoilla Konassa. Kesän aikana Joyce on kärsinyt loukkaantumisista ja tämä on pitänyt naisen pois juoksuharjoituksista.

Muut kilpailevat palkintopaikasta

Edellä mainitun kolmikon ulkopuolisten triatlonnaisten pitäisi tehdä huikea suoritus, jotta voitto irtoaisi. Jaossa on voittajan takana palkintosijoja sekä arvostettuja paikkoja viiden parhaan joukossa ja näitä sijoja ovat etenkin kärkkymässä kaksinkertainen pitkän matkan maailmanmestari, Sveitsin Caroline Steffen ja Iso-Britannian Jodie Swallow. Molemmat sijoittuivat viime vuonna juuri kolmen parhaan ulkopuolelle.

Naisten Iromanin MM-kilpailua ovat hallinneet 2000 luvulla pääosin sveitsiläiset, britit ja australialaiset. Vain kerran voitto on lipunut tällä vuosituhannella näiden maiden ulkopuolelle. Kanadan Lori Bowden voitti kilpailun vuonna 2003. Sitä ennen kilpailua dominoivat yhdysvaltalaistriathlonistit. Yhteensä 37:stä järjestetystä kilpailusta kymmenen voittoa on mennyt USA:lle ja kuusi Sveitsiin. Iso-Britannia, Kanada ja "Ruova Ironmanin" arvonimeä kantavan Paula Newby-Fraserin ansiosta Zimbabwe on saavuttanut viisi naisten kilpailun voittoa.

Vuoden 2014 top 10

1. 9:00:55 Mirinda Carfrae Australia
2. 9:02:57 2:02 Daniela Ryf Sveitsi
3. 9:04:23 3:28 Rachel Joyce Iso-Britannia
4. 9:10:19 9:24 Jodie Swallow Iso-Britannia
5. 9:12:43 11:49 Caroline Steffen Sveitsi
6. 9:16:58 16:03 Julia Gajer Saksa
7.9:18:11 17:16 Liz Lyles Yhdysvallat
8. 9:19:21 18:26 Gina Crawford Uusi-Seelanti
9. 9:20:46 19:51 Mary Beth Ellis Yhdysvallat
10. 9:23:34 22:39 Liz Blatchford Australia

{loadpoition lue}

enervit tri paketti banner


Premiumsport.fi

ulvang banneri