Tahkon Superviikonloppu tarjoaa triathlonisteille hyvän valmistautumisen kisakauteen

Kuva viime vuoden Tour de Tahkolta. Kuva: TahkoSport

Kuva viime vuoden Tour de Tahkolta. Kuva: TahkoSport

Toukokuussa tarjolla kolme eri lajin kipailua kolmena päivänä. Myös yksittäisiin tapahtumiin voi osallistua.

Polkujuoksijat, suunnistajat ja yleisurheilijat pääsevät kilpailukauden makuun jo heti lumien sulettua, mutta triathlonisiteilla on edessään vielä pidempi odotus ennen kuin järvivedet lämpenevät ja kausi pääsee Suomessa kunnolla käyntiin. Tahko tarjoaa odotukseen helpotusta Tahko Sport Superviikonlopulla 27.-29.5, jossa pääsee hakemaan tuntumaa niin uintiin, pyöräilyyn kuin juoksuun vielä ennen kilpailukauden käynnistymistä.

Kolme kilpailua kolmessa päivässä

Saman viikonlopun aikana järjestetään perjantaina Tahko Uinti, lauantaina Tour de Tahko -maantiepyöräily ja sunnuntaina Tahko Run –maantiejuoksu.

Superviikonloppua järjestävän Finntriathlon Oy:n Juuso Kutvonen kertoo, että viikonloppu on tulosta pidemmän ajan pohdiskelusta, miten Tahkon alueen tapahtumia voisi kehittää.

- Tahkolla on järjestetty matalan kynnyksen urheilutapahtumia Tahko Runia ja Tour de Tahkoa. Mietimme, että miten saisimme tapahtumia kehitettyä ja toimme ne samalle viikonlopulle. Lisäsimme vielä uinnin, jolloin tämä sopii myös triathlonisteille, Kutvonen kertoo.

Tahko Uinti järjestetään Tahko Span 25-metrisessä altaassa, jossa uintikuntonsa voi mittauttaa joko kilometrin tai kahden kilometrin matkalla. Altaassa ui kaksi tai kolme uimaria kerrallaan, joten jokainen uimari voi keskittyä omaan suoritukseensa, eikä altaaseen montaa uimaria kerralla mahdukaan.

Pyöräilyn reitit keränneet kiitosta

Tour de Tahko –maantiepyöräilyn taustalla toimii vahvasti Kuopion Pyöräilyseura, joka järjesti aiemmin Kallaveden Kierron Kuopiosta käsin. Viime vuonna tapahtuma siirrettiin ensi kertaa Tahkolle ja reitit muuttuivat. Tänä vuonna matkat ovat 120 tai 207 kilometriä. Pidempi reitti kiertää Syvärin ja Vuotjärven koukaten samalla myös Juankosken Ruukin perinnemaisemissa. Molemmat reitit kulkevat kokonaan asfaltilla.

- Viime vuonna reitit saivat paljon positiivista palautetta. Suomessa on selkeästi menty siihen suuntaan, että kilpakuntoilijoita kiinnostavat pidemmät matkat. Tapahtumajärjestelyjen trendinä voidaan nähdä myös se, että tapahtuman kärjessä menee kovia nimiä, mutta silti puitteet ja turvallisuus järjestetään suuria massoja ajatellen, Kutvonen kertoo.

TahkoRun2Tahko Run juostaan asfaltilla. Kuva: TahkoSport

Superviikonlopun päättää sunnuntain Tahko Run –maantiejuoksu, jossa matkavaihtoehtoina on 10 kilometriä tai puolimaraton. Reitti on asfalttia ja hiekkatietä.

- Juoksureiteistä on pyritty tekemään mahdollisimman tasaisia. Nousua ei ole hakemalla haettu, mutta toisaalta vaikea näihin maisemiin on täysin nousutonta reittiä suunnitella, Kutvonen nauraa.

Palkinnot parhaille

Tiukalla kolmen päivän ohjelmalla triathlonistit pääsevät testaamaan oman kuntonsa ennen varsinaisia kilpailuja. Kilpailujen läpivieminen eri päivinä antaa mahdollisuuden keskittyä paremmin joka lajiin.

- Toukokuussa triathlonisteille ei ole vielä valtavasti tapahtumatarjontaa Suomessa. Tämä viikonloppu käy varmasti hyvänä harjoituksena, Kutvonen lupaa.

Superviikonlopun kaikkien lajien yhteisaikojen parhaat palkitaan rahapalkinnoin. Sarjoja on kaksi: lyhyemmässä sarjassa lasketaan kilometrin uinnin, 120 kilometrin pyöräilyn ja 10 kilometrin juoksun ajat. Pidemmässä sarjassa matkoina on kahden kilometrin uinti, 207 kilometrin pyöräily ja puolimaraton. Lisäksi yksittäisten lajien parhaille on rahapalkinnot.

Tapahtumat avoimia kaikille

Eikä tarvitse olla triathlonisti osallistuakseen superviikonlopun tapahtumiin. Yksittäiseen kilpailuun voivat osallistua myös pyöräilijät ja juoksijat ja etenkin kuntourheilijat. Erityisesti Tour de Tahkolle odotetaan paljon pyörämiehiä ja Tahko Run keräsi viime vuonna paikallisia juoksun ystäviä.

Monissa perheissä voi olla jäsenten kesken erilaiset urheilumieltymykset, joten Superviikonloppu tarjoaa tässäkin mielessä oivan mahdollisuuden. Vanhemmista toinen voi pyöräillä lauantaina ja toinen juosta sunnuntaina. Tahkolla aika käy tuskin pitkäksi kenelläkään.

Superviikonloppu järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja siksi järjestäjätkin lähtevät vielä maltilla matkaan. Tavoitteena on tehdä tapahtumasta jokavuotinen ja siihen pyritään järjestämällä laadukkaan ja turvalliset tapahtumat.

-Juho-Veikko Hytönen

Tahkon Superviikonloppu

Perjantai 27.5. Tahko Uinti
- Uinti Tahko Span altaassa
- Matkat 1 tai 2 kilometriä

Lauantai 28.5. Tour de Tahko
- Maantiepyöräily
- Matkat 120 tai 207 kilometriä

Sunnuntai 29.5. Tahko Run
- Maantiejuoksu
- Matkat 10km ja 21,1km

Lisätietoa Superviikonlopusta tapahtuman sivuilta


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama