Tero Hyppölä tuplatriathlonin MM-pronssille

Kuvituskuva.

Kuvituskuva.

Suomalainen ultraurheilija Tero Hyppölä sijoittui triathlonin tuplamatkan MM-pronssille Liettuan Panevezysissä viikonloppuna.

Kilpailussa edettiin triathlonin täysmatkaan nähden kaksinkertainen matka eli uitiin kahdeksan kilometriä, pyöräiltiin 360 kilometriä ja juostiin 84,4 kilometriä.
Aikaa urakkaan meni 22 tuntia ja 38 minuuttia. Kilpailu alkoi kello yhdeksän lauantaiaamuna ja päättyi Hyppölän osalta sunnuntaiaamuna hieman ennen kello kahdeksaa.

- Aika rankkaahan se oli hellekelissä. Kaikin puolin onnistuin, joskin juoksu oli hitaampi kuin suunnittelin, kertoo Hyppölä Kestävyysurheilu.fi:lle.

Ylipitkä uinti

Uintiosuudella Hyppölällä meni aikaa 2.11. Se on seitsemän minuuttia enemmän kuin hän oli laskenut. Tähän on kuitenkin hyvä syy.

- Selvisi, että järjestäjät olivat laskeneet reitin hieman väärin. Uintiosuus oli 7,6 kilometrin sijaan kahdeksan kilometriä.

Uintiosuus suoritettiin kaupungin keskustan lähellä olevassa juoluassa. Uimarit kiersivät lenkkiä 16 kierrosta, jolloin pienikin mittavirhe pidentää kokonaispituutta.

- Vesi oli aika likaista, mutta ei se haitannut kun sitä ei juonut. Radalla haittasi eniten se, että kierroksella ohitettavia oli koko ajan. Toisaalta rantoja pitkin oli helppo suunnistaa, Hyppölä kertoo.

Suomalainen piti kolme juomataukoa ja tätä hän piti ehdottomana ratkaisuna lämpimässä vedessä uidessa. Muuten pyöräilyosuudella olisi käynyt huonosti.

Yhteensä 360 kilometrin pyöräilyosuus oli haastava pituutensa ja myös kelin johdosta. Ilma oli erittäin helteinen. Siirtymän jälkeen 4,9 kilometrin reittiä kierrettiin 72 kertaa.

- Onneksi poljettiin helpolla reitillä. Oli vain yksi 90 asteen mutka, jossa vauhtia piti ottaa alas. Pyöräily menikin odotettua paremmin, sillä 12 tunnin tavoiteaika alittui parillakymmenellä minuutilla, hän jatkaa.

Juoksua otsalampuilla

Aurinko laski pyöräilyosuuden lopulla, jolloin esiin otettiin otsalamput. Edessä oli enää tuplamaraton, 84,4 kilometriä. Yhteensä hieman alle 1,7 kilometrin reittiä kierrettiin 50 kertaa.

- Juoksun kannalta hyvä oli se, ettei helle enää haitannut yöllä.

Yön pimeydessä syntyivät myös kilpailun ratkaisut. Kilpailun voittaja oli tunnin Hyppölää edellä, joten voittomahdollisuudet olivat karanneet jo aiemmin. Sen sijaan hopeasija ei jäänyt kuin 15 minuutin päähän. Tätä eroa voidaan pitää pienenä lähes vuorokauden mittaisessa suorituksessa.

- Nuori latvialainen kaveri eteni erikoisella taktiikalla. Hän juoksi kovaa, mutta piti välillä totaalisia taukoja. Hän kuitenkin kesti epätasaista vauhtia pitäen koko ajan huolen, etten saa kiinni. Minun mahdollisuuteni hopealle riippuivat hänen jaksamisestaan, Hyppölä kertoi.

Neljäs mies oli myös melko kaukana suomalaisen takana, joten Hyppölä sai tulla rauhassa maaliin.

- Mitään loppukiriä en ottanut, hän kertoo vuorokauden suorituksen lopusta.

Tulokset puuttuvat

Sangen kansainvälisessä kilpailussa oli edustettuna yli 20 maata, mutta kisassa oli yhteensä vain reilut 30 kilpailijaa. Järjestäjiä oli moninkertaisesti enemmän. Jokaiselle urheilijalle oli jopa oma huoltotiiminsä. Suuresta toimitsijoiden määrästä huolimatta yksi asia jäi hoitamatta kunnolla.

- Järjestäjät epäonnistuivat chip-ajanoton kanssa, joten tuloksia ei saatu heti, Hyppölä kertoo.

Järjestäjät ovat luvanneet tulokset nettiin maanantana, mutta niitä ei näkynyt eikä kuulunut. Kestävyysurheilu.fi jatka odottelua.

- Muuten kisoista ei ole pahaa sanottavaa. Kisan aikana kaikki toimi ja reitin varrella sai paljon kannustusta. Vähäisestä osanottajamäärästä huolimatta tapahtumassa oli urheilujuhlan tuntu. Tuntui, että koko kaupunki oli mukana menossa, Hyppölä kertoo noin 100 000 asukkaan liettulaiskaupungista.

-Juho-Veikko Hytönen

Lue myös: Tuplatriathlonin MM-mitalisti: “Tässä lajissa pyöräily on uuvuttavaa“

enervit tri paketti banner

Premiumsport.fi

ulvang banneri