Tuplatriathlonin MM-mitalisti: “Tässä lajissa pyöräily on uuvuttavaa“

Tero Hyppölä tuplatriathlonin MM-kisoissa Liettuassa.

Tero Hyppölä tuplatriathlonin MM-kisoissa Liettuassa.

Tero Hyppölä voitti tuplatriathlonin MM-kisoissa pronssia viikonloppuna. Liettuassa järjestetyssä kilpailussa edettiin uiden, pyöräillen ja juosten kaksinkertainen määrä täysmatkaan verrattuna. Kahdeksan kilometrin uinti sujuu alussa ja 84 kilometrin juoksu ei lopulta ole kova pala, mutta 360 kilometrin pyöräily on pitkä pätkä.

- Pyöräily on tässä lajissa uuvuttava. Sanoisin, että normitriathlonisti pystyy kyllä polkemaan 200 kilometriä hyvinkin, mutta sen jälkeen alkaa olla vaikeaa, Hyppölä kertoo.

Suomalainen aloitti kestävyysurheilu-uransa triathlonista, mutta vaihtoi myöhemmin ultrajuoksuun. Nyt hän suoritti elämänsä toisen tuplatriathlonin. Lyhyempien matkojen triathloneihin verrattuna tuplatriathlon ei vaadi räjähtävyyttä tai nopeutta.

- Rasvojen poltto korostuu tässä lajissa ja ehkä siksi kokeneemmat pärjäävät täällä, Hyppölä kertoo.

Ultrajuoksuun verrattuna tuplatriathlon on helpompi urakka ainakin palautumisen suhteen.

- Uinti ja pyöräily helpottavat. Ultrajuoksussa jalat hakataan pahemmin. Monesti on mennyt ultrajuoksun jälkeen viikkokin ennen kuin pystyy kävelemään normaalisti.

Sen sijaan tuplatriathlonin jälkeen voi kevyen pyöräilyn ja uinnin aloittaa huomattavasti nopeammin. Palautuminen tästäkin vie toki aikansa. Syksyllä Hyppölällä ei ole enää tärkeitä kisoja kalenterissa.

MM-kisaan valmistautuminen alkoi keväällä heti helmikuisen Endurance 24h:n jälkeen. Tuolloin juoksukilometrejä oli kasassa jo tarpeeksi. Oli aika kehittää muita osa-alueita.

- Pyöräilykausi alkoi vasta huhtikuussa, joten jos ennen Liettuan kisaa kasassa olisi ollut parituhatta pyöräkilometriä enemmän, niin olisi voinut mennä vielä paremmin. Juoksu meni vanhoilla pohjilla. En juossut kesän aikana kuin keskimäärin 45 kilometriä viikossa.

MM-mitalisti suhtautuu saavutukseensa tietyllä vaatimattomuudella.

- Eihän tämä tietenkään ole sama asia kuin MM-mitali täydellä matkalla. Siellä taso on paljon kovempi. Mutta jos tuntuu siltä, ettei tuo kolmas sija ole mitään, niin voi sitä mennä ihan vapaasti koittamaan, Hyppölä haastaa.

-Juho-Veikko Hytönen


Premiumsport.fi

ulvang banneri