Jarmo Rissanen seitsemäs duathlonin MM-kilpailun pitkällä matkalla

Jarmo Rissanen pyöräilyosuudella. Kuva: Aki Honkasalo

Jarmo Rissanen pyöräilyosuudella. Kuva: Aki Honkasalo

Liian raskaan välitykset hyydyttivät suomalaisen meno mäissä.

Suomen Jarmo Rissanen sijoittui seitsemänneksi Duathlonin MM-kisojen pitkällä matkalla sunnuntaina. Sveitsin Zofingenissa järjestetty Powerman Zofingen on duathlonistien arvostetuin vuosittainen kilpailu ja tapahtumalla on ollut eliitti- ja ikäkausisarjoissa usein pitkän matkan MM-arvo.

Kilpailussa juostiin ensin 10 kilometriä kiertäen viiden kilometrin lenkki kahdesti. Radan ensimmäiset 2,5 juostiin loivaan ylämäkeen ja tämän jälkeen alamäkeen.
Yhteismatkaltaan 150 kilometrin pyöräilyosuudella kierrettiin 50 kilometrin kierrosta. Nousua pyöräosuudella kertyi yhteensä 1800 metriä. Tämän jälkeen juostiin vielä 30 kilometriä.

Juoksun loppu sopivasti

Kilpailu kesti kärjen osalta yli kuusi ja puoli tuntia, joten maltti oli valttia. Alkuinnostuksen jälkeen Rissanen onnistui hillitsemään menohalujaan. Juoksuosuudelta hän saapui reilu kaksi minuuttia kärjen takana. Kärki juoksi ensimmäisen 10 kilometriä hieman alle 31 minuuttiin, joten vauhti oli reipasta jo alusta alkaen.

- Ensimmäisen juoksuosuuden ensimmäisen nousun vedin hieman liian kovaa, mutta loppu tuli sopivaa vauhtia, kertoo Rissanen Kestävyysurheilu.fi:lle.

Liian raskaat välitykset

Vahvana pyöräilijänä tunnettu Rissanen sai renkaiden päällä kärjen kiinni reilun 50 kilometrin ajon jälkeen yhdessä USA:n Alistair Eeckmanin, Ranskan Gael Le Bellecin ja Sveitsin Andreas Sutzin kanssa. Tämän jälkeen alkoivat suomalaisen vaikeudet. Rissasen pyörän välitykset olivat liian raskaat ja hän jäi kärjen kyydistä jyrkässä nousussa. Tämä kulutti muutenkin lihaksistoa.

- Ajo sujui muuten hyvin ja erittäin tekniset sekä haastavat laskut sujuivat hyvin, kertoo Rissanen.

Rissanen piristyi pyörän päällä loppua kohden ja hän vaihtoi viimeiselle juoksuosuudelle kymmenennen sijan kieppeillä.

Hyvä vire jatkui myös 30 kilometrin juoksuosuudelle ja maaliviivan Rissanen ylitti seitsemäntenä.

PowermanMenPodiumGalligherRaphMiesten kilpailun kolmen kärki. Kuva: Raphael Galliker/Powerman Zofingen

Mestaruudet Venäjälle ja Iso-Britanniaan

Maailmanmestariksi selvisi Venäjän Maxim Kuzmin ajalla 6.31.04 (juoksu 10km: 31:33, pyöräily 150km: 3:52:02, juoksu 30km: 2.04.15). Hän ratkaisi voiton irtautumalla pyöräilyosuudella samaan aikaan, kun Rissanen ja moni muu joutui antautumaan. Gael Le Bellec pystyi seuraamaan venäläistä, mutta juoksuosuudella hän putosi neljänneksi.

Kuzmin tavoitteli sijoitusta kolmen joukkoon, mutta yllättyi suuresti voitosta. Talvitriathlonissa aiemmin menestynyt mies vaihtoi duathloniin vain pari vuotta sitten.

- Olin viime vuonna täällä viides. Keskityin kestävyyteen ja tein vauhtiharjoituksia. Tämä oli tulos, mahtava tulos, voittaja kertoi.

Hopealle tuli Belgian Seppe Odeyn, ja pronssia otti Tanskan Sören Bystrup. Rissanen (33:05, 3:56:55 ja 2:11:26) jäi voittajalle 13.30.

Rissanen oli kilpailuun suhteellisen tyytyväinen, mutta jotain jäi hampaankoloon. Vuoden päästä on uusi yritys.

- Elämäni raskain ja haastavin kilpailu kaikkinensa, mutta hyvissä voimissa selvittiin. Ensi vuodelle kevyemmät välitykset ja ehkä tälliselle radalle parisen kiloa painoa pois, niin kaikki menee täysin nappiin, miettii Rissanen.

Naisten maailmanmestariksi selvisi maantiepyöräilyn aika-ajon olympiahopeamitalisti ja maailmanmestari Emma Pooley. Neljännen peräkkäisen voiton Powerman Zofingenissa ottanut britti oli kilpailussa täysin ylivoimainen, kun hopeanainen Miriam Van Reijen jäi 27 minuuttia.

- Olen tyytyväinen neljänteen peräkkäiseen voittooni, vaikka minulla oli hieman paineita voittaa jälleen, kertoi voittaja kilpailun jälkeen.

PooleyEmmaPowermanDuathlonGalligherRaphPowermanEmma Pooley oli naisten kisan ylivoimainen ykkönen. Miesten kilpailun kärkikolmikko. Kuva: Raphael Galliker/Powerman Zofingen

Suunnistuksen maailmanmestari lyhyen matkan nopein

Zofingenin tapahtumassa kilpailtiin MM-matkan lisäksi kilpailtiin lyhyemmilläkin matkoilla. Naisten lyhyellä matkalla voittajaksi selvisi sveitsiläinen suunnistuksen maailmanmestari Sabine Hauswirth. Viron MM-kisojen sprinttiviestissä pronssia ottanut ja Venlojen viestissä sveitsiläisjoukkueensa Enossa toiseksi ankkuroinut Hauswirth käytti kilpailuun aikaa 2.24.37 (juoksu 10km: 34:52, pyöräily 50km 1:27:55 ja juoksu 5km: 19:00).

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Juttua päivitetty Jarmo Rissasen kuvalla ja venäläisvoittajan kommenteilla.


Premiumsport.fi

ulvang banneri