Liisa Lilja ratkaisi MM-voiton juoksuosuuden puolivälissä: "Viimeinen kilometri tuntui loputtoman pitkältä"

Liisa Lilja. Kuva: Mika Luoto

Liisa Lilja. Kuva: Mika Luoto

Paratriahlonin MM-kilpailujen ainoa suomalaisedustaja, naisten PTS2 luokassa kilpaileva Liisa Lilja, teki suomalaista triathloninhistoriaa ja saavutti upean suorituksen jälkeen paratriathlonin MM-kultaa Hollannin Rotterdamissa perjantaina.

Eilisestä laantunut tuuli ja ajoittain paistava aurinko tekivät kilpailuolosuhteista siedettävät, vaikkakin rankka sadekuuro toi juoksuosuudelle lisähaastetta.

Aamun sateiden jäljiltä myös pyöräilyreitti oli vielä märkä ja erityisesti mutkat sekä risteykset olivat todella liukkaita.

Pyöräilyosuudelle kärjessä

Kilpailun uintiosuus käytiin kaupungin satama-altaassa, jossa ei juuri aallokkoa ollut, toisin kuin edellispäivien harjoituksissa. Lilja rantautui luokassaan toisena, mutta hyvän vaihdon ansiosta hän pääsi pyöräilyosuudelle kärkipaikalta.

Iso-Britannian Fran Brown lähti vajaan puolen minuutin takaa-ajoasemassa ja pahimmat kilpakumppanit, USA:n Seely ja Danz minuutin perään. Pyöräilyosuus oli erittäin tekninen. Uintipaikalta poljettiin ensi alkuun kaupungin keskustaan. Se jälkeen kilpailussa ajettiin neljä, noin neljän kilometrin kierrosta. Jokainen kierros sisälsi 23 erilaista mutkaa tai risteystä, joten kilpailijoiden tuli olla tarkkana.

LIljaLiisaMarkoTormanenLiisa Lilja MM-kisojen juoksuosuudella. Kuva: Marko Törmänen

Brown osoittautui liukkaalla radalla parhaaksi pyöräilijäksi tullen juoksuosuuden vaihtoon reilun minuutin ennen Liljaa. USA:n kaksikko oli sen sijaan jäänyt lähes kaksi minuuttia lisää, joten juoksuosuudelle lähdettäessä toiveet voitosta alkoivat nousta.

Juoksuosuuden puolivälissä takaisin kärkeen

Juoksuosuudella Lilja ohitti Brown noin kahden kilometrin kohdalla, ja kun ero muihin takana tuleviin oli lähes kolme minuuttia, mitalin kultainen väri alkoi varmistua ensimmäisen 2,5 kilometrin kierroksen jälkeen.

Liljan upea suoritus sai lopulta onnellisen päätöksen ja maalilinjan jälkeen kaikkensa antanut urheilija palkittiin historiallisella MM-voitolla.

- Oli todella kova kisa, josta myös viileä ja sateinen keli teki vielä normaalia kovemman. Aamun sade aiheutti lisäjännitystä, mutta onneksi se loppui juuri ennen kisaa. Tein aivan kokonaan oman suorituksen ja päätin, että nyt taistellaan loppuun saakka, tapahtuisi mitä tahansa. Viimeinen kilometri tuntui loputtoman pitkältä ja ajattelin jo, etten maaliin pääse. Mutta aivan mahtava tunne ja kokonaisuutena erinomainen suoritus. kommentoi onnellinen Lilja suoritustaan ja lähetti samalla kiitokset ja terveiset perheelle, tukijoille ja valmentajalle.

Viikonloppuna käytävän triathlonin WTS-sarjan Grand Final -tapahtuman yhteydessä ratkotaan triathlonin ja paratriathlonin MM-mitalit. Muiden suomalaisten suoritukset ovat vuorossa lauantaina.

Tulokset


Premiumsport.fi

ulvang banneri