Pauli Kiuru uskoo Kaisa Salin mahdollisuuksiin Havaijilla: “Asennetta löytyy“

Pauli Kiuru. Kuva Kiurun kotisivulta.

Pauli Kiuru. Kuva Kiurun kotisivulta.

Vuoden 1993 Ironmanin täysmatkan hopeamies muistuttaa, että triathloniin valmistautuminen on taitolaji, eivätkä kaikki tekijät ole omissa käsissä.

Kestävyysurheilu.fi:n haastattelema 1980- ja 1990 -luvun huipputriathlonisti ja nykyinen kansanedustaja Pauli Kiuru on sitä mieltä, että Kaisa Salilla on kaikki mahdollisuudet menestyä lauantain Havajin Ironmanin MM-kilpailussa.

Kiurun mukaan viime vuoden viides sija kertoo siitä, että potentiaalia on korkealle. Samalla hän painottaa, ettei kaikki ole niin yksioikoista. Sijoitus ei automaattisesti parane kokemuksen karttuessa.

- Urheilu ei ole matematiikkaa, jossa edellisvuosien sijoituksien perusteella voisi laskea tulevan kilpailun sijan, hän sanoo.

Hän myös muistuttaa, että Salin viime vuoden viides sija tuli ensikertalaisena ilman odotuksia. Nyt ainakin muiden odotukset ovat huomattavasti suuremmat.

Uusi valmentaja ja vuoristo mahdollisuus ja arvoitus

Sali on tehnyt monia muutoksia täksi vuodeksi. Muun muassa asuinpaikka ja valmentaja on vaihtunut.

Kiurun mukaan valmentajan vaihdos on suuri mahdollisuus parantaa tuloksia, mutta samalla arvoitus. Harjoittelun on onnistuttava. Yhdysvaltain Coloradossa asustellut Sali on saanut harjoitusseuraa muista kovista triathlonistinaisista ja yhteisharjoittelu vie eteenpäin. Tosin liiallinen keskinäinen kilpailu voi myös viedä ylirasituksen puolelle.

- Mutta kyllä Kaisa ja hänen valmentajansa nämä asiat varmasti tietävät ja ottavat huomioon, Kiuru vakuuttaa.

Coloradon Boulderissa lenkkipolut yltävät yli 2700 metrin korkeuteen. Vuoristo-olosuhteet toivat Arizonassa harjoitelleelle Kiurullekin lisää suorituskykyä ennen Ironmanin startteja, mutta korkean paikan harjoittelun hyödyt ovat aina yksilöllisiä kuten myös korkeasta ilmanalasta palaaminen.

- Niitä asioita ei voi oppikirjasta katsoa. Palautuminen on kaiken lisäksi aaltoilevaa, jossa hyvät ja huonot päivät vuorottelevat. Lisäksi Havaijille on tultava aiemmin pelkästään aikaeron sekä kuuman ja kostean ilmaston vuoksi. Tässä on aika paljon liikkuvia osia ja ne pitää pystyä optimoimaan. Se ei ole helppoa, hän miettii.

- Mutta sama se on muillakin. Tämä on juuri sitä urheilun taidetta, että löydetään itselle toimiva kombinaatio, Kiuru jatkaa.

KiuruPauliRoth96Pauli Kiuru Rothin Ironmanissa vuonna 1996. Kuva: Pauli Kiurun kotialbumi

Kiuru kertoi, ettei omien Havaijin Ironmanin huippusijoitusten osalta jäänyt jossiteltavaa. Uran loppuvaiheessa 1990-luvun puolivälissä ikä läheni 35 vuotta. Jälkiviisaana Kiurun olisi pitänyt tuolloin kiinnittää entistä enemmän huomiota palautumiseen. Kunto oli edelleen huipussaan, mutta harjoitusleireistä ja harjoituksista palautumiseen meni pidemmän aikaa kuin nuorempana. Kisoihin olisi ehkä pitänyt kevennellä hieman aiemmin.

- Kaisallakin on jo ikää 36 vuotta, joten palautumisen merkitystä pitää miettiä. Ikä ei sinänsä ole este menestykselle, Kiuru sanoo.

Eikä kaikki ole kiinni pelkästään valmistautumisesta. Salin on huomioitava monta seikkaa myös kilpailun aikana. Triathlon on laji, jossa mukana on paljon sellaisia tekijöitä, jotka eivät ole omissa käsissä.

- Jos polkee kilpailun kärjessä pyöräilyosuudella ja rengas puhkeaa niin minkäs teet, kertoo Kiuru, joka kärsi itse rengasrikosta yhdessä Havaijin kilpailuistaan.

Allenin heikko hetki

Yhdeksän tunnin suorituksessa omat voimavarat on jaettava oikein. Se on kilpailua omaa itseään vastaan, mutta Kiurun mukaan muidenkin tekemisiä pitää seurata kilpailun aikana.

Toisten heikkoja hetkiä voi käyttää hyväksi, vaikka sitten pienellä riskillä. Kiuru antaa esimerkin Havaijin kilpailusta vuonna 1993, jolloin lähti juoksuosuudelle lajin Mark Allenin kanssa. Allenin meno ei vaikuttanut hyvältä, joten suomlainen kiihdytti tahtia, vaikka juoksu oli yhdysvaltalaisvastustajan vahvin laji.

Hän muisti neljä vuotta aiemmin käydyn legendaarisen kilpailun, jolloin kaksi kaikkien aikojen menestyneintä miestä, Allen ja Dave Scott, etenivät yhtä matkaa aina maratonosuuden viime kilometreille saakka. Tämän jälkeen Allen karkasi vastustamattomasti Scottilta juosten voittoon.

- Vuoden 89 kisa kävi silloin mielessä ja mietin, ettei Allenia voi voittaa ainakaan lopussa. Lähdin reippaasti liikkeelle ja yritin ratkaista kisan juoksuosuuden alussa, hän muistelee.

Tuolloinkin Allen vei lopulta pidemmän korren, mutta tuloksena suomalaiselle oli kakkossija. Se on edelleen kaikkien aikojen paras suomalaissijoitus Havaijilla, mutta onko enää lauantain jälkeen? Kiuru uskoo Salilla olevan mahdollisuudet palkintokorokkeelle.

- Hän on osoittanut kestävänsä painetta ja olen huomannut kuinka intohimoisesti hän lajiin suhtautuu. Asennetta löytyy, hän on täysillä mukana, eikä hän ole jättänyt katsomatta yhtäkään korttia hakeakseen menestystä lajissaan, Kiuru ihailee.

Triathlonin Ironmanin MM-kilpailu käydään lauantaina 14.10.

-Juho-Veikko Hytönen


Premiumsport.fi

ulvang banneri