Kaisa Sali kärsi vatsaongelmista, voittaja Ryfilläkin vaikeuksia

Daniela Ryf maalissa. Kuva: Graeme Murray/Red Bull Content Pool

Daniela Ryf maalissa. Kuva: Graeme Murray/Red Bull Content Pool

Kaisa Salin taistelu Havajin Ironmanin MM-kilpailussa päättyi viidenteen sijaan.

Suomalainen uusi viimevuotisen sijan, vaikka hänen loppuaikansa oli 11 minuuttia parempi kuin vuonna 2016.

Kilpailusta ajassa 9.04.40 selvinnyt suomalainen kertoi, että viimeiset päivät ennen starttia eivät olleet optimaalisia. Sali kärsi vatsaongelmista, jotka näkyivät kisan aikana energian imeytymisongelmina.

- Viime vuonna pääsin tästä touhusta paljon helpommalla. Nyt kroppa ei toiminut niin kuin olisin halunnut. Kaikki jäi radalle, ja siihen olen tyytyväinen, Sali kertoi STT:n haastattelussa, joka on julkaistu muun muassa Ylen sivuilla.

Sali kertoi uinnin olleen jo lepsua hänen jäätyään hitaampaan ryhmään. Eroa kärkeen kertyi yhdeksän minuuttia. Pyöräilyosuus oli naisille haastava, sillä tuuli kääntyi juuri kun naisten kärki oli reitin kääntöpaikalla. Vastatuulta riitti siis koko pyöräilyosuuden ajan.

Sali oli toiseksi nopein juoksuosuudella, mutta hän kertoi STT:n jutussa väsymyksen iskeneen 25 kilometrin kohdalla.

Ryfillä vaikeaa uinnissa ja pyöräilyssä

Päivä ei ollut helppo muillekaan. Sveitsin Daniela Ryf oli naisten kilpailun ylivoimainen ykkönen, mutta urheilija ei ollut itse lainkaan varma voitosta kisa-aamuna.

- Herätessäni en tuntenut oloani hyväksi, mutta ajattelin että tästä on selvittävä, Ryf kertoi Triathlete.com-sivuston videohaastattelussa.

Ryf jäi uintiosuudella yli neljä minuuttia. Pyörällä hän aloitti kovan takaa-ajon, mutta energiat tuntuivat olevan matalalla. Hän ei yksinkertaisesti päässyt niin kovaa kuin halusi.

Kilpailun loppupuolella Ryf päätti pistää aivan kaiken peliin, vaikka olo ei edelleenkään ollut hyvä. Kolmannen perättäisen voiton ottanut sveitsiläinen sai kuitenkin lisävoimia siitä, että ero kärkeen kapeni, vaikka jalat eivät olleet tutun vahvat. Ryf on maailman paras naistriathlonisti pitkällä matkalla. Siitä kertoo se, että vaikeuksista huolimatta hän siirtyi pyöräilyosuuden päätteeksi kilpailun kärkeen.

CharlesLucyIronmanKonaGraemeMurrayRedBullCPLucy Charles oli naisten kilpailun toinen. Kuva: Graeme Murray/Red Bull Contentpool

Juoksuosuudella hän oli selvästi muita kärkisijoilla olleita parempi, eivätkä kilpakumppanit voineet hänelle enää mitään. Maalissa hän oli lähes yhdeksän minuuttia ennen muita.

- Tämä oli kovin voittoni, jonka olen ottanut.

- Yritin vain olla taktisesti viisas ja keskittyä omaan tekemiseen. Uskomatonta, että sain tämän käännettyä edukseni. Tällaisten päivien jälkeen voitto tuntuu entistä hienommalta, Ryf hehkutti.

Kilpailun kakkoseksi tuli uintiosuudella eroa muihin tehnyt Iso-Britannian Lucy Charles. Australian Sarah Crowley oli kisan kolmas 50 sekuntia ennen USA:n Heather Jacksonia. Kaisa Sali saavutti juoksuosuuden aikana Crowleyta ja Jacksonia, mutta maratonin loppupuolella suomalaisen voimat ehtyivät ja naiset pysyivät edellä maaliin asti.

Daniela Ryfin osuusajat olivat 53:10 (uinti), 4:53:10 (pyöräily) ja 3:00:12 (juoksu). Kaisa Salin vastaavat ajat olivat 57:53, 4:59:50 ja 3:01:34.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

enervit tri paketti banner


Premiumsport.fi

ulvang banneri