Patrick Lange nousi hurjalla juoksulla Havaijin Ironmanin ykköseksi: ”Lapsuuteni unelman täyttymys”

Patrick Lange maalissa. Kuva: Graeme Murray/Red Bull Content Pool

Patrick Lange maalissa. Kuva: Graeme Murray/Red Bull Content Pool

Voittaja harkitsi keskeyttämistä pyöräilyosuudella.

Havaijin Ironmanin miesten kilpailussa saksalaiset olivat ennakkoon kovimpia nimiä. Vaikka viime vuoden kaksi parasta Jan Frodeno ja Sebastian Kienle eivät näyttäneet lauantain kovissa olosuhteissa parastaan, paikkasi Patrick Lange maanmiestensä jättämät aukot ottaen uransa ensimmäisen voiton Havaijilla.

Viime vuonna Lange nousi kilpailun maratonin reittiennätyksellä 2.39.45 kolmanneksi. Lauantaina hän jäi viime vuoden maratonajastaan 14 sekuntia, mutta nousi mahtavasti pyöräilyosuuden sijalta 11 aina voittoon asti. Samalla rikkoutui Havaijin kisan reittiennätys 8.01.40. Kahdeksan tunnin maaginen raja on entistä lähempänä.

Voittaja harkitsi keskeyttämistä

Ennen juoksuosuutta Langen ero kärkeen oli lähes 11 minuuttia. Hän nappasi edessään juosseita selkiä yksi kerrallaan. Noin 10 kilometriä ennen maalia Lange oli toisena reilun minuutin Kanadan Lionel Sandersia perässä, mutta ero pieneni vääjäämättömästi. Viimeisellä vitosella kanadalainen oli jäänyt jo taakse ja Lange juoksi kärjessä.

Maalissa hän tuuletti voittoa lähes kahden ja puolen minuutin erolla Sandersiin.

- Tämä on lapsuuden unelmani täyttymys. Tämä unelma voitosta on ajanut minua eteenpäin koko urani ja oikeastaan koko elämäni ajan, Lange hehkutti Triathlete.com-sivuston videohaastattelussa.

Lange oli vahva juoksuosuudella, mutta sivutuulen kiusaama pyöräilyosuus oli koitua voittajan kohtaloksi. Heikolla hetkellä hän jopa harkitsi kilpailun keskeyttämistä, mutta päätti jatkaa kisaa. Onneksi.

- Maratonosuudella keskityin kahteen asiaan: seuraavaan huoltopisteeseen sekä tyttöystävääni, joka odotti minua, Lange paljasti.

Elokuussa 31 vuotta täyttänyt Lange ei tähdännyt reittiennätykseen. Vasta viimeisillä kilometreillä hän tiesi rikkovansa kuusi vuotta vanhan Craig Alexanderin noteerauksen 8:03:56, mikäli kykenenisi tasaiseen vauhdinpitoon maaliin asti. Ja sen hän myös teki. Langen osuusajat olivat 48:45 (uinti), 4:28:53 (pyöräily) ja 2:39:59 (juoksu).

Lopussa Langen ohittamaksi tullut ja toisena maaliin päässyt Lionel Sanders ei jossitellut.

- Tämä oli kova päivä. Annoin aivan kaikkeni. Enempää ei ollut, hän totesi maalissa.

Iso-Britannian David McNamee oli kolmas viisi ja puoli minuuttia voittajasta.

Langen maratonin lisäksi kilpailussa nähtiin muitakin kovia lajisuorituksia. Australian Josh Amberger uhosi jo ennen kisaa karkaavansa muilta uinnissa ja tuli vaihtoon lopulta 1.18 ennen toisena vedestä noussutta Jan Frodenoa. Pyöräilyosuudella Ambergerin maanmies Cameron Wurf murskasi reittiennätyksen polkemalla reilu 180 kilometriä aikaan 4:12:54.

IronmanKonaTop3MiehetGraemeMurrayRedBullCPMiesten kilpailun kolmen kärki. Kuva: Graeme Murray/Red Bull Content Pool

Alaselkäongelmat tekivät Frodenon juoksusta painajaisen

Kahtena edellisvuonna MM-kisaa hallinnut Jan Frodeno oli pyöräilyosuuden jälkeen neljäntenä ja hänellä oli vielä hyvät mahdollisuudet ottaa kolmas perättäinen voitto. Juoksun alkupuolella alaselkäongelmat pakottivat hänet pysähtymään, kävelemään ja venyttelemään. Saksalaisen maraton kesti lopulta yli neljä tuntia ja maalissa hän oli Pro-sarjan 35:s.

- Tämä oli hirveä päivä. Juuri kun ajattelee, että on selvittänyt homman, niin kaikki kääntyy 180 astetta. Mutta tämä taitaa kuulua lajiimme, Frodeno totesi.

Frodeno kuitenkin kieltäytyi keskeyttämästä ja taisteli itsensä maaliin asti lajin hengen mukaisesti.

Nilsson paras pohjoismaalainen, Viron Albert kilpaili Havaijilla viimeistä kertaa

Suomalaisia ei miesten Pro-sarjassa nähty. Parasta pohjoismaista vauhtia piti Ruotsin Patrik Nilsson, joka oli kahdeksas 16.41 Langen takana.

Viron Marko Albert oli 25:s. Vahvana uimarina tunnettu Albert nousi vedestä neljäntenä, mutta seuraavilla osuuksilla hän ei kyennyt pitämään kärjen kanssa samaa vauhtia. Virolainen oli pettynyt tulokseensa. Hänen aikansa olivat 48:30, 4:36:15 ja 3:12:43.

- Tietenkin toivoin ja halusin enemmän, mutta en saanut kaikkea ulosmitattua. Keho oli kunnossa ja moottori toimi. Mutta jotta saisi Ironmanilla sata prosenttia ulosmitatuksi, tarvitaan sellaista terävyyttä, jota saa vain kilpailemalla, kertoi Albert kotimaansa Postimees-lehdelle.

Tällä kaudella hän ei mielestään onnistunut kilpailukauden valmistautumisessaan. Kokenut urheilija ei vielä tiennyt uransa jatkosta, mutta 38-vuotias Albert kertoi, että Havaijilla on nyt kilpailut kilpailtu. Hänen paras tuloksensa MM-kisasta on 13. sija vuodelta 2011.

- Tämä oli minun viimeinen Havaijini. Enää en jaksa tänne tulla. Tuntuu, että kehossa ei ole enää sitä tarvittavaa terävyyttä, Albert lausui.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset


Premiumsport.fi

ulvang banneri