Nuorten MM-hiihdot, Lahti
 Tilaa nettistriimi | Suomen joukkue | Tulokset |  Ohjelma
Marcialonga: Voitelusuosituksia

Tuotetestissä Birkebeinerrennet

Birkebeinerrennetin maali sijaitsee Lillehammerin olympialaisista tutulla hiihtostadionilla. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus

Birkebeinerrennetin maali sijaitsee Lillehammerin olympialaisista tutulla hiihtostadionilla. Kuva: Aapo Laiho/NordicFocus

Hevoskuurin toimittaja kävi tutustumassa Norjan maratonhiihtoklassikkoon Birkebeinerrennetiin ja otti selvää, millaisesta tapahtumasta on oikein kyse.

Hevoskuurin toimittajan ei pitkään tarvinnut miettiä päätöstä, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta tutustua ainutlaatuiseen norjalaiseen hiihtotapahtumaan, Renasta Lillehammeriin hiihdettävään 54 kilometrin mittaiseen Birkebeinerrennetiin. Toimittajan kun on jo useamman vuoden ajan tehnyt mieli käydä kokemassa hiihdon juhlaa tässä yhdessä pitkän matkan hiihdon ehdottomassa klassikkotapahtumassa. Vastaus oli siis kyllä, ja ei muuta kuin ottamaan selvää Birkebeinerrennetistä.

Hevoskuuri saapui Lillehammeriin hyvissä ajoin torstaina, joten perjantaina tarjoutui mahdollisuus tutustua reittiin Sjusjöenissä, hiihdon ja yhdistetyn maailmancupin osakilpailuista tutussa hiihtokeskuksessa. Samalla oli mahdollisuus aistia Birkebeinerin tunnelmaa perjantaina hiihdetyn Fredagsbirkenin (avoin tapahtuma tarjolla niille, jotka eivät päässeet mukaan varsinaiseen Birkeen) sekä Stafettbirkeniin. Perjantaina sää vielä suosi ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Niinpä Sjusjöeniin oli kokoontunut jo tuhansia hiihdon ystäviä kannustamaan perjantaina hiihtäviä, sekä tutustumaan itse latuun ja reittiin ja muuten vaan nauttimaan upeasta hiihtosäästä.

Perjantaina oli ohjelmassa myös numerolapun ja muun materiaalin nouto Lillehammerista 1994 talviolympialaisten jääkiekkoareenana toimineesta Håkons Hallista. Håkons Hall tarjoaa muutenkin erinomaiset puitteet tapahtumalle kisakansliana, suihku- ja ravintolatiloina sekä myyntipaikkoineen. Numerolappujen nouto onnistuu myös lähtöpaikalta Renasta, mikäli on siellä päin majoittuneena.

Lauantaiaamuna oli aikainen lähtö Lillehammerista, klo 6.15, kohti Renaa, jossa oma lähtöni tapahtui 9.35 lähtöryhmässä 18. Minulla ei ollut aikaisempaa noteerausta Birkebeinerista, joten sain lähtöpaikan loppupäästä. Ensimmäinen lähtö tapahtuu klo 7.30 veteraanien, yli 65-vuotiaiden naisten ja 70-vuotiaiden miesten osalta. Eliittisarjat ja kärkeen rankatut lähtevät klo 8.00, jonka jälkeen lähdetään alkuun 500 hiihtäjän ja myöhemmin 700 hiihtäjän ryhmissä viiden minuutin välein. Viimeinen lähtöryhmä, nro 28 starttaa klo 10.25.

Hevoskuuri birkebeinerstart geerHevoskuurin toimittaja vielä hyvävoimaisena Renan lähtöalueella ennen starttia. Kuva: Fred GeersLähtöalueella kaikki sujui mallikkaasti, mukana olevan repun (3,5 kg) punnitustarkastus, varustekassin luovutus järjestäjille ja lähtöalueelle siirtyminen. Myös itse lähtö sujui aaltoryhminä sujuvasti, eikä pahempia ruuhkiakaan päässyt syntymään. Myös kilpailureitillä hitaampien ohittaminen sujui todella jouhevasti hitaampien hiihtäessä oikeanpuoleisia latuja ja nopeampien ohittaessa vasemmalta puolelta.

Kannustus ladun varrella on aivan ainutlaatuista ja reitin varrella oli varmasti useampi tuhat ihmistä kannustamassa ja näistä moni jopa yöpyi norjalaiseen tyyliin teltassa ladun varrella. Lisäksi yleisön ja muiden tahojen puolesta oli lukuisia "epävirallisia" juotto- ja huoltopaikkoja järjestäjien tarjoaman kuuden huoltopisteen lisäksi. Varsinkin Sjusjöenissä on yleensä jopa muutama tuhat kannustajaa ladun varrella.

Sjusjöenin jälkeen loppu 13 km on tiukkaa laskuosuutta maaliin Lillehammeriin ja mukana on myös muutama todella vaativa ja vauhdikas lasku, jolle oman haasteensa tuo laskuissa hiihtäjien toimesta auratut rännit latujen sijaan ja tänä vuonna oman haasteen toi myös oman lumisateen tuoma irtolumi. Näissä laskuissa kannattaa olla todella tarkkana, ettei oma hiihto mene pilalle haaverin takia.

Maali sijaitsee Lillehammerin Birkebeiner-hiihtostadionilla, jossa käytiin 1994 talviolympialaisten hiihtolajit. Näin jokainen pääsee hiihtämään maaliin olympiahengessä. Mukana olevaan reppuun on hyvä laittaa ainakin kuiva aluspaita ja jotain lämmintä vaatetta ja toinen pipo, jotka on hyvä vaihtaa heti maaliintulon jälkeen. Maalialueella ei nimittäin ole suihkutiloja, vaan maalialueelta on bussikuljetus Håkons Halliin muutaman kilometrin päähän, jossa suihkutilat sijaitsevat. Tämäkin kuljetus sujui erittäin mallikkaasti eikä liikoja odotusaikoja ollut. Maalissa oli myös tarjolla palautusjuomaa, kuumaa soppaa, mehua ja muuta pientä naposteltavaa.

Håkons Hallissa sai suihkun jälkeen kukin hiihtäjä oman diplomin ja kisaravintolat ja kaupat palvelivat hiihtäjiä. Sieltä oli myös osallistumismaksuun kuuluva paluubussikuljetus useammalle paikkakunnalle oman hiihdon jälkeen.

Ilmoittautumisen suhteen kannattaa olla tarkkana ja seurata, milloin ilmoittautuminen alkaa. Tosin ulkomaalaisilla ei aivan yhtä kiire ole sen suhteen kuin norjalaisilla, sillä ulkomaalaisille on varattu oma kiintiönsä. Norjalaisten osaltahan tapahtuma myydään loppuun hetkessä.

Birkebeinerin tapahtumaviikko käsittää kaikkiaan yhdeksän eri tapahtumaa, joihin tänä vuonna otti osaa yhteensä 27 500 osallistujaa, mikä Birkebeinerin uusi ennätys. Vanhin osallistuja oli peräti 94-vuotias Tollef Sverdrup, joka hiihti ansiokkaasti koko reitin läpi aikaan 10:59:32.

Birkebeinerrennet-2013-3Tämän vuodena Birkebeinerrennetin tapahtumapäivälle osui lumisade kahden viikon auronkojakson päätteeksi, mutta se ei menoa haitannut. Kuva: Birkebeinerrennet ASBirkebeinertapahtumiin kuuluvat myös kesällä järjestettävät 94,6 km: mittainen maastopyörätapahtuma Birkebeinerrittet sekä 21 km:n mittainen maastojuoksutapahtuma Birkebeinerlöppet. Kaiken kaikkiaan tapahtumat työllistävät yhteensä 20 työntekijää päätoimisesti ympäri vuoden. Birkebeinerrennetin järjestelyissä on mukana kaiken kaikkiaan 2500 vapaaehtoista ja näistä monet ovat olleet jo pitkään mukana vuosikausia ja tietävät tarkalleen, kuinka toimia. Järjestelyistä vastaavat kaksi seuraa, Renan ja Lillehammerin hiihtoseurat ja tapahtumaa varten on perustettu yritys, Birkebeinerrennet AS.

Seuraavassa vielä hieman yhteenvetoa Birkebeinerrennetin vahvuuksista ja heikkouksista.

Plussaa ja vahvuuksia:

- Järjestelyt toimivat erinomaisesti, kaikki sujuu ja palvelu on ystävällistä.

- Kannustus ladun varrella ja ainutlaatuinen norjalainen hiihtokulttuuri ylipäätään.

- Upea ja haastava reitti kauniissa tunturimaisemissa.

- Ei pahemmin haittaavia ruuhkia ladulla ja ohittelun sujuvuus, hitaammat oikealla ja nopeammat ohittavat vasemmalta, jako lähtöryhmiin toimii hyvin eikä ole Vasaloppetin tapaista alkuruuhkaa.

- Varmasti ainutlaatuinen kokemus suomalaisille hiihtäjille.

- Suomesta helppo matkustaa esim. lentokoneella Osloon, josta junalla joko lähtöpaikalle Renaan tai maaliin Lillehammeriin.

Miinusta ja heikkouksia:

- Pitkä etäisyys maantietä pitkin lähdön ja maalin välillä (tosin kuljetus toimii). Näin matkustamista tulee varsin runsaasti tapahtumapäivänä, joko aamulla aikainen ajo lähtöpaikalle tai väsyneenä takaisin majoitukseen tapahtuman jälkeen.

- Reitin "haavoittuvaisuus" vaihtuvien säiden suhteen norjalaisessa tunturimaisemassa, esim. kova lumipyry voi tehdä kilpailusta äärimmäisen raskaan ja hankalan.

- Voitelun haasteet vaikealla kelillä kelien vaihtuessa tunturissa ja korkeuserojen välillä.

- Reitti voi olla jopa liian haastava monelle kuntoilijalle alun raskaan nousuosuuden johdosta sekä lopun haastavien ja erittäin vauhdikkaiden laskujen johdosta.

- Lähtöalueella ei monen muun massatapahtuman tapaan ole riittävästi vessoja, vaan vessajonot ovat pitkät. Miesten pisuaarit auttaisivat kummasti tilannetta.

Yleisarvosana: vahva kiitettävä, 9 + ja ehdottomasti kokemisen arvoinen ainakin kerran. Ainahan parantamisen varaa löytyy jostain, mutta Birkebeinerrennet on varsin lähellä sitä, mitä hyvin järjestetyltä pitkän matkan hiihdolta kaipaa.

Yllä oleva teksti on yhden testihenkilön subjektiivinen näkemys Birkebeinerrennetistä. Mielellämme kuulemme lisää kommentteja ja tarinoita hiihtäjiltä, jotka ovat tapahtumaan osallistuneet.

>> Birkebeinerrennetin kotisivut englanniksi

- Tero Viljanen

ps! Luvassa vielä tarkempaa matkakertomusta itse hiihdosta lähipäivinä.


Kuukauden luetuimmat

 1. 14.01.2019Suomen maastohiihtäjät Otepään maailmancupiin nimetty
 2. 01.01.2019Suomen alle 20-vuotiaiden joukkue nuorten MM-hiihtoihin valittu
 3. 07.01.2019Maastohiihdon U23-joukkue nuorten MM-kisoihin valittu
 4. 14.01.2019Norjan hiihtoliitto: nuorten maajoukkuehiihtäjää hoidettu lähes kolme vuotta kasvuhormonilla
 5. 29.12.2018Pyhäjärvellä katsastettiin nuoria Lahden MM-kisoihin - Korva, Ruuskanen, Kaijansinkko ja Liekari lauantain voittajat
 6. 05.01.2019Selkeä voitto: Iivo Niskanen kaatoi norjalaiset ja venäläiset Vuokatin 15 kilometrillä!
 7. 05.01.2019Johanna Matintalo neljäs Vuokatin Skandinavia Cupin kympillä – Roponen ja Piippo myös kymppisakkiin
 8. 28.12.2018Heikkisellä selvät syyt Tourille lähtöön
 9. 30.12.2018Pyhäjärvellä katsastettiin nuorten MM-kisoihin vapaan väliaikalähdöissä
 10. 06.01.2019Lari Lehtonen paras suomalainen Skandinavia Cupin 30 km yhteislähdössä
 11. 19.01.2019Matti Heikkinen voitti ylivoimaisesti Hollolassa – palaa viikon päästä maailmancupin laduille
 12. 17.01.2019Lahdessa järjestettävät nuorten MM-hiihdot seurattavissa verkosta suorana lähetyksenä
 13. 01.01.2019Tässä Suomen joukkue Skandinavia Cupiin Vuokattiin
 14. 09.01.2019Iivo Niskanen hiihtää Vantaan Suomen Cupin viestissä
 15. 06.01.2019Yhteislähdön ylivauhti kasvatti Piipon kovuutta Vuokatissa
 16. 17.01.2019Mari Eder joutui leikkaukseen: "Havaittiin yleisterveyteen liittyvä löydös"
 17. 06.01.2019Eveliina Piippo kolmas Skandinavia Cupin 20 km yhteislähdössä
 18. 22.12.2018Hiihdon kaksinkertaista MM-kultamitalistia kiusanneille vaivoille selitys – haluaa palata ensi kaudeksi
 19. 19.01.2019Hollolassa hiihtänyt Matti Heikkinen: ”Ihan nälkäistä hiihtoa”
 20. 09.01.2019Nuorten MM-hiihdot Lahdessa – tässä maastohiihtojen ohjelma
 21. 04.01.2019Ruotsalaiset ja norjalaiset miehittivät finaalit Vuokatin Skandinavia Cupissa – Mäki, Jylhä ja Korva parhaat suomalaiset
 22. 02.01.2019Pärmäkoski antoi kaikkensa, syke nousi ennätyslukemiin
 23. 01.01.2019Alisa Vainio ylivoimainen voittaja Hakunilan uudenvuodenjuoksun myrskyisissä olosuhteissa
 24. 04.01.2019Vuokatin Skandinavia Cup käynnistyi venäläiskomennossa – Anita Korva ja seitsemän muuta suomalaisnaista erähiihtoihin
 25. 08.01.2019Heidi Weng pelkää, ettei mahdu MM-joukkueeseen – ”Otepää tulee liian aikaisin”
 26. 11.01.2019Seefeldissä täysi lumikaaos - Viikonlopun Ski Classics -osakilpailu lyhennettiin lumivyöryvaaran vuoksi
 27. 02.01.2019Hakola ja Vuorinen vaihtoivat Tour de Ski -ladut junamatkaan
 28. 04.01.2019Joni Mäki tykitti sprinttikarsinnan voittoon Vuokatin Skandinavia Cupissa!
 29. 08.01.2019Ensi viikonlopun maailmancup käydään ilman suomalaishiihtäjiä – ”Dresdenin radalla ei ole katsastusarvoa MM-kisoihin”
 30. 21.01.2019Valnes ja Lundgren hiihtivät MM-kultaa - naisten finaali tarjosi dramatiikkaa, miehissä täysin ylivoimainen voittaja

Premiumsport.fi

ulvang banneri