Hiihtokilpailuja 15.-18.11.
Aikataulut | Tulokset

Kuukauden kirja: Lance Armstrongin ura oli voittoja ja valheita

Tyler Hamilton: Voittoja ja valheita

Tyler Hamilton: Voittoja ja valheita

Juttusarjassa luetaan kuukausittain kestävyysurheiluaiheisia kirjoja, uusia ja vanhoja. Toukokuussa perehdytään pyöräilyn pimeään puoleen.

Tuskin on kenestäkään toisesta urheilijasta kirjoitettu yhtä paljon kirjoja kuin Tour de Francen ex-seitsenkertaisesta voittajasta Lance Armstrongista. Lisää kirjoitettavaa tuli, kun vanhat tekstit joutuivat uuteen valoon viime syksynä Armstrongin myönnettyä dopingin käytön.

Pyöräilijä Tyler Hamilton oli Armstrongin tallikaveri U.S. Postalissa 1990-luvun lopulla, kun Armstrong otti ensimmäisen Tour-voittonsa. Hamilton itse voitti Ateenan olympialaisissa kultaa ja sijoittui Tourilla parhaimmillaan neljänneksi, mutta hänen tuloksiaan on myös hylätty jälkikäteen veridopingin vuoksi.

Hamilton julkaisi viime vuonna yhdessä kirjailija Daniel Coylen kanssa teoksen Voittoja ja valheita. Salattu elämäni pyöräilyn huipulla. Coyle on aiemmin kirjoittanut Armstrongista elämäkerrallisen teoksen Lance Armstrong's War: One Man's Battle Against Fate, Fame, Love, Death, Scandal, and a Few Other Rivals on the Road to the Tour de France (2005). Uudessa kirjassa kuva suursankarista kääntyy päälaelleen, kun Hamilton murtaa omertan, pyöräilijöiden sanattoman sopimuksen siitä ettei dopingista puhuta. Armstrong on kirjassa tärkeässä roolissa, mutta yhtä paljon kirja on kertomus Hamiltonin omasta urasta ja valheessa elämisestä. Ura kuvataan taisteluna Lancea vastaan: vanha tallikaveri muuttui kilpailijaksi ja lopulta viholliseksi.

Uransa lopuksi Hamilton sai kahdeksan vuoden kilpailukiellon vuonna 2009. Hän halusi kertoa avoimesti dopingin käytöstä vapautuakseen valheellisuuden painolastista ja auttaakseen pyöräilyä kohti puhtaampaa kilpailua.

Hamiltonin ja Coylen kirja sai arvostetun William Hill Sports Book of the Year -palkinnon vuoden parhaana urheilukirjana. Palkinto on mennyt kerran aiemmin pyöräilyaiheiselle kirjalla, ja ironisesti tuolloin oli kyseessä Lance Armstrongin omaelämäkerrallinen teos Ei ainoastaan pyöräilystä (2000, alk. It's Not About the Bike: My Journey Back to Life). Tuossa kirjassa keskiössä on Armstrongin taistelu aivoihin ja keuhkoihin levinnyttä kivessyöpää vastaan, ja nousu sen jälkeen Tour de France -voittajaksi. Vetävästi kirjoitettu teos antaa Armstrongista inhimillisen kuvan ja taistelu syöpää vastaan herättää empaattisia tunteita. Lance on sankari ja selviytyjä, mutta 13 vuotta myöhemmin jotkut kohdat näyttäytyvät ironisessa valossa: "Tuoksukit ovat Austinissa yleisiä, ja ilmassa on paljon siitepölyä, mutta vaikka se kuinka piinaa minua, en voi ottaa allergilääkkeitä kilpapyöräilyn tiukkojen dopingrajoituksien vuoksi. En voi kuin kärsiä." Ja päästyään mukaan eurooppalaisiin kilpailuihin 18-vuotiaana: "En ollut osannu aavistaakaan, mihin olin menossa mukaan."

Hamiltonin ja Coylen kirja paljastaa Armstrongista ja hänen luonteestaan aivan erilaisia puolia. Armstrong halusi määrätä kuka ajaa hänen kanssaan samassa tallissa. Vanhoilla ystävyyssuhteilla ei ollut mitään arvoa, kuten kirjan loppua kohti tihentyvä kamppailu osoittaa. Armstrong pystyi manipuloimaan jopa Kansainvälisen pyöräilyliiton ja Tour de Francen järjestäviä tahoja. Tyler Hamilton oli puolisonsa kanssa kiintynyt Etelä-Ranskassa sijainneeseen huvilaansa, mutta sitten Armstrong päätti, että tallilaisten on muutettava Espanjaan, missä dopingvalvonta on olematonta. Gironassa Armstrong ja Hamilton olivat naapureita vielä Hamiltonin vaihdettua tallia.

Armstrong käyttäytyi ylimielisesti myös dopingia kohtaan. Hän saattoi säilyttää EPOa jääkaapissaan, vaikka kotitarkastukset olivat jatkuvasti mahdollisia. Tavallisesti dopingin ja erityisesti veripussien kuljettaminen ja säilytys piti tietysti suunnitella erittäin tarkasti.

Pyöräilyn aloittaessaan varmasti lähes kaikki aikovat pysyä puhtaina, niin Hamiltonkin. Mutta yhtäkkiä tarjotaan jotain, tarjoaja on tuttu mies ja kyseessä on ehkä tallipaikassa pysyminen, uudelle tasolle nouseminen... Ensikerta menee Hamiltonillakin huomaamatta. Vain punainen pilleri suuhun ja seuraavana päivänä olo onkin pirteä...

Hamilton kertoo tarkasti dopingin aiheuttamista tuntemuksista kropassa. Veritankkausta kuvataan monta kertaa: " Sinä iltana ennen illallista teimme verensiirron huoneissamme. Veripussimme oli teipattu vuoteiden ylle paksuilla valkoisilla urheiluteipeillä. Pussit olivat kiiltäviä ja pulleita kuin marjat. --- Del Moral ja Pepe olivat nopeita ja tehokkaita; sininen kuminauha suonien pullistamiseksi, neulan kärki sydämen suuntaan, ratas kontrolloimaan veren virtausta." Veripussit säilyivät vain kolme viikkoa ennen kuin lääkäri Fuentes hankki lääkepakastimen, Siperian. EPOn, veritankkauksen ja muiden keinojen käyttö aikataulutettiin tarkasti, toisaalta 1990-luvun puolella testit olivat vielä ison askeleen jäljessä juonittelijoita. Coylen tarinan lomaan lisäämät alaviitteet tarkentavat kertomusta välillä uskomattomillakin faktoilla.

Hurjaa ja kurjaa luettavaa. Ensimmäisen painoksen jälkeen Hamilton ja Coyle ovat lisänneet kirjaan uudet jälkisanat sen jälkeen, kun Lance Armstrong tunnusti Oprah-ohjelmassa käyttäneensä dopingia. Uhkailuista ja muista ongelmista huolimatta Hamilton saattoi lopulta tuntea myötätuntoa Armstrongia kohtaan nähdessään tämän tunnustavan. Entistä itseään katsoessaan Armstrongkaan ei ollut tyytyväinen: "Se uhmakkuus, se asenne, se ylimielisyys. Sitä ei voi kieltää. Tuon leikkeen katsoo ja siinä on ylimielinen ihminen. Katso sitä, minä sanon, katso sitä ylimielistä kusipäätä. Tänään voin sanoa sen. Ei näytä hyvältä," Armstrong totesi Oprah-ohjelmassa vanhaa materiaalia katsoessaan.

Inhimillisyys on välillä kaukana Hamiltonin kuvailemasta toiminnasta. Hamilton kärsi vaikeista masennuskausista ja Armstrongkin päätyi uransa jälkeen terapiaistuntoihin. Epäinhimillisiä olivat kyllä miesten suorituksetkin.

Hamiltonin kirja on noussut bestselleriksi. Se on yksi askel kohti omertan avautumista. Yksikään pyöräilijä ei Hamiltonin aikana tunnustanut dopingia heti positiivisen tuloksen annettuaan, mutta viime vuosina tunnustuksia on tullut yhä useampia.

Entä mitä Hamilton arvaa pyöräilyn puhtauden nykytilasta? "Olen iloinen nähdessäni, että lajini on puhdistunut muutaman viimeksi kuluneen vuoden aikana. Se on kaukana täysin puhtaasta - en usko, että se on mahdollista niin kauan kuin mukana ovat ihmisolennot, jotka haluavat voittaa - mutta se on merkittävästi parempi ja hitaampi. Voittoaika Alpe d'Huezissa vuoden 2011 Tourissa oli 41,21, vuonna 2001 sellaisella ajalla olisi ollut 40:s. --- Enää ei näe kokonaisia talleja hallitsemassa kokonaisia kilpailuja niin kuin ennen usein tapahtui. Vielä tärkeämpää on, että yksittäisillä ajajilla on hyvät ja huonot hetkensä. Suurten ponnistusten vaatiman hinnan näkee juuri niin kuin pitääkin. Pidän sellaisesta kilpa-ajosta, koska se on jännittävämpää, mutta eniten siksi, että on mielestäni rehellistä. Inhimillisyyttähän me rakastamme näissä kilpailuissa. Jokainen päivä tuo mukanaan riskinsä ja palkintonsa. Voit voittaa. Voit hävitä. Se on olennaista."

- Outi Ojanen


Kuukauden luetuimmat

 1. 21.10.2018Norjan hiihtoliitto kieltää junioreilta kalliiden fluorivoiteiden kisakäytön
 2. 10.11.2018Oloksen naisten perinteinen saksalaisten hallintaa – Kerttu Niskanen seitsemäs
 3. 30.10.2018Näin paljon Krista Pärmäkoski on harjoitellut kesällä
 4. 10.11.2018Venäläistä ylivoimaa Oloksen miesten kilpailussa - maailmantähdet Poltoranin ja Spitsov kaukana kärjestä
 5. 06.11.2018Kaisa Mäkäräinen voitti ampumahiihtäjien tarkkailukilpailun Oloksella – miehissä yllätysvoittaja
 6. 11.11.2018Matti Heikkinen kolmas Oloksella
 7. 11.11.2018Kaisa Mäkäräinen hiihti neljänneksi Oloksella
 8. 15.11.2018Tässä Suomen hiihtäjät Rukalle maailmancupin avaukseen
 9. 06.11.2018Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski hiihtävät viikonloppuna Rovaniemellä – Matti Heikkinen ja Kaisa Mäkäräinen Oloksella
 10. 25.10.2018Norjalainen hiihdon olympiavoittaja voi nyt hiihtää kilpailuja vähintään kuudella eri suksimerkillä: ”Erikoista, ettei kukaan muu ole tehnyt tätä aiemmin”
 11. 21.10.2018Jarkko Järvenpää kauden kotimaiseen kärkiaikaan puolimaratonilla
 12. 04.11.2018Pöntinen ja Kinnunen vapaan ykköset, Varis ja Virtanen Kontiolahti Skin perinteisen voittajat
 13. 14.11.2018Rovaniemellä kovat hiihtokisat torstaina: lähtöviivalla 12 Pyeongchangin olympiamitalistia!
 14. 19.10.2018Suunnistusmaajoukkueen valmennusryhmät nimetty – A-maajoukkueessa 6 naista ja 4 miestä
 15. 20.10.2018Jämi suunnistusmaratonilla lähes 600 suunnistajaa – Anttila ja Detkov päämatkojen voittajat
 16. 02.11.2018Krista Pärmäkosken suksitestirumba alkaa Lapissa: ”Muutamat luottoparit alkavat olla aika loppuunajettuja”
 17. 19.10.2018Suomen Cupissa kärkitaistossa uusia seuroja: Puijon Hiihtoseura ja SkiTeam 105 tuovat alueilleen positiivista pöhinää
 18. 08.11.2018Ederin ja Seppälän vuoro voittaa ampumahiihtäjien tarkkailukilpailu Oloksella
 19. 22.10.2018Norjan maajoukkue hääti sairaan Petter Northugin venäläisten ja suomalaisten hotelliin, venäläisten valmentaja pelkää tartuntoja
 20. 09.11.2018Ringwald ja Valnes Oloksen Tykkikisojen sprinttivoittajat
 21. 14.11.2018Petter Northug pessimistisenä: Ura voi olla ohi ennen joulua
 22. 07.11.2018Suomen Cupin päällekkäisyys kismittää Tykkikisojen järjestäjiä – taustalla monta liikkuvaa osaa
 23. 24.10.2018Maastohiihdon Suomen Cup käynnistyy viikonloppuna- Eder ja Vuorinen mielenkiinnolla kauden ensimmäiseen sprinttikisaansa
 24. 19.10.2018Suomen Cup käynnistyy viikon päästä Vuokatista – tässä huhtikuulle kestävän sarjan ohjelma
 25. 13.11.2018Lämmin sää ei uhkaa Rukan maailmancupia, mutta maastohiihdon sunnuntain kilpailu voi muuttua yhteislähdöksi
 26. 10.11.2018Ristomatti Hakola löi Iivo Niskasen Rovaniemellä
 27. 24.10.2018Suomen Cupin avausviikonlopun aikataulu ja lähtölistat
 28. 15.11.2018Neprjajeva ja Bolshunov voittajat Rovaniemellä – Similä ja Ahervo parhaat suomalaiset
 29. 30.10.2018Valmentaja Haavisto paljastaa Pärmäkosken suunnitelman kohti MM-Seefeldiä
 30. 07.11.2018Oloksella kovatasoiset hiihdot: Bolshunov, Spitsov ja Poltoranin Matti Heikkistä vastassa

Premiumsport.fi

ulvang banneri