Melonta hiihtäjän kesäharjoitteluna, osa I

Melontakouluttaja Tapio Tyllilä (vas.) ja entinen kilpahiihtäjä Kauri Lindström opastavat hiihtäjiä melonnan hyödyntämiseen harjoittelussaan. Kuva: Hevoskuuri.fi

Melontakouluttaja Tapio Tyllilä (vas.) ja entinen kilpahiihtäjä Kauri Lindström opastavat hiihtäjiä melonnan hyödyntämiseen harjoittelussaan. Kuva: Hevoskuuri.fi

Muutamat hiihtäjät, mm. Anders Aukland, ovat käyttäneet melontaa tärkeänä osana kesäharjoitteluaan. Hevoskuuri antaa tässä artikkelissa vinkkejä melonnan aloittamiseen sekä neuvoja siitä, miten hiihtäjä voi hyödyntää melontaharjoittelua osana kesän harjoittelukautta. Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kerromme oikeista välineistä ja varusteista sekä melontatekniikasta. Jälkimmäisessä osassa paneudumme hiihtäjille sopiviin harjoituksiin.

{akeebasubs *}
Hevoskuuri sai melontaohjeita luontoliikuntayritys Hiking Travel Hit Ky:n Tapio Tyllilältä, joka toimii melontakouluttajana ja valmentajana ja on sekä entinen kilpahiihtäjä että ratakilpameloja. Entinen kilpahiihtäjä ja nykyinen valmentaja ja personal trainer Kauri Lindström on puolestaan käyttänyt melontaa osana harjoitteluaan yli 15 vuotta. Seuraavassa heidän neuvojaan melonnasta kiinnostuneille hiihtäjille. Ja käyhän melonta erinomaisena harjoitusmuotona myös muiden kestävyyslajien edustajillekin.

Välineistä ja varusteista

Alkuun Tapio Tyllillä kertoo hieman oikeista varusteista ja välineistä sekä melontatekniikasta.
Kajakin valinnassa Tapio Tyllilä opastaa hiihtäjiä seuraavasti.

KilpajaretkikajakkiYllä kapeampi kilpakajakki ja alla leveämpi retkikajakki. Kuva: Hevoskuuri.fi– Kannattaa meloa mahdollisimman kapealla kajakilla ja jos mahdollista, niin jopa kilpakajakilla. Kannattaa kuitenkin ehkä aloittaa joko multisport kajakilla tai ns. "kuntokajakilla", jotta pysyy paremmin alkuun pystyssä, sillä kilpakajakit ovat todella kiikkeriä ja kaatuvat erittäin helposti. Tämä mahdollisimman kapea kajakki sen takia, että silloin pystyy melomaan kädet riittävän lähellä vartaloa ja veto on mahdollisimman kapea, aivan kuten hiihdossa, eivätkä kädet leviä liikaa, Tyllilä opastaa kanootin valinnassa.

– Melan valinnassa kannattaa suosia ns. lusikkamelaa, jota ratamelojat käyttävät. Siinä on asymmetrinen mela, ei siis symmetrinen, joten etu on siinä, että siinä ei tule "vuotoa" ja voima välittyy mahdollisimman hyvin. Symmetrisissä retkimeloissa voima ei välity niin hyvin ja syntyy vuotoa, Tyllilä sanoo melan valinnasta.
Melan oteleveydestä Tyllilä sanoo näin.

MelakuvaAlla asymmetrinen lusikkamela ja yllä retkimela. Kuva: Hevoskuuri.fi– Mela laitetaan pään päälle niin, että kädet ovat 90 asteen kulmassa, joka on oikea oteleveys. Jos on enemmän voimaa, kuten hiihtäjillä voi olla, niin silloin oteleveyttä voi hieman kaventaa. Ja vastaavasti voiman puutteessa oteleveyttä voi leventää. Ja otekohta kannattaa merkata esimerkiksi sähköteipillä, niin ei tule toispuoleisuutta, jos ote muuttuu harjoituksen aikana, melonnan ammattilainen opastaa aloittelijoita.

OikeamelaasentoOikea 90 asteen melaasento Kauri Lindströmin näyttämänä. Kuva: Hevoskuuri.fiAlkuun melonta ei varsinkaan kesäkelillä tarvitse mitään ihmeellisiä varusteitakaan, vaan tavalliset treenivaatteet riittävät mainiosti.

– Ei hiihtäjä tarvitse mitään ihmeempiä varusteita tai asuja, joita hänellä ei jo olisi. Trikoohousut ovat hyvät, sillä ne liukuvat penkkiä vasten hyvin. Ja yläosana voi käyttää vaikka urheilukerraston paitaa. Kylmän veden aikana voi käyttää sitten melonta-anorakkia. Jalassa voi olla sukat jalassa ja sandaaleilla on hyvä nousta kajakkiin. Ei niitä neopreeniasuja heti alkuun tarvita, Tyllilä kertoo, ettei melontaan kesäaikaan tarvitse mitään ihmeellisiä varusteita Lindströmin nyökätessä vieressä.

Oikeasta tekniikasta ja melontaliikkeestä

Oikein tehtynä melontaliike on kokovartaloliike ylävartalon ollessa toki keskeisessä roolissa.

– Melontaliike on kokovartalon liike, jossa tärkein komponentti on ylävartalon kierto. Liike lähtee jalan polkaisusta, josta se samanaikaisesti välittyy lonkkaan ja sitten ylävartaloon, melontakursseja osana työnään vetävä Tyllilä sanoo.

– Jalkojen kannalta kannattaa suosia isoaukkoisia kilpakajakkeja tai multisport ja kuntokajakkeja. Näin polvet voivat olla ylöspäin ja rinnakkain ja saan tehokkaamman vedon aikaiseksi, kun taas pienempiaukkoisissa jalkoja ja polvia joutuu levittämään kajakin sivuille. Melontaliivit ja aukkopeitto rajoittavat hieman ylävartalon kiertoa, mutta liivi on syytä olla päällä aina. Aukkopeitto ei sen sijaan tyynellä kelillä ole välttämätön, sillä se rajoittaa liikettä. Liivin tulisi olla siis aina päällä ja silloin kannattaa panostaa siihen, että se olisi mahdollisimman istuva liivi, Tyllilä jatkaa.

Keskivartalon lihakset ovat melonnassa tärkeässä roolissa.

– Soudussa voimantuotto välittyy vetoon hankaimien kautta, mutta melonnassa kroppa toimii voimantuoton lisäksi myös välittäjänä ja tämän melonnan pointti. Keskivartalon lihaksien on pidettävä paketti kasassa ja oltava tarpeeksi vahvat, jottei veto pääse pettämään. Siksi melonta on erinomainen harjoitusmuoto hiihtäjille, Tyllillä kehuu.

– Vartalosta asennosta vielä muistaa se, että selkäranka pysyy suorana ja vartalonkierto tapahtuu ikään kuin karan varassa, joka on pystysuorassa asennossa. Ja jotta keskivartalon lihakset olisivat aktiivisempia, niin mikäli meloo retkikajakilla, jossa on yleensä selkätuki, niin se kannattaa ottaa pois. Toinen tärkeä seikka on, ettei nojaa laiskana penkkiin.

Melonta-asennossa on myös tärkeää, ettei istuisi liian alhaalla.

– Kilpakajakkien etu on se, että niissä on penkki ylempänä kuin retkikajakissa. Jos penkki on liian alhaalla, niin penkin takareunaan kannattaa laittaa korotus, jotta saa asentoa nostettua.

OikeaistumaasentoOikea istuma-asento riittävän korkealla ja oikeanlainen veto. Kuva: Hevoskuuri.fi– Ja vielä kun muistaa, että kuten hiihdossa, niin myös melonnassa on tärkeää, että sivuttaisliike jää pois ja veto tapahtuu eteen-taakse suunnassa, Tyllilä ja Lindström opastavat loppuun hiihtäjiä oikeaan melontaliikkeeseen.

VaaraistumaasentoLiian alhaalta ja selkä kaarella tapahtuva veto. Kuva: Hevoskuuri.fi

Artikkelin kakkososassa lisää tekniikkavinkkejä sekä hiihtäjille sopivia harjoituksia.

>> Melontaopas.fi
>> Pekka Tyllilän melontasivut
>> Suomen melonta ja soutuliitto

- Tero Viljanen

{/akeebasubs}
{akeebasubs !*}{/akeebasubs}


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 15.11.2020Niskanen antoi venäläiselle isän kädestä Oloksen leirikilpailussa
 2. 19.11.2020Suomen Cup jatkuu Taivalkoskella - katso lähtölistat
 3. 20.11.2020Niskanen tahkosi Oloksella hurjat kilometrit
 4. 14.11.2020Hyvärinen ja Joensuu voittoihin Kainuun Talvikisoissa
 5. 03.11.2020Hiihdon Suomen Cupin lähtölistat julkaistu – huippuja poissa, mutta kisat vetävät osallistujia
 6. 12.11.2020Kainuun Talvikisoissa mukana useita maajoukkuehiihtäjiä
 7. 23.11.2020Tässä Suomen hiihtäjät Rukalle
 8. 21.11.2020Beitostölenissä myrskysi – yllätysnimi peittosi maajoukkuemiehet 15 kilometrillä
 9. 18.11.2020Björgen ei noudattanut antidopingsääntöjä - ei saa kilpailla tämän vuoden puolella
 10. 26.11.2020Olympiamitalisti vaihtaa kansalaisuutta ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 11. 03.11.2020Joni Mäki ja Riitta-Liisa Roponen Suomen Cup -viikonlopun mielenkiintoisimpia nimiä
 12. 14.11.2020Hyvärinen nautti kovasta kisasta, Joensuu hämmentyi voittomarginaalistaan
 13. 16.11.2020Suomen ampumahiihtojoukkue ensimmäisiin maailmancup-osakilpailuihin valittu
 14. 20.11.2020Weng ja Kläbo kovimmat Norjan kauden avauksessa
 15. 22.11.2020Melnitsenko pesi maajoukkuekollegansa Oloksella sunnuntaina – Ustjugovin ja Neprjajevan vauhti kadoksissa
 16. 07.11.2020Tässä Suomen Cupin viestien suosikkijoukkueiden hiihtojärjestyksiä
 17. 21.11.2020Oloksella hiihdettiin venäläisvoittoinen leirikilpailu
 18. 13.11.2020Nuorten MM-hiihdot Suomeen!
 19. 28.11.2020Kläbo: Iversen saa lauantain palkintojuuston, mikäli ei auta Bolshunovia sunnuntaina
 20. 18.11.2020Saako Northug osallistua pitkän matkan hiihtoihin?
 21. 21.11.2020Johaug täysin ylivoimainen Beitostölenin kympillä
 22. 20.11.2020Novak ja Andersson voittoihin Ruotsisssa
 23. 11.11.2020Kallalla koronavirustartunta
 24. 30.11.2020Kova päätös – Kläbo jättää maailmancupin osakilpailuja väliin
 25. 22.11.2020Johaug nopein vapaallakin – Sundby suurissa ongelmissa
 26. 14.11.2020Mikko Koutaniemi muistelee podcastissä uraansa ja kertoo kaiken Ylläs-Levistä
 27. 18.11.2020Päivitetty: Norja valitsi jo joukkueensa Rukalle
 28. 22.11.2020Kerttu Niskanen suvereeni voittaja Taivalkosken kympillä
 29. 23.11.2020Venäjän kivikova joukkue Rukalle
 30. 24.11.2020Näin hiihdon maailmancupissa jaetaan palkintorahoja