Taanila: Tourilla

Suunnistuksen Nordic O-tour eli tänä vuonna toista vuottaan. Kaava oli hyvin pitkälti samankaltainen kuin ensimmäisenäkin vuonna: Jukolan ympärille rakennettu kolmen eri Pohjoismaisen kilpailun sarja.

Suunnistuksen Nordic O-tour eli tänä vuonna toista vuottaan. Kaava oli hyvin pitkälti samankaltainen kuin ensimmäisenäkin vuonna: Jukolan ympärille rakennettu kolmen eri Pohjoismaisen kilpailun sarja.

Suomen kilpailua oli ensimmäisen vuoden kokemuksista muutettu yhdistetystä keskimatkan ja kaupunkisprintin kilpailusta erillisiksi karsintakilpailuksi ja finaaliksi, jotka kilpailtiin Tuusulan sijaan Porvoossa. Kilpailuun oli viime vuodesta poiketen saatu jopa suuren urheilujuhlan tuntua ja harmitti tosissaan että aamupäivän karsinnassa tupelsin laskettelurinteiden välissä ylimääräisen minuutin ja jäin kisakatsomoon illaksi 30 nopeimman ratkoessa paremmuuttaan Porvoon keskustassa. Suomessa kevään aikana käyty napina sprinttiratojen turhasta kikkailusta unohtui erinomaisesti suunnitellulla ja rytmitetyllä radalla vanhan kaupungin kaduilla. Sopivasti hankalia reitinvalintoja, mutta kuitenkin rastipisteet ja rata, jotka mahdollistivat täyden vauhdinpidon lähdöstä maaliin on mielestäni oikea resepti tällaisiin kilpailuihin. Myös sveitsiläiset tykkäsivät ja jyräsivät juoksuvoimallaan viidelle korkeimmalle sijalle.

Porvoosta karavaani kulki Virolahdelle ja oma paita vaihtui sinivalkoisesta Nouskin sinikeltaiseen. Uuden yhteistyökumppanin väreissä pääsin aloitusosuudella metsässä liikkumaan rauhassa, kun outoon paidanväriin ei kiinnitetty liialti huomiota vaikka selostuskaksikko latoikin osuuden läpi odotuksia meikäläisen harteille. Juoksu kulki, liput halkesivat ja kello tykkäsi isojen pyssyjen yössä.

Huonosti nukuttu yö, pari matkustuspäivää ja seuraava startti juhannusviikon tiistaina Göteborgissa. Kaikkien urheilijoiden mielestä aivan liian aikaisin Jukolan jälkeen. Karsinnassa pääsin tuttuihin kortteleihin viiden vuoden takaisen kotitaloni takapihalle, mutta tulos oli niin kovin tuttu paikallistuntemuksesta huolimatta tai ehkä juuri siitä johtuen: Monta reitinvalintaa liian laiskasti ja suoraviivaisesti valiten ja kohtuuton tappio kärkeen. Maalissa sapetti, juoksu jopa tuntui kulkevan, mutta tuloslista näytti jotain aivan muuta. Iltapäivä siis taas laulukuorossa seuraamassa knockout-sprinttejä.

Samaan päivään mahdutettiin parhaille 4kpl startteja pudotuserineen ja yhteensä 45min kovavauhtista suunnistusta, joten kokonaisrasitus oli maastohiihdosta kopioidussa konseptissa jopa isoveljeä kovempi. Ruotsin tv:n kova panostus takasi viihdyttävät finaalit aivan kaupungin keskustassa. Yleisöä paikalle oli kuitenkin löytänyt vain kourallinen ja loppujenlopuksi heillekin jäi jännitettävää loppukirin lisäksi vain se, että kiertääkö gps-pallukat vasemmalta ja oikealta ja uskaltaako joku kuudesta ottaa oman reitinvalinnan. Tulokset ratkaistiin puhtaasti juoksemalla ja samat maat jyräsivät kärjessä kuin Porvoonkin finaalissa. Ja jos televisiossa loppukiri vääristyi näyttämään hitaalta, niin kerrottakoon että viimeinen puoli kilometriä työnnettiin 2:10..2:20 vauhtia loivaan ylämäkeen. Niin vihaiselta näytti että tuntui pienen ohikiitävän hetken jopa siltä että olin katsomon puolella oikeassa kastissa läiskimässä kämmeniä yhteen.

Tour jatkui kolmella (3) välipäivällä ennen juhannuspäivän finaalia. Odotellessa tuntui että ohjelman olisi tältä osin voinut järjestää tiiviimmäksikin, kun kuitenkin puhutaan kiertueesta. Hiihdon ja alkuperäisen tour-lajin, maantiepyöräilyn puolella kiertueen viehätys perustuu juuri tiiviiseen kokonaisuuteen, jossa urheilijoiden on otettava omassa taktikoinnissaan yksittäisen kilpailun lisäksi myös kokonaiskilpailun rasitus huomioon. Suunnistuksen puolellakin on rastiviikoilla totuttu kilpailemaan viisi päivää pidempiäkin matkoja peräjälkeen, joten vähemmällä kikkailulla uusien kilpailumuotojen suhteen ja yhdellä järkevällä startilla päivässä voitaisiin meidänkin lajiin luoda tour-konsepti, joka vetäisi mukaan oikeasti kaikki lajin huiput. Sprintti on tullut suunnistukseen jäädäkseen, mutta jokaiseen tällaiseen kokonaiskilpailuun pitäisi kuitenkin mielestäni mahduttaa mukaan se aito ja alkuperäinen normaalimatkan kilpailu: 90 minuuttia metsässä väliaikalähdöllä, yksin omaa työtä tehden.

Nordic O-tourin finaali juostiin Oslon liepeillä takaa-ajona. Yleisöä oli paikallisen O-festivalenin johdosta mukavasti paikalla ja rastit metsässä. Oma suoritus sujui mukavasti letkoissa suljutellessa ja suoritus oli kiertueen parasta. Kokonaisuudessaan liian sprinttipainotteiseksi haukutulla tourilla juoksin asfalttia pitkin lopulta alle 5 minuuttia reilun puolentoistatunnin yhteisajasta. Laulukuorossa seuratuissa finaaleissa asfalttia ja bonussekunteja olisi ollut sitten toki lisää tarjolla. Kaiken kaikkiaan jäi olo että juostujen kilometirn eteen matkustelua ja odottelua tuli kohtuuttoman paljon.

Kuvaavaa uudistuksilla täytettyyn kiertueeseen oli myös se että Göteborgin kisan järjestäjät eivät tänäkään päivänä tiedä ajanoton kömmähdeltyä kenen finaalissa olisi pitänyt juosta. Juoksijat kantoivat kyllä mukanaan kolmea eri ajanottovälinettä (gps + sportident + nilkkachip) mutta järjestäjät unohtivat laittaa lähtöhetkellä päälle sen vanhanaikaisen omegan.

Heinäkuussa penkkiurheilijoita hellitään sillä oikealla Tourilla Ranskassa. Omassa kaleterissa päivämäärä 13.7. juuri ennen Pyreneiden raastavia nousuja on merkitty huutomerkillä. Silloin on aika näyttää All-in - katsastuksessa Lohjalla omat kykyni Ranskan MM-suunnistusten kisalipun arvoiseen suoritukseen. Tour de Francen alkuviikot keskitynkin sprinttispesialistina myös kotikatsomossa vihreän paidan metsästäjien väliseen kilpailuun.


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 15.11.2020Niskanen antoi venäläiselle isän kädestä Oloksen leirikilpailussa
 2. 19.11.2020Suomen Cup jatkuu Taivalkoskella - katso lähtölistat
 3. 20.11.2020Niskanen tahkosi Oloksella hurjat kilometrit
 4. 14.11.2020Hyvärinen ja Joensuu voittoihin Kainuun Talvikisoissa
 5. 03.11.2020Hiihdon Suomen Cupin lähtölistat julkaistu – huippuja poissa, mutta kisat vetävät osallistujia
 6. 12.11.2020Kainuun Talvikisoissa mukana useita maajoukkuehiihtäjiä
 7. 23.11.2020Tässä Suomen hiihtäjät Rukalle
 8. 21.11.2020Beitostölenissä myrskysi – yllätysnimi peittosi maajoukkuemiehet 15 kilometrillä
 9. 18.11.2020Björgen ei noudattanut antidopingsääntöjä - ei saa kilpailla tämän vuoden puolella
 10. 26.11.2020Olympiamitalisti vaihtaa kansalaisuutta ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 11. 03.11.2020Joni Mäki ja Riitta-Liisa Roponen Suomen Cup -viikonlopun mielenkiintoisimpia nimiä
 12. 14.11.2020Hyvärinen nautti kovasta kisasta, Joensuu hämmentyi voittomarginaalistaan
 13. 16.11.2020Suomen ampumahiihtojoukkue ensimmäisiin maailmancup-osakilpailuihin valittu
 14. 20.11.2020Weng ja Kläbo kovimmat Norjan kauden avauksessa
 15. 22.11.2020Melnitsenko pesi maajoukkuekollegansa Oloksella sunnuntaina – Ustjugovin ja Neprjajevan vauhti kadoksissa
 16. 07.11.2020Tässä Suomen Cupin viestien suosikkijoukkueiden hiihtojärjestyksiä
 17. 21.11.2020Oloksella hiihdettiin venäläisvoittoinen leirikilpailu
 18. 13.11.2020Nuorten MM-hiihdot Suomeen!
 19. 28.11.2020Kläbo: Iversen saa lauantain palkintojuuston, mikäli ei auta Bolshunovia sunnuntaina
 20. 18.11.2020Saako Northug osallistua pitkän matkan hiihtoihin?
 21. 21.11.2020Johaug täysin ylivoimainen Beitostölenin kympillä
 22. 20.11.2020Novak ja Andersson voittoihin Ruotsisssa
 23. 11.11.2020Kallalla koronavirustartunta
 24. 30.11.2020Kova päätös – Kläbo jättää maailmancupin osakilpailuja väliin
 25. 22.11.2020Johaug nopein vapaallakin – Sundby suurissa ongelmissa
 26. 14.11.2020Mikko Koutaniemi muistelee podcastissä uraansa ja kertoo kaiken Ylläs-Levistä
 27. 18.11.2020Päivitetty: Norja valitsi jo joukkueensa Rukalle
 28. 22.11.2020Kerttu Niskanen suvereeni voittaja Taivalkosken kympillä
 29. 23.11.2020Venäjän kivikova joukkue Rukalle
 30. 24.11.2020Näin hiihdon maailmancupissa jaetaan palkintorahoja