Koutaniemi: opintomatkoja…

Mikko Koutaniemi vauhdissa La Transjurassiennessä Ranskassa. Kuva: mikkokoutaniemi.com

Mikko Koutaniemi vauhdissa La Transjurassiennessä Ranskassa. Kuva: mikkokoutaniemi.com

Hevoskuurin blogisti Mikko Koutaniemi kertaa uusimassa blogissaan tunnelmia FIS Maratoncupista ja kotimaan pitkänmatkan kilpailusta. Matkakertomukset König Ludwig Laufista ja La Transjurassiennesta johtavat kotoisempiin tunnelmiin Oulun Tervahiihtoon. Vaikka maratonmatkoilla hiihdetäänkin kovaa, ehtii ammattimies vaihtaa muutaman sanan myös kilpakumppanin kanssa...Mutta kenen ja missä – se selviää blogista.

Kevät tulee ja aurinko on alkanut paistamaan risukasaankin. Viimeisimpien kuulumisen jälkeen olen käynyt kiertämässä puolentusinaa kilpailuja. Tässä pieni selonteko osasta niistä.

König Ludwig Lauf, Saksa

Matkustin Saksaan tammikuun lopulla. Tarkoituksena oli hiihtää Maratoncupin kilpailu vapaalla hiihtotavalla. Perillä Saksassa oli kuitenkin jo talvi ehtoon puolella ja lunta ei ollut juuri missään. Lopulta kisaladun löydettyäni löytyi myös lunta. Lämmintä oli noin +10°C, mutta latu oli todella hyvässä kunnossa. Reittiä oli kuitenkin jouduttu lyhentämään. Käytin ensimmäiset päivät latuun tutustumiseen ja kaluston testaamiseen.

Kilpailua edeltävänä yönä satoi kuitenkin kaatamalla vettä ja kisa-aamuna kilpailu jouduttiin perumaan, kun lähtöpaikka muistutti uima-allasta - What a feeling! Edellisen päivän olet tankannut kropan energiavarastot täyteen ja sitten perutaan kisa.

Nopean tilannekatsauksen jälkeen päätin muuttaa ilmoittautumiseni perinteisen kisaan. Järjestäjät lupasivat laittaa lähtöalueen kuntoon. Pieniä ongelmia kuitenkin oli: Minulla ei ollut sopivia sauvoja eikä suksia mukana. Onneksi oli rautasaha. Tiesin, että ainoa mahdollisuus on mennä pelkällä tasatyönnöllä läpi koko kisan, koska rata oli varsin helppo. Testasin vapaan sukset, mutta tiesin etteivät ne olleet kilpailukykyiset tasatyöntöön. Perinteisen suksi yksinkertaisesti luistaa paremmin ladulla laskettaessa, suksen ollessa puolet löysempi kuin vapaan sukset. Onnekseni eräällä yhteistyökumppanillani oli perinteisen sukset mukana, jotka olivat juuri tulleet hionnasta. Näin ollen suksia ei oltu edes karhennettu pitoalueen kohdalta. Lopulta pääsin matkaan kilpailukykyisellä kalustolla.

Ensimmäinen kierros oli todella levotonta paikkojen hakemista, sillä kisan aikana taivaalta tuli lunta ja matkalla oli ainoastaan yksi latu joka luisti. Toisella kierroksella vauhtia lisättiin ja ukkoja alkoi pudota. Itse jäin ehkä hieman huonoon saumaan letkan perälle sen katketessa. Siinä kohtaa minulla ei ollut riittävästi paukkuja, enkä ollut niin kova jätkä, että olisin pystynyt hiihtämään edellä menevän letkan kiinni. Loppu tultiinkin sitten rauhassa oman letkan mukana. Lopullinen sijoitus oli 42. Ero voittajaan Jerry Ahrliniin 2:38 min. Ei siinä, että olisin loppukahinoissa taistellut kärkipään sijoituksista. Isot poijat kun alkavat tuuppaamaan on vauhti vielä hieman liikaa, mutta peesissä pystyn näköjään aika hyvin tulemaan.

Tässä vielä tulokset:

La Transjurassienne, Ranska

Viikko edellisestä ja ohjelmassa taas Maratoncupin kilpailu. Matkana oli tällä kertaa 76km vapaalla. Vietin väliviikon Ranskassa harjoitellen ja rataan tutustuen. Ranskassa ei ollut ongelmia lumenpuutteesta. Lunta oli varovaisen arvion mukaan 1-1,5m. Pääsin tutustumaan kisarataan ainoastaan alun 30km osalta ja lopun 15km osalta, koska käytössäni ei ollut autoa. Kisapäivällä luvattiin pakkasta lähtöön -14°C ja lämpötilan piti nousta -4°C maaliin tultaessa. Saavuttuani kisapaikalle pakkasta olikin -21°C. Maalissa pakkasta oli ehkä -15°C. Olin melkoisen varma matkan aikana, että Koutaniemen suku päättyy tähän - sen verran raikas oli keli, ohuella kerrastolla hiihtäessäni.

Koutaniemi Transjurassienne2La Transjurassiennen lähtösäpinää. Kuva: mikkokoutaniemi.comMatkanteko oli jälleen pystypainin ja miekkailun risteytystä aina puoleen matkaan asti. Porukassa oli lähemmäs 100 ukkoa vielä mukana. Hiihto kulki hyvin ja suksi oli aivan loistava. Väittäisin jopa etten parempaakaan nähnyt. Kilpailun aikana oli välikirejä, joista oli rahaa jaossa nopeimmalle. Onnistuinkin nappaamaan puolenmatkan välikirin suhteellisen helposti itselleni. Tämän jälkeen alkoi minulle tuntematon pätkä. Olin kyllä rataprofiilista nähnyt, että siitä alkaisi rankin osuus, mutta reitti yllätti silti. Paikalliset vuoristokauriit lähti pitämään 10km nousupätkälle semmoista haipakkaa, että jouduin taipumaan reilusti. Tunne oli kun joku olisi vääntänyt reidet off-asentoon. Könyttyäni mäen päälle runttasin kaikki juomat naamaan ja koitin imeä jäätyneistä geeleistä kaiken mahdollisen irti. Tässä vaiheessa olin kuitenkin jo jäänyt selvästi ja peli oli menetetty. Viimeiset 20km kuitenkin tuli ihan hyvin ja nostin osakkeitani. Maalissa loppusijoitus oli 18. Ja ero kärkeen 13min. Kilpailun voitti Benoît Chauvet. Jälkeenpäin on helppo todeta, että olisi pitänyt huolehtia paremmin juotoista, koska kylmällä säällä elimistö joutuu tekemään huomattavasti enemmän töitä pelkästään pitääkseen kropan lämpöisenä, mutta minulla ei valitettavasti ole vielä tallia, joka voisi olla juottamassa säännöllisin väliajoin matkanvarrella. Myös korkeus (1000-1100m merenpinnan yläpuolella) vaikutti varmasti myös tähän.

Tässä vielä tulokset:

Tervahiihto, Oulu

Viime viikonloppuna hiihdin Oulussa Tervahiihdon. Tervahiihto on ollut itselleni menestys, sillä olin osallistunut kilpailuun kahdesti aiemmin ja voittanut molemmilla kerroilla. Lähdin siis hakemaan kolmatta voittoa vyölleni. Matkana oli 68km vapaalla, joka hiihdettiin kahtena lenkkinä. Kova pakkanen ja tasainen reitti teki irtioton kilpailussa todella haastavaksi. Ensimmäisen kierroksen aikana teimme Kusti Kittilän kanssa pari iskua. Ensin minä ja heti perään pyöräilystäkin tunnettu Kusti teki "kontraavan" iskun. Näiden iskujen tuloksina huomasin, että Kusti on pahin haastajani kilpailussa. Saimme muun porukan hetkellisesti jäämään, mutta emme toisiamme. Näin ollen kumpikaan ei uskaltanut tuhlata voimia sen enempää.

Matkanteko oli todella leppoista lähes koko matkan. Vasta noin 15km ennen maalia yritin jälleen saada Kustia jäämään...tuloksetta. Tässä vaiheessa pienoisessa irtiotossa ollut Tino Tiilikainen, minä ja Kusti päätimme että muita ei enää oteta kyytiin. Loppu tultiin jälleen rauhassa ja jokainen alkoi luoda strategiaansa loppuratkaisuihin. Täytyy myöntää, että en olisi halunnut olla Kustin kanssa loppukirissä ja heitinkin leikkimielisesti matkan aikana hänelle, että "olisin toivonut urheilullisemman ratkaisun tähän". Ne jotka tuntevat miehen, tietävät että mies vastaan mies tilanteessa voi sattua ihan mitä vaan  . Tulin kuitenkin viimeiset kilometrit keulassa ja avasin kirini noin 500m ennen maalia. Pitkä kiri toimi ja pystyin niukasti voittamaan kilpailun ja nälkämaan herruuden. Tino Tiilikainen taisteli itsensä kolmanneksi pienten juotto-ongelmien jälkeen. Mies nimittäin tiputti juomapullonsa matkan aikana.

Tässä vielä tulokset:

Ensi viikonloppuna on tarkoitus hiihtää jälleen pitkänmatkan kilpailu. Tällä kertaa vuorossa on Napapiirin hiihto 60km V, jossa myös olen onnistunut hyvällä prosentilla. Olen ollut kolme kertaa mukana, tuloksena kolme voittoa. Pääsiäisenä hiihdän näillä näkymin muutaman normaalimatkan kilpailun. Tällä reseptillä toivon olevan talven parhaassa iskussa Kontiolahden SM-kilpailuissa huhtikuun alussa. Siellä Vuokatti Ski Team Kainuu lähtee korjaamaan tilanteen viestin osalta.

Musti näyttää kuntoutuvan sopivasti, eikä perheenlisäystä näyttäisi tulevan vaikeuttamaan viestimestaruuden ottamista. 50km:lle lähden taistelemaan mitalista. Viimevuotinen pronssi on minimitavoite itselleni tuolle matkalle. Ensi kaudella tulen panostamaan pitkänmatkan kisoihin ja tämänvuotiset kilpailut toimivatkin tärkeinä opintomatkoina ensi kautta ajatellen.

Hyvää alkanutta kevättä lukijoille!


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 15.11.2020Niskanen antoi venäläiselle isän kädestä Oloksen leirikilpailussa
 2. 19.11.2020Suomen Cup jatkuu Taivalkoskella - katso lähtölistat
 3. 20.11.2020Niskanen tahkosi Oloksella hurjat kilometrit
 4. 14.11.2020Hyvärinen ja Joensuu voittoihin Kainuun Talvikisoissa
 5. 03.11.2020Hiihdon Suomen Cupin lähtölistat julkaistu – huippuja poissa, mutta kisat vetävät osallistujia
 6. 12.11.2020Kainuun Talvikisoissa mukana useita maajoukkuehiihtäjiä
 7. 23.11.2020Tässä Suomen hiihtäjät Rukalle
 8. 21.11.2020Beitostölenissä myrskysi – yllätysnimi peittosi maajoukkuemiehet 15 kilometrillä
 9. 18.11.2020Björgen ei noudattanut antidopingsääntöjä - ei saa kilpailla tämän vuoden puolella
 10. 26.11.2020Olympiamitalisti vaihtaa kansalaisuutta ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 11. 03.11.2020Joni Mäki ja Riitta-Liisa Roponen Suomen Cup -viikonlopun mielenkiintoisimpia nimiä
 12. 14.11.2020Hyvärinen nautti kovasta kisasta, Joensuu hämmentyi voittomarginaalistaan
 13. 16.11.2020Suomen ampumahiihtojoukkue ensimmäisiin maailmancup-osakilpailuihin valittu
 14. 20.11.2020Weng ja Kläbo kovimmat Norjan kauden avauksessa
 15. 22.11.2020Melnitsenko pesi maajoukkuekollegansa Oloksella sunnuntaina – Ustjugovin ja Neprjajevan vauhti kadoksissa
 16. 07.11.2020Tässä Suomen Cupin viestien suosikkijoukkueiden hiihtojärjestyksiä
 17. 21.11.2020Oloksella hiihdettiin venäläisvoittoinen leirikilpailu
 18. 13.11.2020Nuorten MM-hiihdot Suomeen!
 19. 28.11.2020Kläbo: Iversen saa lauantain palkintojuuston, mikäli ei auta Bolshunovia sunnuntaina
 20. 18.11.2020Saako Northug osallistua pitkän matkan hiihtoihin?
 21. 21.11.2020Johaug täysin ylivoimainen Beitostölenin kympillä
 22. 20.11.2020Novak ja Andersson voittoihin Ruotsisssa
 23. 29.11.2020Linn Svahn ja Maja Dahlqvist syyttivät Ebba Anderssonia kaatumisesta Rukalla – Andersson ei ottanut mitään vastuuta tilanteesta
 24. 30.11.2020Kova päätös – Kläbo jättää maailmancupin osakilpailuja väliin
 25. 11.11.2020Kallalla koronavirustartunta
 26. 22.11.2020Johaug nopein vapaallakin – Sundby suurissa ongelmissa
 27. 14.11.2020Mikko Koutaniemi muistelee podcastissä uraansa ja kertoo kaiken Ylläs-Levistä
 28. 18.11.2020Päivitetty: Norja valitsi jo joukkueensa Rukalle
 29. 22.11.2020Kerttu Niskanen suvereeni voittaja Taivalkosken kympillä
 30. 23.11.2020Venäjän kivikova joukkue Rukalle