Ennakkokatsaus Nivalan SM-maastoihin

Nivalan Pyssymäki valmistautuu tulevana viikonloppuna vastaanottamaan kaikenikäiset maastojuoksijat. Lauantaina kilpaillaan Flying Finns – junnumaastot sekä veteraanien SM-maastot. Sunnuntaina ovat vuorossa nuorten ja aikuisten SM-maastot. Ennakkokatsauksessa Elina Lindgren ja Mårten Boström kertovat tunnelmistaan SM-maastojen alla.

smmaasto09052011Miesten rynnistystä Lahden SM-maastojen nelosella. Kuva: Jarno MaimonenNivalan Pyssymäki valmistautuu tulevana viikonloppuna vastaanottamaan kaikenikäiset maastojuoksijat. Tasavallan presidentti Kyösti Kallion ja hiihtäjälegenda Helena Takalon kotimaisemissa kilpaillaan lauantaina Flying Finns – junnumaastot sekä veteraanien SM-maastot. Sunnuntaina ovat vuorossa nuorten ja aikuisten SM-maastot. Järjestäjien tiedon mukaan Pyssymäessä vilistää viikonloppuna yli tuhat juoksijaa! Tänä vuonna maastojuoksureitti on ennakkotietojen mukaan perinteinen pururata, mikä onkin tervetullutta vaihtelua viime vuosien puistomaiselle ulkoilureittitrendille. Kilpailun järjestävät Nivalan Urheilijat.

Toukokuu on uuden sadon valmistelun ja myös karjan uloslaskun aikaa. Nivalasta kotoisin olevan kansantieteilijän Kustaa Vilkunan tunnetuin tietoteos Vuotuinen ajantieto kokoaa esimerkiksi wanhan kansan sananparsia säähän ja vuodenaikaan liittyen. Leikkisästi voidaan sanoa, että SM-maastoissa viimeisetkin juoksijat lasketaan karjan tavoin ulos. Kuluneen harjoittelukauden lopullista satoa ei toivottavasti aivan vielä korjata, mutta siemen kesän tuloksille on kylvetty.

Nivalaan on viikonlopuksi ennustettu koleaa ja sateista säätä etelä-kaakkoistuulella höystettynä. Vilkunan Vuotuinen ajantieto kertoo käsillä olevasta ajankohdasta seuraavaa: ”Lehmiä ei saa päästää kesälaitumelle muuta kuin etelätuulella, silloin Etelätär, luonnon eukko on liikkeellä, se ikään kuin sulkee syliinsä suojellakseen karjan ja silloin tulee karja kaikin puolin onnelliseksi. Mutta pohjatuulella ovat kaikki pahat liikkeellä.” ”Sadepäivää on koko maassa pidetty suotuisana, koska lehmät lypsävät sinä kesänä paremmin.” Vaikka katsojat eivät siitä kovin mielissään tule olemaan, niin toivotaan juoksijoiden kesän parhaaksi kisapäivän ennusteen pitävän kutinsa.

Miehet 12 km

Puolimaratonilla äskettäin Suomen ennätyksen rikkonut Jussi Utriainen on miesten pidemmän matkan ehdoton ennakkosuosikki. Jussin menestys 12 kilometrin maastojuoksussa on uskomattoman kova: kahdeksan mestaruutta viimeisten kymmenen vuoden ajalta!

Lahden pätsissä vuosi sitten pronssia voittanut Obed Kipkurui juoksi mennä viikonloppuna maratonin aikaan 2.19.01 Bulgarian Kavarnassa. Viikko on lyhyt aika toipua täyteen kisaiskuun, mutta toisaalta Kipkuruilla oli myös viime vuonna sama vaativa kilpailuohjelma alla.

Obed Kipkuruin edustama seura Sjundeå IF on viime vuosina noussut yhdeksi maamme kärkiseuraksi, mitä tulee miesten kestävyysjuoksuun. Sjundeålla on puolustettavanaan viime vuoden joukkuemestaruus, sekä Obedin tuoma pronssi. Siuntiolaisseuran tämän kevään voimainponnistuksista voidaan myös mainita SM-maantiejuoksujen erinomainen järjestäminen ja myös niissä menestyminen. Isäntäseuran urheilijoista peräti neljä sijoittui kahdeksan joukkoon miesten puolimaratonilla.

Sjundeå IF:lla on tänäkin vuonna asettaa vertaansa vailla oleva miehistö 12 kilometrille, etunenässä SM-maantiellä menestyneet Kipkurui, Petteri Muukkonen ja Mårten Boström sekä Keniassa talvehtinut Jarkko Hamberg.

Vahvoja ehdokkaita kärkikymmenikköön edellä mainittujen miesten lisäksi ovat Henri Manninen, Joseph Tanui, Miika Takala ja vaikkapa Juha Hellstén. Ilmoittautuneiden joukosta löytyvät ilahduttavasti myös Konstantin Kutilainen, sekä 12 kilometrin Suomen mestari 12 vuoden takaa, Pasi Mattila. 

bostrommarten09052011Mårten Boström on edustanut Suomea niin juoksussa kuin suunnistuksessakin. Kuva: Jarno MaimonenHevoskuuri tavoitti viime vuonna SM-maastoissa 12 kilometrillä kuudenneksi sijoittuneen Mårten Boströmin Tansanian Zanzibarista.

Olet työskennellyt Zanzibarissa vuoden alusta lähtien. Mikäs homma tämä oikein on?

- Olen GIS & Database Officer Suomen ulkoministeriön kehitysyhteystyöprojektissa Zanzibarissa. Valmistuttuani Helsingin yliopistosta geoinformatiikan maisteriksi löysin heti varsin mukavan työpaikan olosuhteissa, jotka pohjolan talvikuukausina sopii kestävyysjuoksijalle Helsinkiä paremmin.

Millaiset ovat kokemuksesi afrikkalaisista harjoitusolosuhteista?

- Yleensäkin Afrikassa herätään aikaisin lenkille - ennen kuin aurinko porottaa suoraan ylhäältä. Se korostuu vielä enemmän täällä merenpinnan tasolla, jossa päivälämpötila on ympäri vuoden päälle 25 astetta, joten elän auringon rytmissä. Herään hiukan ennen auringonnousua aamulenkille, ja iltatreeni loppuu kun ulkona taas pimenee.

- Taloltani lähtee hiekkatie, jolla ei ole loppua. Valtaosa lenkeistä tulee juostua maalaiskylien ja palmumetsiköiden maisemissa, joissa polkuja risteilee, eikä ole koiria eikä autoja haittana. Kovat treenit teen stadionilla, jossa on upouusi tartani, tai asfalttitiellä, jossa on kilometrimerkinnät.

Olet jossain maininnut kevään päätavoitteeksesi Kööpenhaminan maratonin. Millaisin tavoittein matkaat Köpikseen?

- Olen toistaiseksi aina juossut maratonini vain aikatavoite mielessä. Nyt tavoittelen kisan voittoa, ja hyvä aika tulee, jos on tullakseen. Onnistuessaan, se voi tarkoittaa, että MM-Daegussa tulee seuraava startti.

Mitä SM-maastot merkitsevät sinulle?
 
- Maastojuoksu on aina ollut juoksulajeista mieleisin – ehkäpä, koska olen menestynyt parhaiten siinä. Jenkkivuosieni maastojuoksukaudet joukkuepelimentaliteetteineen olivat mahtava kokemus. SM-maastoissa meillä on Sjundeå IF:ssä aina ollut hyvä joukkue viivalla, joka piristää omaakin juoksua. Nivalassa selviää, miten viiden kuukauden tinkimätön maratonharjoittelu soveltuu maastojuoksuun. Tavoitteet ovat taivaissa!

Naiset 6 km

Viime vuoden SM-maastojen voittajan Johanna Lehtisen kilpailukausi päättyi loukkaantumiseen Kajaanin Kalevan kisojen estejuoksussa. Lehtinen teki onnistuneen paluun kilparadoille SM-halleissa helmikuussa. Liikuntamyllyn 3000 metrillä hänet palkittiin SM-pronssilla Erikssonin siskosten viedessä kirkkaimmat mitalit.

Lehtinen on leireillyt kevättalvella Flagstaffissa usean muun kotimaisen juoksijan tavoin. Leiriltä paluun jälkeen hän voitti vakuuttavasti Karttulan katujuoksussa 2000 metriä reittiennätysajalla 6.11,5. Lehtistä voidaankin pitää naisten kilpailun hienoisena ennakkosuosikkina.

Sandra Eriksson lukeutuisi juostessaan naisten kilpailun suosikeihin, mutta hän on ilmoittautunut 22-vuotiaiden lähtöön. Todennäköisesti Eriksson ei juokse ollenkaan, sillä hän kärsii juoksijan polvesta. Viime vuoden SM-maastojen kärkinelikosta poissa ovat mitalistit Saara Pekkarinen ja Hanna Jantunen sekä neljänneksi sijoittunut Maria Söderström. Pekkarinen on sittemmin tiettävästi lopettanut tavoitteellisemman kilpajuoksun.
 
Jari Nurmiston valmennukseen siirtynyt Mira Tuominen ja kuluneen vuoden Jussi Saarelan opein valmentautunut Elina Lindgren ovat myös osoittaneet oivaa kevätkuntoa. Tuominen sijoittui taannoin Albufeiran kansainvälisessä maastojuoksukilpailussa kahdeksanneksi ja voitti Hämeen pm-maastot viikko sitten näytöstyyliin.

Lindgren puolestaan voitti SM-maantiellä jo kolmannen kerran kultaa ja on maastojuoksussa kuin kotonaan. Vahvimpina näyttöinä maastomenestyksestä ovat nuorten EM-hopea ja PM-kulta, vaikkakin yhdeksän vuoden takaa. SM-maastoissa Lindgren on viime vuosina sijoittunut seuraavasti: (7.) 2010, (10.) 2009 ja (2.) 2008. Edellämainitun kolmikon lisäksi kärkivitoseen ovat vahvasti ehdolla Janica Mäkelä ja Minna-Maria Kangas.

elina09052011Elina Lindgren sijoittui SM-maastoissa vuosi sitten seitsemänneksi. Kuva: Jarno MaimonenHevoskuuri tavoitti kisojen kynnyksellä yhden ennakkosuosikeista eli Elina Lindgrenin.
 
Onnittelut vielä SM-maantien voitosta! Miten harjoittelusi on muuten sujunut kuluneen talven osalta?

- Kiitokset! Harjoitteluni on sujunut syksystä asti ihan suunnitelmien mukaisesti ja nousujohteisesti. Pitkästä aikaa on ollut ehjä talven harjoittelukausi. Talvi ja kevät ovat kyllä olleet tosi rankkoja, sillä liikunnanopettajaopiskeluiden ja "täysillä" harjoittelun yhteensovittaminen on ollut aika haasteellista. Olen harjoitellut määrällisesti enemmän kuin ennen, mutta tehojakaan ei ole unohdettu. Olen kyllä tosi tyytyväinen talven harjoitteluun ja kevään kisoissakin on kulkenut ihan mukavasti.

Siirryit Jussi Saarelan valmennukseen reilu vuosi sitten. Miten yhteistyö on sujunut tunnetun, pitkän linjan valmentajan kanssa?

- Yhteistyö Jussin kanssa on sujunut hyvin. On mukavaa tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa, joka on täysillä mukana ja luottaa kykyihini. Vaikka Jussi on valmentanut minua vasta reilun vuoden, hän on kuitenkin tuntenut minut ja seurannut minua oikeastaan koko juoksu-urani ajan, joten hänen kanssaan on helppo toimia. Jussilla on kokemusta ja tietoa pitkältä ajalta, joten luotan hänen "systeemeihinsä". Jussi luottaa kuitenkin minunkin tuntemuksiin ja tietämykseen, joten kaikkia lenkkejä ei tarvitse kirjoittaa paperille, vaikka Jussi suunnitteleekin ohjelmani tosi huolellisesti.

Mitä SM-maastot merkitsevät sinulle?

- Kyllä SM-maastot ovat minulle yhdet mieluisimmista kisoista! Siellä on aina mukava tunnelma, kun kaikki "kestävyysjuoksu-intoilijat" kokoontuvat yhteen. Olen aina tykännyt maastojuoksusta, ja koen, että se on "minun juttuni". Harmi, kun Suomessa ei ole enempää yhtä isoja ja arvostettuja maastojuoksukisoja. SM-maastot avaavat kunnolla kesän kisakauden, ja kovin harjoituskausi alkaa olla takanapäin.

Mitkä ovat tulevan kesän tärkeimmät tavoitteesi? Entä mitä pidät päämatkanasi?

- Paha kysymys, kun en oikein itsekään vielä tiedä! SM- maastojen jälkeen lähden kuitenkin Islantiin juoksemaan pohjoismaiden 10 000 m, toivottavasti ennätysvauhtia. Kesän tavoitteena pitää kyllä aina lähteä omia ennätyksiä tavoittelemaan. Hävettää myöntää, että kisakalenteria en ole vielä tarkemmin katsellut. Päämatkaakaan en oikein osaa nimetä. Ehkä 10 000m, mutta juoksen kyllä kaikkia matkoja 1500m-5000m. Jatkossa puolimaraton ja maraton kiinnostavat.

Olet maininnut jossain vaiheessa haluavasi kokeilla maratonia. Nähdäänkö tänä syksynä Elina Lindgrenin debyyttimaraton?

- No juu, toivottavasti nähdään! Olisin varmaankin juossut maratonin jo viime syksynä, mutta takareisi kramppaili loppukesästä ja alkusyksystä, joten maraton oli ihan viisasta jättää väliin. Mutta toivottavasti ensi syksynä sitten..

Miehet 4 km

Kun kissa on poissa, hiiret hyppivät pöydällä. Jukka Keskisalon viiden vuoden mittainen kultamitaliputki miesten nelosella saa valitettavan päätöksensä, kun mies vasta kuntoutuu talvisesta jalkaterän rasitusmurtumastaan, eikä häntä tästä syystä nähdä Nivalassa. Keskisalon lisäksi ilmoittautuneiden joukosta puuttuu toinenkin pitkän linjan estejuoksija. Vuosi sitten kahdeksanneksi sijoittunut Mikael Talasjoki lopetti uransa helmikuussa. Suomenruotsalaiset mailerit puolestaan leireilevät tällä hetkellä Niclas Sandellsin johdolla Portugalissa.

Keskisalon poissaollessa suosikin viittaa voi sovitella useammankin miehen harteille. Kevätteräänsä väläytelleet Jussi Utriainen ja Matti Räsänen kuuluvat ilman muuta heihin. Jussin tuplatessa Matti lienee hitusen niskan päällä. SM-halleissa menestyneellä Miro Laurilalla lienee myös sanansa sanottavana mitaleita jaettaessa. Mitalitaistelusta puhuttaessa ei voi myöskään sivuuttaa estejuoksijoita Janne Ukonmaanahoa sekä Joonas Harjamäkeä. Rami Tuokko, Riku Marttinen, Joseph Tanui, Teppo Syrjälä ja Jenkeissä yliopistokisoissa ennätyksiään kohentanut Jaakko Nieminen ovat myös vahvasti ehdolla kympinsakkiin.

Sunnuntain aikataulu:

M 12 km 11.30
N19 4 km 12.20
M17 4 km 12.50
N22 4 km 13.20
M22 6 km 13.45
N17 4 km 14.15
N 6 km 14.45
M19 6 km 15.20
M 4 km 16.00

TV2 televisioi kilpailut sunnuntaina 15.5. kello 15:15-16:45.

Kisajärjestäjän sivut

- Jarno Maimonen

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 15.11.2020Niskanen antoi venäläiselle isän kädestä Oloksen leirikilpailussa
 2. 19.11.2020Suomen Cup jatkuu Taivalkoskella - katso lähtölistat
 3. 20.11.2020Niskanen tahkosi Oloksella hurjat kilometrit
 4. 14.11.2020Hyvärinen ja Joensuu voittoihin Kainuun Talvikisoissa
 5. 12.11.2020Kainuun Talvikisoissa mukana useita maajoukkuehiihtäjiä
 6. 23.11.2020Tässä Suomen hiihtäjät Rukalle
 7. 21.11.2020Beitostölenissä myrskysi – yllätysnimi peittosi maajoukkuemiehet 15 kilometrillä
 8. 18.11.2020Björgen ei noudattanut antidopingsääntöjä - ei saa kilpailla tämän vuoden puolella
 9. 26.11.2020Olympiamitalisti vaihtaa kansalaisuutta ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 10. 14.11.2020Hyvärinen nautti kovasta kisasta, Joensuu hämmentyi voittomarginaalistaan
 11. 16.11.2020Suomen ampumahiihtojoukkue ensimmäisiin maailmancup-osakilpailuihin valittu
 12. 20.11.2020Weng ja Kläbo kovimmat Norjan kauden avauksessa
 13. 22.11.2020Melnitsenko pesi maajoukkuekollegansa Oloksella sunnuntaina – Ustjugovin ja Neprjajevan vauhti kadoksissa
 14. 07.11.2020Tässä Suomen Cupin viestien suosikkijoukkueiden hiihtojärjestyksiä
 15. 21.11.2020Oloksella hiihdettiin venäläisvoittoinen leirikilpailu
 16. 13.11.2020Nuorten MM-hiihdot Suomeen!
 17. 28.11.2020Kläbo: Iversen saa lauantain palkintojuuston, mikäli ei auta Bolshunovia sunnuntaina
 18. 18.11.2020Saako Northug osallistua pitkän matkan hiihtoihin?
 19. 29.11.2020Linn Svahn ja Maja Dahlqvist syyttivät Ebba Anderssonia kaatumisesta Rukalla – Andersson ei ottanut mitään vastuuta tilanteesta
 20. 20.11.2020Novak ja Andersson voittoihin Ruotsisssa
 21. 21.11.2020Johaug täysin ylivoimainen Beitostölenin kympillä
 22. 30.11.2020Kova päätös – Kläbo jättää maailmancupin osakilpailuja väliin
 23. 11.11.2020Kallalla koronavirustartunta
 24. 22.11.2020Johaug nopein vapaallakin – Sundby suurissa ongelmissa
 25. 14.11.2020Mikko Koutaniemi muistelee podcastissä uraansa ja kertoo kaiken Ylläs-Levistä
 26. 22.11.2020Kerttu Niskanen suvereeni voittaja Taivalkosken kympillä
 27. 18.11.2020Päivitetty: Norja valitsi jo joukkueensa Rukalle
 28. 23.11.2020Venäjän kivikova joukkue Rukalle
 29. 24.11.2020Näin hiihdon maailmancupissa jaetaan palkintorahoja
 30. 13.11.2020Olympiavoittaja Östbergin kausi ohi ennen kuin alkoikaan – siirtää katseet olympiavuoteen