SM-maastot juostiin Nivalassa

smintrokuuriNivalan SM-maastojen toinenkin kilpailupäivä saatiin juosta hyvässä kevätsäässä. Säätiedotuksessa lupailtu sade ei saapunutkaan Nivalaan. Päivän yhdeksässä startissa matkaan lähti 449 juoksijaa. Kuten eilenkin, kilpailureitti koettiin haastavaksi. Parhaat olivat silti parhaita, ja moni ennakkosuosikki piti pintansa.

Nivalan SM-maastojen toinenkin kilpailupäivä saatiin juosta hyvässä kevätsäässä. Säätiedotuksessa lupailtu sade ei saapunutkaan Nivalaan. Päivän yhdeksässä startissa matkaan lähti 449 juoksijaa. Kuten eilenkin, kilpailureitti koettiin haastavaksi. Parhaat olivat silti parhaita, ja moni ennakkosuosikki piti pintansa.

Miehet 12 km

utriainen15052011Jussi Utriainen voitti 12 km. Kuva: Terhi HalonenMiesten 12 kilometrillä ensimmäinen kierros juostiin Petteri Muukkosen tahtiin. Kahdeksan miehen kärkiryhmä kutistui toisella kierroksella viiden miehen porukkaan, johon kuuluivat Obed Kipkurui, Petteri Muukkonen, Jussi Utriainen, Henri Manninen ja yllätysnimi Jere Pajunen. Seuraavina juoksivat Mårten Boström, Francis Kirwa sekä Miika Takala.

Kalevan Rastin suunnistajana paremmin tunnettu Pajunen joutui jäämään kärkinelikosta kolmannella kierroksella. Kilpailun ratkaisu tapahtui noin yhdeksän kilometrin kohdilla, missä Jussi Utriainen karkasi kepeästi askeltaen Henri Manniselta ja Petteri Muukkoselta. Viimeisellä kierroksella Jussi saattoikin säästellä voimiaan myöhemmin päivällä juostavaan neljän kilometrin starttiin. Utriainen siis voitti, Henri Manninen oli toinen ja Petteri Muukkonen palkittiin pronssilla.

- Neljä kierrosta juostiin vauhtia, mitä olisi ollut varaa paljonkin kiristää. Kahdella viimeisellä kierroksella sai kyllä ihan juosta. Reitti on raskas ja varsinkin tuore, pehmeä ja epätasainen sahanpuru väsyttää jalat nopeasti, tuumasi Utriainen maalissa.

- Ihan hyvä ja tasainen kisa. Mäki teki tehtävänsä, kun sen kuudetta kertaa kiipesi. Suunnistuksen erikoispitkän SM:t ovat seuraavana kilpailuohjelmassa, kertoi pronssille sijoittunut Petteri Muukkonen.

- Hyvä kisa. Alamäissä en pysynyt juoksijoiden mukana. Pikkasen kova alkuvauhti kostautui lopussa, ilakoi miesten pitkän matkan yllätysnimi Jere Pajunen (5. sija).

N19 4 km

rantanen15052011Rantaset kärjessä. Kuva: Terhi HalonenRantasen kaksoset Meri ja Viivi ottivat selvän kaksoisvoiton.

- Kaksoisvoitto oli meidän ensimmäinen SM-tasolla. Yllättävän helposti pääsimme muilta karkuun. Voittokin oli yllätys. Kalevan kisat, alle 20-vuotiaiden EM-kisat Tallinnassa ja tietysti oman ikäluokkamme SM-kisat ovat kesän tärkeimmät tavoitteet, iloitsivat Meri ja Viivi Rantanen.

M17 4 km

jumisko15052011Juho Jumisko (2). Kuva: Terhi HalonenJuho Jumisko voitti 17-vuotiaiden sarjan helpon näköisesti.

- Lähdin tunnustellen liikkeelle. Jalat eivät ole viikolla tuntuneet hyvältä, vaan lähinnä väsyneiltä. En tiedä syytä. Alusta on pehmeä, mutta ylämäessä parempi. Alamäkeen toki pääsee sinänsä vaivattomammin, kertoi iloinen voittaja Juho Jumisko.

Jumisko palkittiin myös joukkuekultamitalilla. Lapin Lukon kultajoukkueen muut jäsenet olivat Markus Hietanen (7.) ja Teemu Julkunen (10.).

N22 4 km

chydenius2011Nina Chydenius (4). Kuva: Terhi HalonenNina Chydenius palkittiin odotetusti ikäluokkansa SM-kullalla. Seuraavat sijat matkasivat Lappiin. Anni Hemminki oli toinen, paluuta tekevä Johanna Peiponen kolmas ja Elli Hemminki neljäs. 22-vuotiaiden sarjassa juoksi vain 22 juoksijaa. Joukkueitakin oli vain kaksi, eli joukkuepronssi jäi jakamatta.

- Lähdin rauhallista vauhtia, koska vastassa oli niin kovia tyttöjä. Lopulta voitto tuli helposti, kertoi Nina Chydenius.

M22 6 km

toivola15052011Pekka Toivola. Kuva: Terhi Halonen22-sarjassa Antti-Pekka Niinistö ja Pekka Toivola pitivät heti alusta lähtien kiireisintä vauhtia. Lopulta Toivola irtautui helpohkoon voittoon. Joensuun Katajan vahvaa joukkuepanosta täydensi Arttu Vattulainen hopeasijalla ja Reima Laakkonen kahdeksannella sijalla.

- Helppoa oli. Alusta on tosi pehmeä, varsinkin se hiekkapätkä. Siellä piti varoa nilkkojen vääntymistä, arvioi Toivola kisaansa.

N17 4 km

kettunen1505Oona Kettunen. Kuva: Terhi HalonenHiihdossa ja juoksussa menestynyt Oona Kettunen otti ehkä hieman yllättäen Suomen mestaruuden ikäluokkaa hallinneen Saara Nikanderin nenän edestä.

- Alusta oli niin pehmeä, että otti jalkoihin. Tiesin kyllä, että jos kaikki menee nappiin, niin menestystä tulee. Oli tämä silti pieni yllätys, sanoi Kettunen voittajahaastattelussa.

Naiset 6 km

lehtinen15052011Johanna Lehtinen uusi mestaruutensa. Kuva: Terhi HalonenNaisten kisan käsikirjoitus oli alusta lähtien selvä: Johanna Lehtinen lähtee kovaan vauhdinpitoon ja muut yrittävät pysyä mukana. Niinhän siinä sitten kävikin, ja Lehtinen sai tehdä matkaa omassa rauhassa. Seuraavistakaan sijoista ei loppujen lopuksi kehittynyt kovaa kamppailua. Elina Lindgren ja Katarina Skräddar pystyivät vakuuttavasti säilyttämään toisen ja kolmannen sijansa koko kisan ajan.

- Talvikausi sujui suhteellisen ehjästi ja kestävyyspohjan pitäisi olla kohtuullisen hyvä. Reitti ei sopinut ratajuoksijan askeleelleni, eli en pitänyt radan pohjasta. Profiili oli kuitenkin ihan ok. Maastojuoksuahan tämä on, ja sen pitää myös ratajuoksijalla kohtuullisesti kulkea, puntaroi Johanna Lehtinen päivän kisarataa.

- Ei ollut helppoa missään vaiheessa. Askel haki koko ajan. Ekan kierroksen uskalsin ottaa tarpeeksi rauhallisesti, mutta eipä loppuun silti voimia yli jäänyt, sanoi mitaliinsa tyytyväinen Elina Lindgren ennen doping-testiin kiirehtimistä.

M19 6 km

siikaluoma15052011Martti Siikaluoma (6). Kuva: Terhi HalonenMartti Siikaluoma, Kalle Keskipoikela, Ossi Kekki ja Ville Heikkilä tekivät matkaa yhdessä aina viimeiselle kierrokselle asti, sitten Siikaluoma nykäisi ratkaisevan eron kilpaveljiinsä.

- Juoksu oli koko matkan tosi helppoa ja rentoa. Ei siis missään kohtaa tuntunut vaikealta. Kyllä Ossi välillä koetti nykiä, mutta pystyin vastaamaan. Mäet olivat puolellani. Niissä piti aina vähän kokeilla, ja tuottihan se lopulta tulosta. Reitti oli pehmeä ja mäkinen, eli sopi täydellisesti suunnistajalle, kertoi onnellinen Martti Siikaluoma.

- Jalat olivat melko raskaat, enkä pystynyt lopussa vastaamaan Martin kiriin. Reitti ei sopinut minulle, olen enemmän ratajuoksija, kertoi puolestaan hopealle juossut Keskipoikela.

Miehet 4 km

ukonmaanaho15052011Janne Ukonmaanaho oli päivän vahvin miesten nelosella. Kuva: Terhi Halonen

Miesten nelosella jo puolen kilometrin kohdalla oli neljän miehen kärkiryhmä tehnyt selvän pesäeron seuraaviin. Jussi Utriainen, Janne Ukonmaanaho, Matti Räsänen ja Miro Laurila pitivät sen verran kovaa vauhtia, että 70 muuta juoksijaa jäivät kuin täit tervaan. Laurila joutui ensimmäisenä taipumaan Utriaisen hurjaan vetoon. Toisen kierroksen puolessa välin saman kohtalon sai kokea Matti Räsänen. Utriainen ja Ukonmaanaho saapuivat kaksin viimeisen mäen alle. Ukonmaanaho löysi mäen viimeisessä neljänneksessä vielä yhden vaihteen ja kiri voittajana maaliin. Utriainen osoitti jälleen kerran suuruutensa maastojuoksussa ja myös ilmiömäisen palautumiskykynsä sijoittumalla toiseksi. Matti Räsänen oli kolmas.

- Kyllä se kultamitali hyvältä tuntuu! Pari päivää tässä oli semmoinen olo, ettei tiennyt miten päin olisi. Jalat pelasivat tänään kuitenkin hyvin. Maastot on hyvä kevään startti. Pari viikkoa ennen kisakauden alkua tulee sellainen hyvä kilpailukutina. Sitä starttia oikein odottaa, ja siihen valmistautuu. Maastokisaa varten teen yleensä pari valmistavaa harjoitusta. Mutta totta tosiaan SM-maastot ovat talven jälkeen semmoinen karstojenpolttokisa ja mieluisa välipala ennen ratakisoja!

- Tulin isäksi kaksi viikkoa sitten. Kotona odottava käärö (tyttövauva) ja vaippojen tuoksu ovat muuttaneet asennoitumista urheiluun. En sano missään nimessä, että tinkimättömyyteni harjoitteluun olisi kärsinyt perheenlisäyksen johdosta, vaan että kotiin tullessa hieman heikommin mennyt lenkki unohtuu aiempaa nopeammin, kertoi pilvenraosta pilkistäneen auringon kanssa kilpaa hymyillyt Janne Ukonmaanaho.

- Pitäisi varmaan joka kisaa ennen juosta 12 kilsaa kovaa, että saa paikat auki. Kulku oli nelosella pitkää matkaa helpompaa. Ensimmäisellä kierroksella ajattelin, että kävelemäänkö tässä lähdettiin. Heh, tavallaan sitä yllättyy joka kerta kuinka hyvin sitä oikein palautuu 12 km kisasta, kertoi Jussi Utriainen.

- Kieltämättä matkan varrella mieleen tuli jo mahdollisuus tuplamestaruudesta, kun Matti alkoi jäädä, ja Jannekin hengitti raskaasti. Janne kuitenkin ratkaisi voiton viimeisen mäen viimeisessä nyppylässä. Ei hän varsinaisesti nykäissyt, vaan pikemminkin karkasi askel askeleelta, kertasi kisan kulkua omien sanojensa mukaan nelosen kisaan haastajana lähtenyt Jussi Utriainen.

>>Tulokset

- Jarno Maimonen


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 15.11.2020Niskanen antoi venäläiselle isän kädestä Oloksen leirikilpailussa
 2. 19.11.2020Suomen Cup jatkuu Taivalkoskella - katso lähtölistat
 3. 20.11.2020Niskanen tahkosi Oloksella hurjat kilometrit
 4. 14.11.2020Hyvärinen ja Joensuu voittoihin Kainuun Talvikisoissa
 5. 12.11.2020Kainuun Talvikisoissa mukana useita maajoukkuehiihtäjiä
 6. 23.11.2020Tässä Suomen hiihtäjät Rukalle
 7. 21.11.2020Beitostölenissä myrskysi – yllätysnimi peittosi maajoukkuemiehet 15 kilometrillä
 8. 18.11.2020Björgen ei noudattanut antidopingsääntöjä - ei saa kilpailla tämän vuoden puolella
 9. 26.11.2020Olympiamitalisti vaihtaa kansalaisuutta ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 10. 14.11.2020Hyvärinen nautti kovasta kisasta, Joensuu hämmentyi voittomarginaalistaan
 11. 16.11.2020Suomen ampumahiihtojoukkue ensimmäisiin maailmancup-osakilpailuihin valittu
 12. 20.11.2020Weng ja Kläbo kovimmat Norjan kauden avauksessa
 13. 22.11.2020Melnitsenko pesi maajoukkuekollegansa Oloksella sunnuntaina – Ustjugovin ja Neprjajevan vauhti kadoksissa
 14. 07.11.2020Tässä Suomen Cupin viestien suosikkijoukkueiden hiihtojärjestyksiä
 15. 21.11.2020Oloksella hiihdettiin venäläisvoittoinen leirikilpailu
 16. 13.11.2020Nuorten MM-hiihdot Suomeen!
 17. 28.11.2020Kläbo: Iversen saa lauantain palkintojuuston, mikäli ei auta Bolshunovia sunnuntaina
 18. 18.11.2020Saako Northug osallistua pitkän matkan hiihtoihin?
 19. 29.11.2020Linn Svahn ja Maja Dahlqvist syyttivät Ebba Anderssonia kaatumisesta Rukalla – Andersson ei ottanut mitään vastuuta tilanteesta
 20. 20.11.2020Novak ja Andersson voittoihin Ruotsisssa
 21. 21.11.2020Johaug täysin ylivoimainen Beitostölenin kympillä
 22. 30.11.2020Kova päätös – Kläbo jättää maailmancupin osakilpailuja väliin
 23. 11.11.2020Kallalla koronavirustartunta
 24. 22.11.2020Johaug nopein vapaallakin – Sundby suurissa ongelmissa
 25. 14.11.2020Mikko Koutaniemi muistelee podcastissä uraansa ja kertoo kaiken Ylläs-Levistä
 26. 22.11.2020Kerttu Niskanen suvereeni voittaja Taivalkosken kympillä
 27. 18.11.2020Päivitetty: Norja valitsi jo joukkueensa Rukalle
 28. 23.11.2020Venäjän kivikova joukkue Rukalle
 29. 24.11.2020Näin hiihdon maailmancupissa jaetaan palkintorahoja
 30. 13.11.2020Olympiavoittaja Östbergin kausi ohi ennen kuin alkoikaan – siirtää katseet olympiavuoteen