OK Pan Århusin naiset hakevat menestystä hyvällä yhteishengellä

OK Pan Århusin nuori nelikko pääsi juhlimaan Venlojen viestin voittoa Jämsä-Jukolassa. Kuva: Hevoskuuri.fi

OK Pan Århusin nuori nelikko pääsi juhlimaan Venlojen viestin voittoa Jämsä-Jukolassa. Kuva: Hevoskuuri.fi

OK Pan Århusin Venlojen viestin voitto Jämsä-Jukola oli todella positiivinen yllätys ja kaiken kaikkiaankin pelkästään positiivinen asia suunnistukselle. Hevoskuurin toimittaja sai mahdollisuuden jutella tanskalaisneitojen kanssa Venlojen voiton varmistuttua.

Mutta ei Pan Århusin voittoa jättiyllätyksenä voida pitää, sillä seura on jo totuttu näkemään viimeisen kahden vuoden aikana suurviestien kärkisijoilla parhaimpana saavutuksenaan viime vuoden Venlojen viestin kolmossija sekä Smålandskavlenin voitto. Lisäksi kolmikko Ida Bobach, Maja Alm ja Emma Klingenberg ovat nuoresta iästään huolimatta ehtineet saavuttaa jo hienoa menestystä myös henkilökohtaisissa arvokisoissa.

Kolmikosta menestynein on 21-vuotias Ida Bobach, joka on peräti seitsenkertainen nuorten maailmanmestari ja historiallinen siinä mielessä, että vuosina 2009-2011 hän voitti kolme kertaa peräkkäin pitkän matkan maailmanmestaruuden. Viimeisenä juniorivuotenaan 2011 hän voitti historiallisesti kaikki kolme henkilökohtaista matkaa. Myös edellisenä vuonna Aalborgin kotikisoissa hän oli voittanut kolme kultaa, pitkän, sprintin ja viestin. Lisäksi Bobach tuli uskomattomasti ja kaikkien yllätykseksi MM-hopealle Ranskan MM-kisojen keskimatkalla juniori-ikäisenä vuonna 2011. Lisäksi hän oli voittamassa Venlojen viestiä yhdessä Maja Almin kanssa Ulricehamns OK:n riveissä vasta 17-vuotiaana vuonna 2009. Melkoisesta supertytöstä on siis kyse.

Maja Alm on viestinelikon vanhin 24-vuotiaana ja hän puolustaa Vuokatin MM-kisoissa hopeamitalia viime vuoden Sveitsin MM-kisoista. Viime vuonna hän sai myös Falunin EM-kisoista pronssia sprintistä, joten kausi 2012 oli hänen osaltaan lopullinen läpimurtokausi aikuisten sarjassa. Alm on siis myöskin voittanut Venlojen viestin kerran aiemmin Ulricehamnin riveissä. Nuorten MM-kisoista hänellä on kaksi mitalia.

Pan Århusin ankkuri Emma Klingenberg on erittäin kovavauhtisena juoksijana säväyttänyt tänä ja viime vuonna Nordic Orienteering Tourilla voittamalla molempina vuosina knock-out sprintit Ruotsissa. Nyt 21-vuotiaasta Emma Klingenbergistä tuli kaikkien aikojen nuorin nuorten maailmanmestari voittaessaan sprintin vain 16-vuotiaana 2008 Göteborgissa. Lisäksi hänellä on kaksi viestimestaruutta ja kuusi muuta mitalia nuorten MM-kisoista.

Kaudella 2011 Alm ja Bobach juoksivat vielä Venlojen viestissä Ulricehamnin riveissä, mutta vaihtoivat kesä-heinäkuun vaihteessa loppukaudeksi Pan Århusin riveissä ja olivat heti voittamassa lokakuussa Smålandskavlenia. Tästä alkoi tanskalaisseuran nousu naisviestisuunnistuksen huipulle ja se kruunautui Venla-voitolla Jämsä-Jukolassa.

– Kolme vuotta sitten tosiaan ei kukaan olisi varmaankaan uskonut, että Pan Århus voisi voittaa Venlojen viestin, mutta viimeiset kaksi vuotta meillä on mennyt jo tosi hyvin ja viime vuonna olimme jo kolmansia. Mutta kyllähän tätä yllätyksenä voidaan vielä pitää vaikka kolmen joukkoon viestissä tähtäsimmekin, Ida Bobach sanoo århusilaisten noususta viestisuunnistuksen huipulle.

Yhteisharjoittelua ja hyvä yhteishenki

Yksi menestyksen tae on se, että kolmikko Alm, Bobach ja Klingenberg asuvat kaikki lähellä toisiaan Århusissa ja näin he pääsevät harjoittelemaan yhdessä päivittäin. Nelikon nuorin Miri Thrane Ödum asuu vastaavasti Kööpenhaminassa, joten hän ei pääse niin usein yhteisharjoituksiin.

– Näemme toisiamme lähes päivittäin ja voimme harjoitella yhdessä ja tehdä porukalla kovia harjoituksia. Se on varmasti auttanut meitä ja lisäksi meillä on myös äärettömän hyvä yhteishenki ja olemme hyviä ystäviä muutenkin, Emma Klingenberg kertoo yhdestä tärkeästä taustatekijästä menestykselle.

OK Pan Århusin neidot ovat myös sitä mieltä, että viesteihin panostaminen ja niissä menestyminen palvelevat hyvin myös henkilökohtaisia tavoitteita.

– Ilman muuta viestit tukevat hyvin myös meidän henkilökohtaisia tavoitteita ja meidän yhteisharjoittelusta on apua kumpaankin satsaukseen, Bobach myötäilee Klingenbergin ajatuksia.

Mitalit mielessä Vuokattiin

Ja Pan Århusin kolmikko Alm, Bobach ja Klingenberg kantavat harteillaan myös Tanskan MM-joukkueen suurimmat menestystoiveet Vuokatin MM-kisoissa Ödumin keskittyessä vielä nuorten MM-kisoihin. Ja kolmikko muodostaa myös Tanskan viestitrion MM-kisoissa, joten mielenkiintoista on nähdä kuinka korkealle århusilaiset yltävät siinä viestissä

– MM-viesti on aika erilainen viesti kuin tämä Venlojen viesti ja siellä on myös tosi vaikea ja haastava maasto. Mutta totta kai lähdemme siitäkin hakemaan niin hyvää sijoitusta kuin mahdollista, Århusin kolmikko sanoo.

Henkilökohtaisilla matkoilla kolmikko lähtee mitalit mielessä Vuokatin MM-kisoihin. Tosin varsinkin keskimatkan ja viestin tulevia kisamaastoja tanskalaiset pitävät varsin haastavina leirikokemuksiensa perusteella. Vuokatissa Bobach keskittyy metsämatkoille eli juoksee keskimatkan ja pitkän matkan, Alm puolustaa sprintissä hopeaansa ja juoksee myös keskimatkan. Nopeakinttuinen Klingenberg juoksee puolestaan vauhdikkaat sprintin ja pitkän matkan.

Taitavana suunnistajana tunnetulle Ida Bobachille keskimatkan kilpailu tulee varmasti sopimaan hyvin ja kaksi vuotta sitten Ranskan MM-kisoissa yllätyshopealle juossut Bobach voi hyvinkin olla jälleen aivan kärkipäässä keskimatkalla.

– Keskimatkan maasto tulee olemaan todella haastava ja mielenkiintoinen. Ainakin Top6 sijoitusta lähden hakemaan, Bobach uskoo.

NORT:n knock-out sprintissä jälleen vauhtiaan väläytellyt Klingenberg lähtee Vuokattiin hakemaan menestystä.

– Minulla on isot odotukset sprintin suhteen. Tiedän, että vauhtini riittää, joten nyt on vain keskityttävä puhtaaseen suoritukseen. Kyllä minä mitalia lähden kisassa tavoittelemaan, Emma kertoo.

– Tykkään myös pitkän matkan maastosta. Se on tosi vauhdikas ja sopii minulle, vauhdikas tanskalaisnainen jatkaa.

Kolmikosta Maja Almin alkukausi ei ole sujunut aivan suunnitelmien mukaan, mutta MM-kisojen lähestyessä myös kolmikon kokenein suunnistaja alkaa vähitellen kuntoutua.

– Alkukausi oli minulla vaikea ja oli vaikeuksia. Vielä ennen NORT:a oli tosi väsynyt ja sairaana. Nyt alkaa kuitenkin vähitellen näyttää paremmalta kunnon suhteen, Alm uskoi Jämsässä.

– Ilman muuta lähden puolustamaan viime vuoden hopeaani ja yritän kaikkeni. Keskimatka taas tulee olemaan tosi vaikea ja ei todellakaan mikään tanskalainen maasto, Alm sanoo omista kisamatkoistaan.

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, kuinka tanskalaisneidot tulevat Vuokatissa pärjäämään. On varmaa, että tämä on vasta alkusoittoa tanskalaisnaisten menestykselle ja Pan Århusin nelikkoa tullaan näkemään jatkossakin arvokisojen palkintopallilla niin henkilökohtaisissa kuin viestikilpailuissakin.

- Tero Viljanen


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 15.11.2020Niskanen antoi venäläiselle isän kädestä Oloksen leirikilpailussa
 2. 19.11.2020Suomen Cup jatkuu Taivalkoskella - katso lähtölistat
 3. 20.11.2020Niskanen tahkosi Oloksella hurjat kilometrit
 4. 14.11.2020Hyvärinen ja Joensuu voittoihin Kainuun Talvikisoissa
 5. 03.11.2020Hiihdon Suomen Cupin lähtölistat julkaistu – huippuja poissa, mutta kisat vetävät osallistujia
 6. 12.11.2020Kainuun Talvikisoissa mukana useita maajoukkuehiihtäjiä
 7. 23.11.2020Tässä Suomen hiihtäjät Rukalle
 8. 21.11.2020Beitostölenissä myrskysi – yllätysnimi peittosi maajoukkuemiehet 15 kilometrillä
 9. 18.11.2020Björgen ei noudattanut antidopingsääntöjä - ei saa kilpailla tämän vuoden puolella
 10. 26.11.2020Olympiamitalisti vaihtaa kansalaisuutta ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 11. 03.11.2020Joni Mäki ja Riitta-Liisa Roponen Suomen Cup -viikonlopun mielenkiintoisimpia nimiä
 12. 01.11.2020Hakala ja Husu voittoihin FIS Imatran Kylpylä Hiihtojen toisena päivänä
 13. 14.11.2020Hyvärinen nautti kovasta kisasta, Joensuu hämmentyi voittomarginaalistaan
 14. 16.11.2020Suomen ampumahiihtojoukkue ensimmäisiin maailmancup-osakilpailuihin valittu
 15. 20.11.2020Weng ja Kläbo kovimmat Norjan kauden avauksessa
 16. 22.11.2020Melnitsenko pesi maajoukkuekollegansa Oloksella sunnuntaina – Ustjugovin ja Neprjajevan vauhti kadoksissa
 17. 07.11.2020Tässä Suomen Cupin viestien suosikkijoukkueiden hiihtojärjestyksiä
 18. 21.11.2020Oloksella hiihdettiin venäläisvoittoinen leirikilpailu
 19. 13.11.2020Nuorten MM-hiihdot Suomeen!
 20. 28.11.2020Kläbo: Iversen saa lauantain palkintojuuston, mikäli ei auta Bolshunovia sunnuntaina
 21. 18.11.2020Saako Northug osallistua pitkän matkan hiihtoihin?
 22. 21.11.2020Johaug täysin ylivoimainen Beitostölenin kympillä
 23. 20.11.2020Novak ja Andersson voittoihin Ruotsisssa
 24. 11.11.2020Kallalla koronavirustartunta
 25. 30.11.2020Kova päätös – Kläbo jättää maailmancupin osakilpailuja väliin
 26. 22.11.2020Johaug nopein vapaallakin – Sundby suurissa ongelmissa
 27. 14.11.2020Mikko Koutaniemi muistelee podcastissä uraansa ja kertoo kaiken Ylläs-Levistä
 28. 18.11.2020Päivitetty: Norja valitsi jo joukkueensa Rukalle
 29. 22.11.2020Kerttu Niskanen suvereeni voittaja Taivalkosken kympillä
 30. 23.11.2020Venäjän kivikova joukkue Rukalle