Muukkonen tiputti muut

Petteri Muukkonen (Vehkalahden Veikot) jatkoi ylivoimaista hallintaa suunnistuksen erikoispitkän matkan Suomenmestaruuskilpailussa Ilomantsin Oinasvaaralla. Naisten sarjassa Aino Leskinen (Lynx) ratkaisi voiton kuin Muukkonen konsanaan.

Petteri Muukkonen (Vehkalahden Veikot) jatkoi ylivoimaista hallintaa suunnistuksen erikoispitkän matkan Suomenmestaruuskilpailussa Ilomantsin Oinasvaaralla. Naisten sarjassa Aino Leskinen (Lynx) ratkaisi voiton kuin Muukkonen konsanaan.

Pohjois-Karjalan Rajavartioston ampuma-alueen huoltorakennukset täyttyivät suunnistajista, kun reilusti tuhatpäinen rastikansa vaelsi mittelemään jo tietyssä määrin vienan-karjalaiseen erämaahan mestaruuksistaan. Toki myös enemmän suunnistajia mukaan olisi mahtunut.

Maasto ei ollut vain taidollisesti vaativaa, vaan paikoin korkea kanerva ja tiheät katajapusikot aiheuttivat myös fyysistä tuskaa. Tietenkin on syytä muistaa, että useammassakin rinteessä korkeuserot lähentelivät sataa metriä.

Miesten sarjassa hallitseva mestari Muukkonen joutui tänä vuonna tiukoille, sillä Kalevan Rastin bulgarialaisvahvistus Kiril Nikolov antautui vasta 26 kilometrin yhteislähtökilpailun viimeisessä suuremmassa nousussa. 2.38.23 tuntia radalla viettäneeseen Muukkoseen eroa syntyi lopulta 3.04 minuuttia. Kolmanneksi sijoittunut Vaajakosken Terän Pasi Ikonen jäi 5.19 minuuttia.

Alkumatka käytiin kolmena reilun kolmen kilometrin hajontalenkkinä. Rankat ja vaikeat lenkit yhdistettynä ratamestari Simo Martomaan runsaaseen hajontaan mahdollistivat lähes kaikkien letkojen rikkoutumisen pieniin ryhmiin. Martomaa kommentoi kisan alkupuolella hajontalenkkien toimineen odotetusti.

– Kaikki kovimmat suunnistajat ovat nousseet kärkeen ja erot ovat selvästi revenneet, Martomaa kommentoi Paha-Oinasvaaran rinteessä kisaa seuratessaan.

Noin 15 kilometrin hajonnattomalle loppuradalle lähti kärjessä Pasi Ikonen. Ikosen vanavedessä matkaan pyrähti Nikolov noin kymmenen sekunnin erolla ja juoksi eron kiinni nopeasti. Muukkonen seurasi miehiä noin 30 sekuntia myöhemmin saalistajan vainu päällänsä.

– Jouduin kuluttamaan voimia turhaan, kun piti nostaa vauhtia virheiden jälkeen. Tunnin paikkeilla olin jo ihan naatti, Muukkonen kertoi maalissa alkutaipaleestaan.

Vesi pitää miehen tiellä

Aurinkoinen keli toi kilpailuun oman kuuman haasteensa. Juomalla pelaaminen osoittautui lopulta ratkaisuksi, kun juomareppua kantanut Muukkonen irtosi nestehukasta kärsineestä ja nopeasti viimeiseen Saahkarinvaaran nousuun hyytyneestä Nikolovista reilut kaksi kilometriä ennen maalia.

Nikolov kertoi pelanneensa upporikasta ja rutiköyhää pitkän loppulenkin aikana.

– Vaikka itsekin hoidin vetohommia välillä, en halunnut erota Muukkosen reitistä liikaa loppupuolella. Muukkonen hörppi omasta leilistään ja itse en sitten kerinnyt juomaan ja osa juomapisteistä ohitettiin reitinvalinnoilla. Ei ne kaverit odottele, Nikolov totesi.

Nikolov oli miettinyt etukäteen juomarepun käyttämistä, mutta oli lopulta todennut, että ei tykkää juosta kisaa se selässään.

Ikonen katkesi kultavauhdista muutaman kilometrin aiemmin. Pitkällä, yli viiden kilometrin rastivälillä miehet etsiytyivät lopulta samalle tieuralle. Nikolov heilutti tahtipuikkoa tiepätkällä Muukkosen soitellessa ykkösviulua. Ikosen reisien lähentäjät ilmoittivat vauhtirajan tulleen vastaan.

- Vanha virsi jälleen, reilun kaksi tuntia jaksaa mennä, väsynyt Ikonen naurahti maalissa.

Nikolov selviytyi maaliin toisena lopun hoipertelusta huolimatta.

– Oli fyysisesti todella kova kisa ja lopussa ongelmaksi muodostui nestehukka. Hyydyin viimeisessä suuressa mäessä pahasti, sillä loppulenkin juomattomuus kostautui. Onneksi eroa Ikoseen oli kertynyt jo tarpeeksi, Nikolov kertoi heikkovoimaisena.

Nikolovin pelasti osaltaan myös se, että Ikosen suunnistus ei sujunut lopussa aivan putkeen.

Petteri Muukkonen oli varsin tyytyväinen voittoonsa, vaikka raskaan maaston vaatimat verot näkyivät myös hänen kasvoillaan.

– Oli hieno ja erittäin vaativa maasto. Letkat hajosivat hyvin alkulenkeillä ja otti se itsellekin koville virheiden takia, Muukkonen saneli vaatimattomasti.

Loppulenkillä kärjen näkyviin saanut Muukkonen oli yrittänyt pitkälle välille päästä omalle reitilleen.

– Annoin poikien leimata ensin ja puikkasin sitten vasemmalle. Tiellä oltiin sitten kuitenkin yhdessä, Muukkonen kuvaili metsän tapahtumia.

Yllättäjät: Henri Taanila, SP Fincke ja Eero Jäppinen

Henri Taanila yllätti monet sijoittumalla kuudenneksi. Ikaalisten Nouseva-Voiman kovana putkiosuuksien juoksijana tunnettu Taanila totesi silti tienneensä mahdollisuuksistaan kymmenen joukkoon.

– Tavoite oli, että pääsen hyvissä letkoissa lopun putkiosuudelle. No kaksi rastia jouduin yksin ottamaan ja ne meni täydellisesti, Taanila kertoi iloisesti.

Matkaa Taanila taittoi pitkälti viidenneksi sijoittuneen Topi Anjalan kanssa. Lopussa kuitenkin matka alkoi painaa.

– Toinen nilkka oli täysin tunnoton, joten vaikea oli juosta alamäkiä, Taanila veisteli.

Kymmenen parhaan joukosta löytyi myös toinen mielenkiintoinen nimi, Kalevan Rastin blogistiikka-insinööri Simo-Pekka Fincke kahdeksannella sijalla.

Hallitusti alkulenkit juossut Fincke lähti loppulenkille neljäntenä vielä näköetäisyydellä Muukkoseen. Muukkonen häipyi näköpiiristä kuitenkin jo k-pisteeltä lähteneellä polulla.

- Yksin vedin käytännössä koko loppulenkin. Oli ehkä taktinen virhe lähteä pitkälle välille yksin, kun näin, että takana tulee pieni letka melko lähellä. Nehän meni sitten eri reitille ja maalissa sain todeta, että huonompi se oma reittini oli, Fincke totesi.

Fincke on taistellut pitkään selkärankareuman kanssa ja se on näkynyt myös harjoittelussa. Talvella vaiva saatiin kuriin siten, että Fincke pääsi palaamaan jossain määrin tehokkaan juoksuharjoittelun pariin.

– Sijoitus oli se minkä ansaitsin, Fincke kiteytti tyytyväisenä.

Kolmas ja ehkä suurin yllätys oli kestävyyden monilahjakkuuden Anttolan Urheilijoiden Eero Jäppisen nousu plaketeille ja juuri kymmenenneksi. Maalissa tilanteen selvittyä rajusti tuulettanut Jäppinen oli vielä muutama vuosi sitten Suomen parhaita maastopyöräilijöitä. Hän on myös kolunnut menestyksekkäästi niin seikkailu-urheilu- kuin umpihankihiihtokilpailuita.

Uusi nainen kruunajaisiin

Naisten SM-erikoispitkän mestaruustaistelu sai yllätyskäänteen jo lähtoviivalla, kun suvereeni ennakkosuosikki Minna Kauppi ei ilmestynyt paikalle puolustamaan mestaruuttaan. Kuumetaudin kourissa paleleva Kauppi joutui jättämään kisan väliin, eikä muitakaan maajoukkuenaisia lähtölistalla ollut.

Parhaiten mahdollisuuden käytti lupauksia herättävästi Kirkkonummen Lynxin Aino Leskinen, joka nousi korkeimmalle pallille nyt vasta kolmantena pääsarjavuotenaan. Leskinen käytti aikaa 2.10.15 tuntia. Hopealle sijoittui Paimion Inga Dambe 56 sekunnin erolla ja pronssin haali Porin Rastikarhujen Anni Heikkonen 4.25 minuuttia voittajaa jäljessä.

- Otin tavoitteeksi voiton siinä vaiheessa, kun kuulin, että Minna ei lähde, iloinen Leskinen kertoi maalissa.

17,4 kilometrin kilpailu kulki pitkälle Paimion Rastin latvialaisen Inga Damben komennossa. Dambe oli jo reilun minuutin karkumatkalla alun hajontalenkkien jälkeen suunnistettuaan sujuvasti naisten kaksi hajontalenkkiä.

Ratkaisut tapahtuivat pitkällä välillä, jolloin Leskinen teki parhaan mahdollisen reitinvalinnan ja ajoi vääjäämättä Damben tekemästä kaulasta suurimman osan kiinni.

Tämän jälkeen Leskinen sai pian näköyhteyden paimiolaiseen Saahkarinvaaran raskaalla päällyställä, josta oli enää puolitoista kilometriä rataa jäljellä.

– Fyysisesti oli vahva päivä. Ohitin Damben ja sitten se jo jäi, Leskinen kertasi kisan ratkaisua.

Leskiselle sijoitus oli ensimmäinen yleisen sarjan henkilökohtaisissa SM-kilpailuissa edes kymmenen parhaan joukkoon. Yksi viestimitali takataskusta kuitenkin löytyy parin vuoden takaa.

– Nielurisaleikkauksen jälkeen olen päässyt harjoittelemaan ilman suurempia sairasteluja, Leskinen kertoi taustoistaan.

Leskinen osoitti suorituksellaan olevansa yksi niistä nuoremmista naisista, jotka pyrkivät nousemaan maajoukkueeseen. Fyysesti Leskinen haastaa varmasti jo usean maajoukkuenaisista.

-Kalle Rantala


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 15.11.2020Niskanen antoi venäläiselle isän kädestä Oloksen leirikilpailussa
 2. 19.11.2020Suomen Cup jatkuu Taivalkoskella - katso lähtölistat
 3. 20.11.2020Niskanen tahkosi Oloksella hurjat kilometrit
 4. 14.11.2020Hyvärinen ja Joensuu voittoihin Kainuun Talvikisoissa
 5. 12.11.2020Kainuun Talvikisoissa mukana useita maajoukkuehiihtäjiä
 6. 23.11.2020Tässä Suomen hiihtäjät Rukalle
 7. 21.11.2020Beitostölenissä myrskysi – yllätysnimi peittosi maajoukkuemiehet 15 kilometrillä
 8. 18.11.2020Björgen ei noudattanut antidopingsääntöjä - ei saa kilpailla tämän vuoden puolella
 9. 26.11.2020Olympiamitalisti vaihtaa kansalaisuutta ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 10. 14.11.2020Hyvärinen nautti kovasta kisasta, Joensuu hämmentyi voittomarginaalistaan
 11. 16.11.2020Suomen ampumahiihtojoukkue ensimmäisiin maailmancup-osakilpailuihin valittu
 12. 20.11.2020Weng ja Kläbo kovimmat Norjan kauden avauksessa
 13. 22.11.2020Melnitsenko pesi maajoukkuekollegansa Oloksella sunnuntaina – Ustjugovin ja Neprjajevan vauhti kadoksissa
 14. 07.11.2020Tässä Suomen Cupin viestien suosikkijoukkueiden hiihtojärjestyksiä
 15. 21.11.2020Oloksella hiihdettiin venäläisvoittoinen leirikilpailu
 16. 13.11.2020Nuorten MM-hiihdot Suomeen!
 17. 28.11.2020Kläbo: Iversen saa lauantain palkintojuuston, mikäli ei auta Bolshunovia sunnuntaina
 18. 18.11.2020Saako Northug osallistua pitkän matkan hiihtoihin?
 19. 29.11.2020Linn Svahn ja Maja Dahlqvist syyttivät Ebba Anderssonia kaatumisesta Rukalla – Andersson ei ottanut mitään vastuuta tilanteesta
 20. 20.11.2020Novak ja Andersson voittoihin Ruotsisssa
 21. 21.11.2020Johaug täysin ylivoimainen Beitostölenin kympillä
 22. 30.11.2020Kova päätös – Kläbo jättää maailmancupin osakilpailuja väliin
 23. 11.11.2020Kallalla koronavirustartunta
 24. 22.11.2020Johaug nopein vapaallakin – Sundby suurissa ongelmissa
 25. 14.11.2020Mikko Koutaniemi muistelee podcastissä uraansa ja kertoo kaiken Ylläs-Levistä
 26. 22.11.2020Kerttu Niskanen suvereeni voittaja Taivalkosken kympillä
 27. 18.11.2020Päivitetty: Norja valitsi jo joukkueensa Rukalle
 28. 23.11.2020Venäjän kivikova joukkue Rukalle
 29. 24.11.2020Näin hiihdon maailmancupissa jaetaan palkintorahoja
 30. 13.11.2020Olympiavoittaja Östbergin kausi ohi ennen kuin alkoikaan – siirtää katseet olympiavuoteen