Domnarvets GoIF voittoon dramaattisessa Venlojen viestissä – Tampereen Pyrintö taipui kalkkiviivoilla toiseksi

Venlavoitto_intro180611Tampereen Pyrinnön Anni-Maija Fincke teki dramaattisen virheen toiseksi viimeisellä rastilla juosten ohi rastista ja näin jo selvältä näyttänyt voitto vaihtui harmittavaan kakkossijaan Domnarvets GoIF:n Lena Eliassaonin päästessä niukasti ohi virheen seurauksena.

Venlavoitto180611Lena Eliasson ottaa kaiken ilon irti voitosta. Kuva: Hevoskuuri.fiTampereen Pyrinnön Anni-Maija Fincke teki dramaattisen virheen toiseksi viimeisellä rastilla juosten ohi rastista ja näin jo selvältä näyttänyt voitto vaihtui harmittavaan kakkossijaan Domnarvets GoIF:n Lena Eliassaonin päästessä niukasti ohi virheen seurauksena.

Pitkään näytti siis siltä, että Anni-Maija Fincke johdattaa Tampereen Pyrinnön kolmanteen peräkkäiseen arvoviestivoittoon vakuuttavan esityksen jälkeen, mutta kohtalo päätti siis toisin. Tvåmilan tapaan ankkuriosuudelle pääsivät kärjessä yhtä aikaa Domanrvets ja Pyrintö. Tvåmilassa Anni-Maijan kilpakumppanina oli ollut Dana Brozkova, mutta tällä kertaa vastassa oli Lena Eliasson Brozkovan jäädessä viime hetkellä pois sairastumisen johdosta. Lena Eliassonilla oli alussa ongelmia, varsinkin kolmosrastilla ja näin Anni-Maija pääsi heti karkumatkalle pitäen johdon tasaisena 1-2 minuutin välillä juosten jälleen todella vakuuttavan varman oloisesti. Ennen toiseksi viimeistä rastia Fincken johto Eliassoniin oli 1.20 minuuttia ja voitto näytti varmalta. Epäonnekseen Fincke juoksi kuitenkin uraa pitkin rastin ohitse ja virheessä meni sen verran aikaa, että Eliasson pääsi pujahtamaan ohitse ja tuomaan voiton todella onnellisille seurakavereilleen. Pientä kohtalon ivaa oli se, että tuon toiseksi viimeisen rastin oli käynyt rakentamassa Anni-Maijan isä Pekka Fincke, Jukolavoittajia hänkin.

Myös Domnarvetsin voittoa voidaan pitää ansaittuna, sillä se tuli todella vakuuttavan esityksen jälkeen. Domnarvets ei ollut missään viestin vaihdossa toista sijaa huonompana vaihtosijojen ollessa 2-1-2-1! Joukkueessa juoksivat Emma Johansson, Karolina Höjsgaard, Eva Jurenikova ja ankkurina siis Lena Eliasson. Nelikosta kaikilla muilla paitsi Eliassonilla oli palkintokaapissaan voitto myös Tampereen Jukolasta vuodelta 2008, silloin ankkurina oli tämänvuotisesta poisjäänyt Brozkova.

Venlalahto180611Venlat lähtivät räväkästi tiukkaan alkunousuun. Kuva: Hevoskuuri.fiViesti lähti käyntiin siis vahvasti Domnarvetsin komennossa Emma Johanssonin pidellessä tahtipuikkoa lähes koko aloitusosuuden ajan. Johansson joutui kuitenkin lopussa antamaan niukasti osuusvoiton OK Tyrin Linnea Martinssonille. Hevoskuuri oli avausosuudella todistamalla paikanpäällä, että myös naiset osaavat kiroilla ja tapella oikein kunnolla, kun sille päälle sattuvat. Toiseksi viimeinen rasti oli median kuvausrasti, jolle kuusi ensimmäistä joukkuetta tulivat muista karussa ja leimasivat sopuisasti. Mutta sen jälkeen alkoi tapahtua, rastilla oli vain kaksi leimasinta ja ne eivät riittäneet kakkosryhmässä tulleille suunnistajille, joilla oli kova kiire vaihtoon. Seurauksena oli ankaraa käsirysyä, painia, tappelua ja kiroilua lukuisilla eri kielillä ja huudoista päätellen jotkut taisivat siinä itseään hiukan satuttaakin. Painimatsissa olivat mukana suunnilleen joukkueet sijoilla 7-50, jonka jälkeen tuli onneksi pieni tauko ja tilanne pääsi rauhoittumaan. Erotuomaria tuo painiottelu olisi selvästikin kaivannut. Myös Tampereen Pyrinnön Venla Niemi oli tuossa käsirysyssä mukana menettäen joitain kymmeniä sekunteja.

Venlakaaos180611Venlojen aloitusosuuden toiseksi viimeisellä rastilla suunnistus vaihtui välillä painiksi, voittaja ei ole selvillä. Kuva: Hevoskuuri.fiToisella osuudella Domnarvetsin kokenut Karolina Höjsgaard pääsi muilta karkuun tullen minuutin johdossa vaihtoon. Karro olikin todella tyytyväinen suoritukseensa, ainoastaan pikku virhe lopussa jäi hiukan kaivelemaan. Toisena vaihtoi Bäkkelagets SK ja kolmantena Paimion Rasti Katri Lindeqvistin tehdessä todella hienon juoksun ja osuuden nopeimman ajan. Lindeqvistin perässä neljäntenä tuli Pyrinnön Saila Kinni tasan minuutin Höjsgaardin perässä. Kinni kertoi juosseen hyvän ja varman juoksun eikä virheitä tullut. Alussa hän oli mennyt hiukan rauhallisemmin porukassa, mutta pääsi sitten yksin vetämään lopussa.

Kolmannella osuudella pienestä ylirasitustilasta kärsinyt Pyrinnön Riina Kuuselo otti Domnarvetsin Jurenikovan kiinni ja vaihtoon he tulivat aivan rinta rinnan Kuuselon leimatessa ehkä metrin edellä. Seuraavat joukkueet Stora Tuna, Lidingö, Kolmården ja NTNUI olivat jääneet parisen minuuttia, joten voitto olisi jälleen kahden kauppa.

Riina Kuuselo kertoi vaihdossa, että hänellä on ollut viime viikkoina ylirasitusoireita, jonka takia hän oli joutunut ottamaan viime viikot todella kevyesti.

– Oli kohtuujuoksu. Kakkoselta kolmoselle pitkällä välillä tein oman reitinvalinnan ja alkuun luulin, että se oli hitaampi valinta, mutta se näyttikin olleen hyvä valinta ja pääsin muilta karkuun. Kunto oli etukäteen arvoitus, sillä viimeiset pari viikkoa olin käytännössä vain lepäillyt ylirasitustilan takia, Kuuselo kertoi.

– Oh no, taas sama tilanne kuin Tvåmilassa oli vastaavasti Eva Jurenikovan kommentti vaihdossa tajuttuaan tilanteen ja sen, että taas on Pyrinnön Fincke heitä vastassa ankkuriosuudella.

Eliassaonhan oli päässyt kärjessä ankkuriosuudelle myös viime vuonna Kytäjällä, mutta silloin hänen hermonsa ei pitänyt ja todella isojen pummien jälkeen hän toi joukkueensa vasta sijalla 15 maaliin. Myös tämän vuoden kilpailussa Eliassonin alku oli epävarmaa ja Fincke pääsikin heti alkumatkasta karkumatkalle. Eliasson tunsi kuitenkin fyysisesti itsensä todella vahvaksi tänään ja hän päätti taistella loppuun asti. Alun haparoinnin jälkeen myös suunnistus alkoi sujumaan ja niin hän saavutti pikkuhiljaa Finckeä, eron ollessa noin 1.20 minuuttia ennen tuota toiseksi viimeistä rastia. Maastossa Eliasson oli nähnyt vain kerran Stora Tunan Emma Claessonin , joten hän ei tiennyt mikä tilanne oli. Juuri leimatessaan toiseksi viimeisellä hän näki Fincken edessään tulossa väärästä suunnasta rastille ja koska kilpailukeskuksessa oli vielä hiljaista hän tajusi, että tässähän taitaakin olla nyt voittomahdollisuus. Maalisuoralla olikin sitten todella iloiset joukkuetoverit vastassa, joten silloin tilanne ainakin hänelle selkeni.

– Alussa minulla oli ongelmia, mm. polulla matkalla kakkoselle juoksin väärään suuntaan, sitten pääsin rytmiin kiinni ja koska minulla oli fyysisesti todella vahva olo, niin päätin taistella loppuun saakka. Tilanteesta en tiennyt missään vaiheessa mitään, ja vasta toiseksi viimeisellä Fincken nähtyäni tajusin, että tässähän taitaakin olla voittomahdollisuus. Tämä voitto merkitsee minulle todella paljon, sillä tämä on ensimmäinen Venla-voittoni. Olen pienestä pitäen unelmoinut Tvåmilan ja Venlojen viestin voitosta, joten tämä tuntuu todella hyvältä, kertoi ikionnellinen Eliasson maalissa joukkuetovereidensa juhlittavana.

Voiton todella harmittavalla tavalla menettänyt Anni-Maija Fincke ei näyttänyt aivan maansa myyneeltä, vaikka virhe luonnollisesti harmittikin.

– Piti sitten päästää aivan lopussa otteen herpaantumaan. Vielä sata metriä ennen toiseksi viimeistä olin hyvin kiinni missä olin, mutta niin vaan juoksin uraa pitkin rastin ohi. Mutta on toinenkin sija hieno saavutus, joten ei tässä voi täysin pettynyt olla, tokihan tämä nyt hiukan harmittaa, kertoi Fincke.

Pyrintohopeavenlat180611Pyrinnön iloiset hopeavenlat. Kuva: Hevoskuuri.fiMyös Pyrinnön naisten manageri Janne Märkälä otti niukan tappion tyynesti.

– Tämä on niin pienestä kiinni ja täytyy olla todella tyytyväinen toiseen sijaan. Lukuun ottamatta tuota toiseksi viimeistä rastia Anni-Maija teki todella hyvän juoksun. Toki jos meillä ei olisi ollut voittoa alla, niin olisi tämä varmaankin harmittanut enemmän. Mutta siitäkin voidaan olla tyytyväisiä, että taas oltiin aivan loppuun asti voittotaistelussa mukana, jutteli Märkälä.

Tuo toiseksi viimeinen rasti osoittautui myös muille kärkijoukkueille ja taistelussa kolmannesta sijasta sitä pummattiin myös porukalla. Lopun kiritaistelussa Lidingön Annika Billstam osoittautui vahvimmaksi ennen NTNUI:ta. Myös Kalevan Rastin naiset juoksivat todella hienon viestin ollen hienosti viides. Todella hienon viestin juoksivat myös Angelniemen Ankkuri ja Delta ottaen sijat 8. ja 9. Myös hyvin kärkitaistelussa mukana ollut SK Pohjantähti joutui Sofia Haajasen virheiden seurauksena taipumaan lopulta 16:nneksi.

Kuten Venlojen viestin ratamestari Jarkko Liuha oli etukäteen luvannut, hajontojen kanssa ei oltu säästelty ja kilpailu oli suunnistuksellisesti todella mielenkiintoinen ja onnistunut. Seuraavana suunnistajia odottaakin sitten juhlava Jukolan mystinen kesäyö.

- Tero Viljanen


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 15.11.2020Niskanen antoi venäläiselle isän kädestä Oloksen leirikilpailussa
 2. 19.11.2020Suomen Cup jatkuu Taivalkoskella - katso lähtölistat
 3. 20.11.2020Niskanen tahkosi Oloksella hurjat kilometrit
 4. 14.11.2020Hyvärinen ja Joensuu voittoihin Kainuun Talvikisoissa
 5. 03.11.2020Hiihdon Suomen Cupin lähtölistat julkaistu – huippuja poissa, mutta kisat vetävät osallistujia
 6. 12.11.2020Kainuun Talvikisoissa mukana useita maajoukkuehiihtäjiä
 7. 23.11.2020Tässä Suomen hiihtäjät Rukalle
 8. 21.11.2020Beitostölenissä myrskysi – yllätysnimi peittosi maajoukkuemiehet 15 kilometrillä
 9. 18.11.2020Björgen ei noudattanut antidopingsääntöjä - ei saa kilpailla tämän vuoden puolella
 10. 26.11.2020Olympiamitalisti vaihtaa kansalaisuutta ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 11. 03.11.2020Joni Mäki ja Riitta-Liisa Roponen Suomen Cup -viikonlopun mielenkiintoisimpia nimiä
 12. 14.11.2020Hyvärinen nautti kovasta kisasta, Joensuu hämmentyi voittomarginaalistaan
 13. 16.11.2020Suomen ampumahiihtojoukkue ensimmäisiin maailmancup-osakilpailuihin valittu
 14. 20.11.2020Weng ja Kläbo kovimmat Norjan kauden avauksessa
 15. 22.11.2020Melnitsenko pesi maajoukkuekollegansa Oloksella sunnuntaina – Ustjugovin ja Neprjajevan vauhti kadoksissa
 16. 07.11.2020Tässä Suomen Cupin viestien suosikkijoukkueiden hiihtojärjestyksiä
 17. 21.11.2020Oloksella hiihdettiin venäläisvoittoinen leirikilpailu
 18. 13.11.2020Nuorten MM-hiihdot Suomeen!
 19. 28.11.2020Kläbo: Iversen saa lauantain palkintojuuston, mikäli ei auta Bolshunovia sunnuntaina
 20. 18.11.2020Saako Northug osallistua pitkän matkan hiihtoihin?
 21. 21.11.2020Johaug täysin ylivoimainen Beitostölenin kympillä
 22. 20.11.2020Novak ja Andersson voittoihin Ruotsisssa
 23. 11.11.2020Kallalla koronavirustartunta
 24. 30.11.2020Kova päätös – Kläbo jättää maailmancupin osakilpailuja väliin
 25. 22.11.2020Johaug nopein vapaallakin – Sundby suurissa ongelmissa
 26. 14.11.2020Mikko Koutaniemi muistelee podcastissä uraansa ja kertoo kaiken Ylläs-Levistä
 27. 18.11.2020Päivitetty: Norja valitsi jo joukkueensa Rukalle
 28. 22.11.2020Kerttu Niskanen suvereeni voittaja Taivalkosken kympillä
 29. 23.11.2020Venäjän kivikova joukkue Rukalle
 30. 24.11.2020Näin hiihdon maailmancupissa jaetaan palkintorahoja