Vinkkejä hiihtokengän valintaan

Monojen valintaan vaikuutaa useampi tekijä. Kuva:Hevoskuuri.fi

Monojen valintaan vaikuutaa useampi tekijä. Kuva:Hevoskuuri.fi

Hiihtokenkien osuus hiihtonautinnosta on merkittävä. Jalkojen paleleminen, hiertynyt kantapää tai säärtä painava remmi pilaavat hyvin nopeasti kenen tahansa hiihtolenkin. Monoja valitessa on kuitenkin vaikea arvioida kuinka hiihtokenkä sitten käytössä toimii. Ohessa olemme listanneet muutamia hiihtokengän valintaan vaikuttavia tekijöitä.

 

{akeebasubs *}Sidetyyppi

Hiihtokenkää valittaessa on ensin tarkistettava minkä sidejärjestelmän siteet omiin suksiin on asennettu. Rottefellan NNN –järjestelmä on sikäli yksinkertainen, että kaikki NNN –pohjalla varustetut hiihtokengät käyvät kaikkiin siteisiin. Salomonin osalta tilanne on hieman monimutkaisempi. SNS Profil mallin pohja on varustettu yhdellä kiinnityspisteellä ja ne sopivat vain kyseisen tyypin siteisiin. SNS Pilot järjestelmällä varustettujen hiihtokenkien pohjassa on kaksi kiinnitysrautaa ja ne sopivat SNS Pilot siteiden ohella SNS Profil siteisiin. Uusimmat SNS Pilot RS17 pohjalla varustetut hiihtokengät eivät käy enää Profil siteisiin, mutta soveltuvat uusiin perinteisen yhden kiinnityspisteen SNS Propulse siteisiin.

Rottefellan ruuviton ja liikuteltava NIS järjestelmä mahdollistaa erilaisten siteen paikkojen kokeilun, kun taas Salomonin siteet ruuvataan aina kiinteästi paikoilleen. NIS siteiden asentamista varten suksessa täytyy olla tehtaalla sukseen kiinnitetävä NIS sidelevy.

Varsinaisen hiihtotuntuman kannalta on vaikea ottaa kantaa siihen, kumpi järjestelmä on parempi. Useat arvostavat kahden kiinnityspisteen (SNS Pilot) tuomaa tukevuutta luisteltaessa, kun taas toiset pitävät Rottefellan leveän sidelevyn tuomasta vakauden tunteesta. Perinteisessä Rottefellan ohuempi ulkopohja sallii joidenkin mielestä pidemmän potkun ja tarkan suksituntuman, kun taas voimansiirrollisesti jotkut pitävät SNS järjestelmää tehokkaampana.

Käyttötarkoitus / Hintaluokat

Puhtaasti kisakäyttöön suunnitellut hiihtokengät ovat suunniteltu puhtaasti tehokkuuden ja voimansiirron pohjalta. Kisakengät ovat hyvin usein suhteellisen kapealestisiä ja ylimääräisiä lämmöneristeitä niissä ei juuri ole. Ylimääräiset pehmikkeet heikentävät voimansiirtoa. Kisamonot tarjoavat kuitenkin äärimmäisen tarkan suksituntuman, joten tavoitteellisesti hiihtäville ne ovat oikea vaihtoehto. Kovilla pakkasilla tosin kannattaa päälle pukea mononsuojat tuomaan lisälämpöä.

Aktiivikuntoilijoille tarkoitetuissa hiihtokengissä mukavuus on jo otettu paremmin huomioon. Yleensä näissä kengissä hiilikuitumateriaaleja on jo ainakin osin vaihdettu lasikuituun ja muoviin, jolloin tukirakenteet ovat hieman pehmeämpiä. Näin ollen suksituntuma ei ole niin tarkka, mutta kenkä tuntuu mukavalta. Lestiltään aktiivikuntoilijoiden kengät ovat 2-3 mm leveämpiä ja niissä on paksumpi lämmöneristys. Vajaan kahdensadan euron luistelumonot ja vajaan 150 euron perinteisen monot soveltuvat hyvin lähes päivittäin hiihtäville aktiiviharrastajille.

Edullisimpien monojen suunnittelussa ei juuri ole enää ole kiinnitetty huomiota suksituntuman tarkkuuteen vaan lähinnä siihen, että kenkä tuntuu sovittaessa mukavalta ja on suhteellisen lämmin. Mikäli suhtautuu hiihtoon hivenenkin intohimoisemmin, kannattaa nämä mukavanleveät kengät jättää kauppaan ja panostaa paremmin tukeviin ja tarkemmin istuviin hiihtokenkiin.

Lesti

Lesti on ehkä kaikkein tärkein tekijä valittaessa kenkää, oli kyseessä sitten hiihto-, juoksu-, tai vaikka tanssikenkä. Mikäli lesti ei istu jalkaan, ei muista hienoistakaan teknisistä ominaisuuksista pääse nauttimaan. Kengän pohjallisen muotoilun tulee tukea jalkaa, eikä painaa sovittaessa. Mikäli kengässä on lämpömuotoiltavat pohjalliset ja sisäkenkä, kannattaa muotoilu ehdottomasti tehdä, kunhan oikea koko on löytynyt.

Pääsääntöisesti luistelumonon lestin tulee olla suhteellisen napakka, jotta jalka ei liikkumaan sivusuunnassa suksella "kantatessa". Perinteisen hiihtokengässä lesti voi olla hieman löysempi, sillä potkun lopussa noustessa päkiälle jalkaterä pyrkii hieman leviämään.

Kengän pituuden osalta perinteisen hiihtokengän tulee istua jalkaan juoksukengän tavoin, eli kärkeen olisi hyvä jäädä 0,5-1,5 cm ns. käyntivaraa. Vapaan hiihtokenkä voi olla tässäkin suhteessa hieman napakampi, sillä luisteltaessa ei paino varsinaisesti ole missään vaiheessa päkiän päällä.

Erityisen leveälestisten ja matalan jalkaholvin omaavien hiihtäjien kannattaa kokemuksen mukaan pääsääntöisesti välttää vapaan hiihtotavan kenkiä, joissa jalkapöydän yli kulkee kiristyshihna. Siirrettäessä painoa sisäsyrjälle hihnan sisäreuna tukirakenteineen saattaa painaa pahastikin, jos jalkaholvi on madaltunut.

Hiihtokenkien tuki- ja pintamateriaalit ovat yleensä synteettisiä, joten pientä lestin muokkausta voidaan lämmön avulla tehdä. Mikäli hiihtokenkä istuu muuten hyvin, mutta lesti on paikoittain jostain kohtaa kapea, voidaan asiantuntevassa hiihtokaupassa monoja lämmittämällä päästä sukkamaiseen istuvuuteen.

Hiihtotekniikka

Hiihtotekniikka määrittelee myös sitä, millainen kenkä tuntuu käytössä parhaalta. Mikäli hiihtää ns. pitkällä potkulla, nilkan ojentaen, kannattaa valita päkiältä joustavampipohjainen hiihtokenkä. Tämä koskee niin vapaan kuin perinteisenkin hiihtotavan kenkää. Luisteltaessa pitkää potkua suosivat valitsevat yleensä myös kengän, jonka varren tukirakenne ei rajaa nilkan liikettä eteen / taakse suunnassa.

Vapaan hiihtotavan kengän tulee olla kuitenkin riittävän kiertojäykkä jotta se tukee jalkaa siten että jalkaterä-säärilinja säilyy suorana koko liukuvaiheen ja potkun ajan. Tiheämmällä frekvenssillä hiihtävät hakevat yleensä suhteellisen jäykkää kenkää. Nilkan tukirakenteita tärkeämpää on kuitenkin jalkapöydän alta ja sivuilta tuleva tuki. Mikäli kenkäosa ei anna tukea ja nilkka on korkealle tuettu, saattaa se aiheuttaa ongelmia jalkaterän kiertyessä säärtä enemmän.

Ulkonäkö

Ulkonäöllä ei ole vaikutusta hiihtosuoritukseen, mutta omaan silmään hyvältä näyttävillä kengillä mieliala saattaa hitusen nousta.

-Aki Tuovinen
Kirjoittaja on toiminut muun muassa Rossignolin tallipäällikkönä ja on tällä hetkellä Forte Sportissa yrittäjänä.{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}


Kuuntele uusin Latu Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kuukauden luetuimmat

 1. 23.12.2019Tour de Skin 2020 ohjelma
 2. 27.12.2019Sairastumisia Norjan joukkueessa – uudet nimet saavat kokemusta Tour de Skillä
 3. 21.12.2019Niko Koskela laski metsään ja loukkaantui - kausi vaarassa
 4. 02.01.2020Kläbo on luovuttanut Tour de Skin kokonaisvoiton suhteen
 5. 23.12.2019Tour de Skillä hiihtää kahdeksan suomalaisurheilijaa - tässä joukkue
 6. 05.01.2020Antti Tuisku koetteli kestävyyttään Alpe Cermisin nousussa
 7. 03.01.2020Kaksi suomalaisnaista hiihti karsinnasta erähiihtoihin Skandinavia cupin sprintissä
 8. 13.01.2020Sergei Ustjugov ei hiihdä Nove Mestossa – maailmancupin kärki karkaamassa Tour de Skin kakkoselta
 9. 29.12.2019Iversen ja Caspersen Falla keskeyttävät Tour de Skin
 10. 29.12.2019Miesten sprintin voittajasuosikki keskeyttää Tour de Skin
 11. 04.01.2020Eveliina Piippo paras suomalaisnainen Skandinavia cupin vapaan kisassa
 12. 04.01.2020Tässä Tour de Skin kokonaistilanne ennen loppunousua
 13. 05.01.2020Mononen ja Mikkonen parhaat suomalaiset Skandinavia cupin perinteisen kisassa
 14. 13.01.2020Maastohiihdon maailmancup jatkuu viikonloppuna Nove Mestossa – tässä Suomen joukkue
 15. 06.01.2020Suomen joukkue Dresdeniin - Pärmäkoski ja Hakola palaavat tositoimiin
 16. 25.12.2019Haltin hiihtokoulu: Ristomatti Hakolan vinkit perinteisen hiihdon tekniikoihin
 17. 30.12.2019Moni sprinttihiihtäjä keskeyttää Tour de Ski -kiertueen
 18. 04.01.2020Finn Hågen Krogh ykkönen Skandinavia cupin 30 kilometrillä – Kari Varis piti parasta suomalaisvauhtia miehissä
 19. 28.12.2019Stina Nilsson keskeyttää Tour de Skin
 20. 08.01.2020Bolshunov ja Neprjajeva eivät hiihdä Dresdenissä, mutta Kläbo jaksaa heti viikonloppuna
 21. 03.01.2020Skandinavia cup: Lauri Vuorinen karsinnan nopein suomalainen, kolme suomalaismiestä erähiihtoihin
 22. 08.01.2020Maastohiihdon maailmancupin kokonaistilanne Tour de Skin jälkeen - miehet
 23. 27.12.2019Jouluna sairastunut Pärmäkoski matkustaa kotiin - "Hänen olonsa ei ole sellainen, että voisi kilpailla"
 24. 19.12.2019Ruotsi julkisti joukkueensa Tour de Skille
 25. 08.01.2020Poltoraninille ja virolaishiihtäjille neljän vuoden kilpailukielto
 26. 14.01.2020Nuorten PM-hiihdot kilpailaan Falunissa - tässä Suomen joukkue ja kisojen ohjelma
 27. 16.01.2020Ongelma ristiselässä vie voimat Martin Johnsrud Sundbyn jaloista – yli kuukauden kilpailutauko pitkittyy
 28. 31.12.2019Eveliina Piippo avaa kautensa Skandinavia Cupissa Norjassa - Suomen joukkueessa 18 hiihtäjää
 29. 07.01.2020Johaug tämän hetken ykkönen palkintorahoissa
 30. 13.01.2020Suunnistuksen maailmanmestari ja nelinkertainen MM-mitalisti vaihtaa Kooveesta Haldeniin

Premiumsport.fi

ulvang banneri