Vinkkejä hiihtokengän valintaan

Monojen valintaan vaikuutaa useampi tekijä. Kuva:Hevoskuuri.fi

Monojen valintaan vaikuutaa useampi tekijä. Kuva:Hevoskuuri.fi

Hiihtokenkien osuus hiihtonautinnosta on merkittävä. Jalkojen paleleminen, hiertynyt kantapää tai säärtä painava remmi pilaavat hyvin nopeasti kenen tahansa hiihtolenkin. Monoja valitessa on kuitenkin vaikea arvioida kuinka hiihtokenkä sitten käytössä toimii. Ohessa olemme listanneet muutamia hiihtokengän valintaan vaikuttavia tekijöitä.

 

{akeebasubs *}Sidetyyppi

Hiihtokenkää valittaessa on ensin tarkistettava minkä sidejärjestelmän siteet omiin suksiin on asennettu. Rottefellan NNN –järjestelmä on sikäli yksinkertainen, että kaikki NNN –pohjalla varustetut hiihtokengät käyvät kaikkiin siteisiin. Salomonin osalta tilanne on hieman monimutkaisempi. SNS Profil mallin pohja on varustettu yhdellä kiinnityspisteellä ja ne sopivat vain kyseisen tyypin siteisiin. SNS Pilot järjestelmällä varustettujen hiihtokenkien pohjassa on kaksi kiinnitysrautaa ja ne sopivat SNS Pilot siteiden ohella SNS Profil siteisiin. Uusimmat SNS Pilot RS17 pohjalla varustetut hiihtokengät eivät käy enää Profil siteisiin, mutta soveltuvat uusiin perinteisen yhden kiinnityspisteen SNS Propulse siteisiin.

Rottefellan ruuviton ja liikuteltava NIS järjestelmä mahdollistaa erilaisten siteen paikkojen kokeilun, kun taas Salomonin siteet ruuvataan aina kiinteästi paikoilleen. NIS siteiden asentamista varten suksessa täytyy olla tehtaalla sukseen kiinnitetävä NIS sidelevy.

Varsinaisen hiihtotuntuman kannalta on vaikea ottaa kantaa siihen, kumpi järjestelmä on parempi. Useat arvostavat kahden kiinnityspisteen (SNS Pilot) tuomaa tukevuutta luisteltaessa, kun taas toiset pitävät Rottefellan leveän sidelevyn tuomasta vakauden tunteesta. Perinteisessä Rottefellan ohuempi ulkopohja sallii joidenkin mielestä pidemmän potkun ja tarkan suksituntuman, kun taas voimansiirrollisesti jotkut pitävät SNS järjestelmää tehokkaampana.

Käyttötarkoitus / Hintaluokat

Puhtaasti kisakäyttöön suunnitellut hiihtokengät ovat suunniteltu puhtaasti tehokkuuden ja voimansiirron pohjalta. Kisakengät ovat hyvin usein suhteellisen kapealestisiä ja ylimääräisiä lämmöneristeitä niissä ei juuri ole. Ylimääräiset pehmikkeet heikentävät voimansiirtoa. Kisamonot tarjoavat kuitenkin äärimmäisen tarkan suksituntuman, joten tavoitteellisesti hiihtäville ne ovat oikea vaihtoehto. Kovilla pakkasilla tosin kannattaa päälle pukea mononsuojat tuomaan lisälämpöä.

Aktiivikuntoilijoille tarkoitetuissa hiihtokengissä mukavuus on jo otettu paremmin huomioon. Yleensä näissä kengissä hiilikuitumateriaaleja on jo ainakin osin vaihdettu lasikuituun ja muoviin, jolloin tukirakenteet ovat hieman pehmeämpiä. Näin ollen suksituntuma ei ole niin tarkka, mutta kenkä tuntuu mukavalta. Lestiltään aktiivikuntoilijoiden kengät ovat 2-3 mm leveämpiä ja niissä on paksumpi lämmöneristys. Vajaan kahdensadan euron luistelumonot ja vajaan 150 euron perinteisen monot soveltuvat hyvin lähes päivittäin hiihtäville aktiiviharrastajille.

Edullisimpien monojen suunnittelussa ei juuri ole enää ole kiinnitetty huomiota suksituntuman tarkkuuteen vaan lähinnä siihen, että kenkä tuntuu sovittaessa mukavalta ja on suhteellisen lämmin. Mikäli suhtautuu hiihtoon hivenenkin intohimoisemmin, kannattaa nämä mukavanleveät kengät jättää kauppaan ja panostaa paremmin tukeviin ja tarkemmin istuviin hiihtokenkiin.

Lesti

Lesti on ehkä kaikkein tärkein tekijä valittaessa kenkää, oli kyseessä sitten hiihto-, juoksu-, tai vaikka tanssikenkä. Mikäli lesti ei istu jalkaan, ei muista hienoistakaan teknisistä ominaisuuksista pääse nauttimaan. Kengän pohjallisen muotoilun tulee tukea jalkaa, eikä painaa sovittaessa. Mikäli kengässä on lämpömuotoiltavat pohjalliset ja sisäkenkä, kannattaa muotoilu ehdottomasti tehdä, kunhan oikea koko on löytynyt.

Pääsääntöisesti luistelumonon lestin tulee olla suhteellisen napakka, jotta jalka ei liikkumaan sivusuunnassa suksella "kantatessa". Perinteisen hiihtokengässä lesti voi olla hieman löysempi, sillä potkun lopussa noustessa päkiälle jalkaterä pyrkii hieman leviämään.

Kengän pituuden osalta perinteisen hiihtokengän tulee istua jalkaan juoksukengän tavoin, eli kärkeen olisi hyvä jäädä 0,5-1,5 cm ns. käyntivaraa. Vapaan hiihtokenkä voi olla tässäkin suhteessa hieman napakampi, sillä luisteltaessa ei paino varsinaisesti ole missään vaiheessa päkiän päällä.

Erityisen leveälestisten ja matalan jalkaholvin omaavien hiihtäjien kannattaa kokemuksen mukaan pääsääntöisesti välttää vapaan hiihtotavan kenkiä, joissa jalkapöydän yli kulkee kiristyshihna. Siirrettäessä painoa sisäsyrjälle hihnan sisäreuna tukirakenteineen saattaa painaa pahastikin, jos jalkaholvi on madaltunut.

Hiihtokenkien tuki- ja pintamateriaalit ovat yleensä synteettisiä, joten pientä lestin muokkausta voidaan lämmön avulla tehdä. Mikäli hiihtokenkä istuu muuten hyvin, mutta lesti on paikoittain jostain kohtaa kapea, voidaan asiantuntevassa hiihtokaupassa monoja lämmittämällä päästä sukkamaiseen istuvuuteen.

Hiihtotekniikka

Hiihtotekniikka määrittelee myös sitä, millainen kenkä tuntuu käytössä parhaalta. Mikäli hiihtää ns. pitkällä potkulla, nilkan ojentaen, kannattaa valita päkiältä joustavampipohjainen hiihtokenkä. Tämä koskee niin vapaan kuin perinteisenkin hiihtotavan kenkää. Luisteltaessa pitkää potkua suosivat valitsevat yleensä myös kengän, jonka varren tukirakenne ei rajaa nilkan liikettä eteen / taakse suunnassa.

Vapaan hiihtotavan kengän tulee olla kuitenkin riittävän kiertojäykkä jotta se tukee jalkaa siten että jalkaterä-säärilinja säilyy suorana koko liukuvaiheen ja potkun ajan. Tiheämmällä frekvenssillä hiihtävät hakevat yleensä suhteellisen jäykkää kenkää. Nilkan tukirakenteita tärkeämpää on kuitenkin jalkapöydän alta ja sivuilta tuleva tuki. Mikäli kenkäosa ei anna tukea ja nilkka on korkealle tuettu, saattaa se aiheuttaa ongelmia jalkaterän kiertyessä säärtä enemmän.

Ulkonäkö

Ulkonäöllä ei ole vaikutusta hiihtosuoritukseen, mutta omaan silmään hyvältä näyttävillä kengillä mieliala saattaa hitusen nousta.

-Aki Tuovinen
Kirjoittaja on toiminut muun muassa Rossignolin tallipäällikkönä ja on tällä hetkellä Forte Sportissa yrittäjänä.{/akeebasubs}

{akeebasubs !*}{/akeebasubs}


Suositeltavaa luettavaa

Kuukauden luetuimmat

 1. 21.10.2019Kaikkien kiinalaissuunnistajien tulokset mitätöity sotilaiden MM-kisoissa – ”Laaja-alainen huijaus”
 2. 21.10.2019Sotilaiden suunnistuksen MM-kisoissa paljastumassa huijaus – Lajin vuosi sitten aloittanut kiinalainen päihitti mm-mitalistit keskimatkalla yli 6 minuutilla
 3. 28.10.2019Maastohiihtoon tehtiin sääntömuutoksia - Suomen Cupissa ei hiihdetä enää vajailla viestijoukkueilla
 4. 07.11.2019Mäkäräisellä ja Ederillä tiukka otatus maajoukkueen leirikilpailussa Oloksella
 5. 18.10.2019Tässä Napapiiri-Jukolan osuuspituudet!
 6. 20.10.2019Ennätysmäärä suomalaisia ammattilaishiihtäjiä Visma Ski Classicsin kiertueelle
 7. 28.10.2019Kolme Venäjän maajoukkuenaista raskaana – Belorukovan ja kahden muun hiihtäjän ensi kausi menee äitiyslomalla
 8. 28.10.2019IS: Vuokatin Suomen Cup -avauksen televisiointi vaarassa
 9. 17.10.2019Henrik Ingebrigtsenin varvas operoitu – amputaatiolta vältyttiin, vaikka oma isä ehdotti sitä
 10. 23.10.2019Pärmäkoski paljasti kilpailukauden perusharjoittelusapluunansa
 11. 01.11.2019Tässä hiihdon Suomen Cupin Vuokatin osakilpailujen lähtölistat
 12. 01.11.2019Ingebrigtsenin veljesten harjoittelusta: intervalleja juostaan kynnysvauhdilla, muut harjoitukset juostaan erittäin hiljaa
 13. 15.10.2019”Ilman pyöräilyä pystyy olemaan hiihtäjä, ilman juoksua ei”
 14. 06.11.2019Suunnistuksen maajoukkueryhmä kaudelle 2020 nimetty – uudella päävalmentajalla tiukat kriteerit
 15. 30.10.2019Uusi suomalais-norjalainen joukkue Visma Ski Classics -sarjaan – Heikki Korpela ja Kari Varis mukana
 16. 23.10.2019Mati Alaverin dopingrikossyytteet tulossa oikeuteen – valmentaja siirsi talonsa tyttärensä nimiin pian tutkinnan käynnistyttyä
 17. 02.11.2019Vuokatin Suomen Cupin viestin joukkueet ja hiihtojärjestykset julki – Puijo ja Jämi miesten ennakkosuosikit, naisissa Hämeenlinna ja Kainuu
 18. 13.10.2019Kaisa Salin hieno ura päätökseen – 6:s IRONMAN Havaijilla
 19. 08.11.2019Calle Halfvarsson on monta kertaa polttanut itsensä loppuun Rukan jälkeen – tällä kertaa harjoitusohjelmaa noudatetaan orjallisesti
 20. 22.10.2019Martin Johnsrud Sundby jättämässä Tour de Skin pois kisaohjelmastaan – ”En aio olla mukana sijoittuakseni seitsemänneksi”
 21. 12.10.2019IRONMAN Havaiji kilpaillaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä – Kaisa Salin hieno ura päätökseen
 22. 05.11.2019Eveliina Piippo pois maajoukkueesta marraskuun ajaksi - kisakauden avaus siirtyy joulukuulle
 23. 13.10.2019Therese Johaug ylivoimaiseen Norjan mestaruuteen maastojuoksussa - Ingebrigtsen miesten sarjan mestari
 24. 31.10.2019Suomen Cupin yhdeksäs kausi alkaa lauantaina – Lehtonen ja Lonka odottavat mielenkiintoista talvea myös viesteissä
 25. 29.10.2019Kiinalaisvoitto suunnistuksen maailmancupin finaalissa – Tove Alexanderssonin voittoputki katkesi
 26. 09.11.2019Tässä PM-maastojen lähtölistat
 27. 04.11.2019Vuokatissa avausosuudella kärjessä hiihtäneellä Katri Lylynperällä takana ailahteleva harjoituskausi
 28. 13.10.2019Brigid Kosgei juoksi maratonin maailmanennätyksen Chicagon maratonilla
 29. 31.10.2019Kansainvälisen suunnistusliiton eettinen paneeli tutkii myös maailmancup-finaalin tapahtumat
 30. 10.11.2019Blomqvistille pronssia PM-maastoista

Premiumsport.fi

ulvang banneri