Avanti Adventure: Keväistä paineenkeräystä

Aikaa Endurance Questin lähtöön on noin kolme ja puoli kuukautta. Ennen sitä pitäisi ehtiä vielä vaikka ja mitä.

Aikaa Endurance Questin lähtöön on noin kolme ja puoli kuukautta. Ennen sitä pitäisi ehtiä vielä vaikka ja mitä. Treenata, löytää luotettavaa kalustoa, hermoilla, testata ja virittää varusteet toimiviksi, käydä töissä, ja hoitaa vielä perheiden asettamat velvollisuudet.

AvantiblogiiI 160412Talvi alkaa taittua ja kesä lähestyy kohisten eteläisen Suomen puroissa. Tuntuu, että tällä vauhdilla ollaan kohta jo Juhannuksessa, eikä siitä ole enää kuin kuukausi kesän päätapahtumaan Endurance Questiin. Vaikka joukkueellamme ei ole aiempaa kokemusta useiden päivien mittaisista kilpailuista, niin sen verran tiedämme, että pitkä kilpailu edellyttää tunnollista ja tarkoin suunniteltua valmistautumista. Tällöin perhettä ja töitä harrastavalle urheilijalle tulee helposti kiire valmistautuessaan kilpailun asettamaan haasteeseen.

Miten sitten käyttää arvokas harjoitteluaika niin, että sillä saavutettaisiin mahdollisimman suuri hyöty neljän päivän kilpailua silmällä pitäen? Pikitie pilkistelee ja fillarikausi on avattu. Kajakkeja on "kiillotettu", mutta toistaiseksi ne ovat pysyneet vielä rannalla. Tässä vaiheessa hätäinen saattaisi miettiä, miksi ihmeessä tähänkin tuli lähdettyä? Sinänsä turha kysymys, mutta asia on tärkeä tiedostaa itselleen ja myös siksi, että osaa perustella kiintymyksensä lajiin myös läheisille. Joukkueemme jäsenille on kertynyt viime vuosilta kiitettävä määrä startteja lyhyempiin multisport-kisoihin sekä muihin kestävyysurheilutapahtumiin. Maaliin on yleensä selvitty, ja monenlaisia haasteita on kohdattu. Kuten usein käy, niin tälläkin kertaa nälkä on kasvanut syödessä. Omia rajoja täytyy etsiä kauempaa, ja aikaisemmin hampaan koloon jääneet asiat on päästävä kuittaamaan. Monenlaista kehitystäkin on varmasti tapahtunut, ja sitä toivoisi tapahtuvan jatkossakin. Keskusteluissamme on useimmiten kuitenkin noussut esiin juuri omien rajojen kohtaaminen, siirtäminen tai ylittäminen hieman puhujasta riippuen. Heinäkuun lopussa siis nähdään minne rajat on vedetty.

AvantiblogiiII 160412Aikaa starttiin on siis nelisentoista viikkoa ja tehtävää runsaasti. Talven jälkeen tulisi taas muistuttaa kroppaa hieman pidemmistä vedoista. Kaikenlaista pientä kisaakin on tiedossa, mutta tärkeimpänä kuitenkin ovat pitkät treenit. Jokainen osaa jo juosta ja pyöräillä, melonta ja luistelukin ovat hanskassa joten kuten. Vanha viisaus kertoo ihmisen kehittyvän siinä mitä harjoittelee. Näitä jokaista lajia tulisi kuitenkin harjoitella ns. kisaolosuhteissa, eli väsyneenä, nälkäisenä, monen tunnin rasituksen koettelemana. Ja näihin olosuhteisiin ei pääse kuin tuolla yhdellä keinolla. Helppoahan se olisi järjestää pitkää treeniä joka viikonlopuksi, kesällä vaikka viikollekin. Se pitkä treeni kuitenkin vaatii myös pitkän palautumisen, jotta seuraavassa treenissä olisi taas jotain mieltä. Ja kuulemma joskus täytyisi olla viikonloppuna kotonakin. Peruskuntotreenejä siis normaaliin tapaan, ja hyvin suunniteltuja pitkiä treenejä kerran tai kaksi kuussa, kuulostaako hyvältä? Yhdistelmätreeniäkin on hyvä ottaa perusohjelmaan mukaan, se kun on näin kesää kohti mentäessä paljon helpompi toteuttaa kuin kuukausi pari sitten. Äkkiseltään ajateltuna tässä olisi riittävät eväät. Pieni epäilys kuitenkin hiertää takaraivossa, voiko se olla näin yksinkertaista.

Kokemattomalla joukkueella kovaan kisaan lähdettäessä valmistautumiseen ja itse kisaamiseenkin joutuu lähtemään ilman sitä kokemuksen tuomaa varmuutta. "Tehdäänkö tämä nyt varmasti oikein?", "Olisiko sittenkin pitänyt treenata tuota enemmän ja tätä vähemmän?", jne. Monet kysymysmerkit pyörivät päässä harjoittelua ja muuta valmistautumista suunniteltaessa. Pääasia kuitenkin on, että treenataan ja mielellään paljon. Pikkuasioiden viimeistelyyn ei kannata ainakaan vielä keskittyä, mutta on kovin vaikeaa pitää niitä poissa mielestäkään.

Painetta siis alkaa kertyä kannen alle. Onneksi jo vajaan kuukauden päästä voidaan vähäsen karistella pölyjä Karkkilassa järjestettävässä Spring Adventuressa. On muuten oivallinen paikka lajiin tutustumiselle, jos kokeileminen kiinnostaa. Ilmoittautumaankin ehtii vielä hyvin. (Lisätietoja: www.multisport.fi .) Parin viikon sisään saadaan myös katsaus kevään ensimmäisiin pitkiin joukkuetreeneihin, saadaan hieman tuntumaa päivän kisakunnosta ja tavallaan rähinä päälle tähänkin kauteen.

{jcomments on}

Kuuntele uusin Latu Podcast

Avanti Adventure blogi

TiimikuvaavantiAvanti Adventure on harrasteurheilijoista koottu seikkailu-urheilujoukkue matkalla kohti ensi kauden koitoksia.

ulvang banneri