Varkoi: Bjørnar Valstad - elämä ja teot

Huippu-uransa jälkeen Björnar Valstad toimi useita vuosia aina viime syksyyn saakka Norjan suunnistusliiton pääsihteerinä. Kuva: WorldofO

Huippu-uransa jälkeen Björnar Valstad toimi useita vuosia aina viime syksyyn saakka Norjan suunnistusliiton pääsihteerinä. Kuva: WorldofO

Ehkä puolenkymmentä vuotta sitten tuli vastaan nettiäänestys, jossa haettiin maailman kaikkien aikojen parasta miessuunnistajaa. Siis yksi näitä turhia lähinnä viihdearvoa sisältäviä eri aikakausien vertailuvaaleja, joidenka totuusarvosta ei ole koskaan mahdollista päästä varmuuteen. Ykköseksi äänestyksessä nousi tuolloin hieman yllättäenkin norjalainen Bjørnar Valstad.

Jos samanlainen äänestys järjestettäisiin nyt, olisi kukkona tunkiolla vailla vastalauseita ja soraääniä kukko Galliasta- Thierry Gueorgiou. Tässä äänestyksessä, josta mainitsin Thierry oli vielä vasta kakkosena. Todennäköisesti siksi, että tuolloin häneltä puuttui vielä "kuninkuusmatkan" eli pitkän matkan maailmanmestaruus, mutta nyt tuokin kauneuspilkku on puuteroitu piiloon jo kolmeenkin otteeseen. Uraansa edelleen jatkavista miessuunnistajista myös kaikki matkat ja maastotyypit hallitseva all round-tykki Daniel Hubmann kolkuttelisi varmasti mitalisijoja.

Äänestys oli masinoitu todennäköisesti Norjassa, sillä muista tuloksista on jäänyt mieleen mm., että ilman henkilökohtaista MM-kultaa urallaan jäänyt Tore Sagvolden kiipesi peräti viidenneksi, Jörgen Mårtensson oli yllättävän kaukana kärjestä niukin naukin kymppisakissa eikä TOP20:een mahtunut ensimmäistäkään suomalaista.

Niin tai näin, Valstadin ykkössijasta voidaan olla montaa mieltä, mutta joka tapauksessa Bjørnar lukeutuu kiistatta todellisten suurmestareiden harvalukuiseen joukkoon.

Neljä MM-kultaa ja 10 MM-mitalia käsittäneen uran legendaarisin laaki leivottiin Skotlannin MM-kisoissa 1999, jonka pitkällä matkalla Valstadin voittomarginaali muihin oli kolme minuuttia. Se on temppu, joka on hankalasti toistettavissa, ellei sitten satu ääriolosuhteita ja erittäin poikkeuksellista kisaa.

Samana huippuvuonnaan 1999 Valstad ankkuroi myös Bækkelagets SK:n Jukolan viestin voittoon Euran Hiisi-Jukolassa. Jukola-historian eräässä mieleenpainuvimmassa loppuratkaisussa Valstad hoiteli helponoloisesti kahinan, jossa voitosta oli kamppailemassa myös poikkeuksellisen monta suomalaisjoukkuetta.

Ankkuriosuudella varvattiin kilpailukeskuksessa ja sen jälkeen jäljellä oli enää kolmen kilometrin putkiosuus. Valstad heilutteli tahtipuikkoa koko ajan matkaseuranaan Kalevan Rastin Simo Martomaa ja Tampereen Pyrinnön Jarmo Puttonen. Toiseksi viimeiselle rastille koko kolmikko kaarsi liikaa vasemmalle. Puttonen on kertonut huomanneensa kompassista, että näin tehdään ja kuulemma vielä tänäkin päivänä jokaisella pitkällä hiihtolenkillä käy mielessä miksi korjausliike jäi tekemättä.

Toiseksi viimeisen rastin lähellä nähtiin kummallinen näytelmä. Kuulutuksen jo kuuluessa korviin kolme miestä seisoo parinkymmenen metrin välein toisistaan vilkuillen välillä karttaa, välillä toisiaan, ilman, että kenelläkään on tajua sijainnista. Pummi päästi myös SK Pohjantähden Teuvo Heimosen ja Deltan Jani Lakasen mukaan voittokamppailuun.

Valstad haistoi toiseksi viimeisen lipun ensimmäisenä päästen kärjessä viimeiselle ja sai juosta voittajana maaliin. Kiritaistelun jälkeen miesten haukkoessa henkeä ja maatessa vielä maan pinnassa ensimmäisenä suunsa sai auki Martomaa: "-Mitä helvettiä siinä oikein tapahtui?"

Bjørnar Valstad oli jo kauan tiennyt, että ura päättyy ja huipentuu 37-vuotiaana Ruotsin MM-kisoihin 2004. TJ-tunnelmissa kaikki oli pelissä.

Alla oli alkukausi, joka oli sujunut kaikkea muuta kuin suunnitelmien mukaan. Mies, joka tunnettiin mm. siitä, että hän on huippuiskussa aina heti keväällä oli kärsinyt vammoista talviharjoittelukaudella ja kevään EM-kilpailut olivat tuloksellisesti täydellinen mahalasku.

MM-katsastuksissa Bjørnar puristi rutiinilla tasaisia suorituksia ja selvitti tiensä joukkueeseen, mutta vieläkään mikään ei viitannut siihen, että 37-vuotiaassa kropassa riittäisi enää voimaa kamppailla kirkkaimmista mitaleista.

Kokenut Valstad tiesi kuitenkin tismalleen mitä tekee ja jälkeenpäin hän on kertonut hymyilleensä pitkän matkan MM-finaalin lähtöviivalla, koska tiesi olevansa lyömätön.

Alkukauden EM-fiaskon jälkeen Valstad päätti ottaa vanhat hyväksi koetut konstit käyttöön. Paljon pitkiä suunnistusharjoituksia, paljon kilpailuja sekä pika- että pitkällä matkalla, korostetun runsaasti mäkijuoksua sekä pitkiä rauhallisia tunturilenkkejä pitämään huolta aerobiasta. Vanha tuttu resepti tuotti jälleen kaivattua tulosta ja kunto kohosi viikko viikolta kohti MM-kisoja kuntopiikin osuessa täydellisesti kisaviikolle.

BjornarValstad jukola1995 rastivuosiKuvassa Björnar Valstad ankkuroimassa NTHI:n (nyk. NTNUI) Jukolan viestin voittoon Sipoon Jukolassa 1995. Kuva: Kuva teoksessa Rastivuosi 1995/Vauhkonen.Talven vammojen jälkeen Bjørnar valoi itseensä uskoa sveitsiläisen Thomas Bührerin esimerkistä. Vuotta aiemmin Bührer voitti pitkän matkan maailmanmestaruuden kotikisoissaan vaikka takana oli erittäin repaleinen harjoitussesonki.

Pitkän matkan MM-kullalla uransa kruunannut Valstad kertoo tehneensä liki täydellisen suorituksen. Ainakaan viiteen vuoteen hän ei ollut kyennyt samaan tasoon. Kymmenennellä rastilla hän käytti ylimääräiset 20 sekuntia kun ei huomannut rastilippua ja toisen puoli minuuttia hän seisoi paikallaan rastin 23 etumaastossa varmistaakseen sijaintinsa.

Heti kisan ensimetreistä alkaen Valstad kuvaa "sukeltaneensa tunneliin" onnistuen säilyttämään uskomattoman fokuksen ja lähestulkoon hybriksen koko 105 minuutin suorituksen ajan. Läpi kilpailun oli tunne, että kaikki on kristallinkirkasta eivätkä pummit ole mahdollisia. Kaksi kilometriä ennen maalia kurvattiin kilpailukeskuksen läpi ja mies tunsi olevansa edelleen täysin tuoreissa voimissa.

MM-finaalissa ei pelata pajatsoa eikä Bjørnar usko sattumaan. Valstadin mukaan MM-kilpailu ratkaistaan korvien välissä. Voittaja on se, joka on mentaalisesti vahvin ja uskaltaa tehdä oikeita päätöksiä. Oikeansuuntainen ajattelu ja päätöksenteko on rakennettu kauan ennen kilpailua ennakkovalmistautumisen kautta.

Epäilyksille ei saa missään vaiheessa antaa sijaa. Epäröinti lisää stressiä ja johtaa huonoihin päätöksiin tai pahimmassa tapauksessa ei päätöksiin ollenkaan.

Kesän 2004 viimeistelyssä Valstad nostaa esille muutaman yksityiskohdan ja oikean ratkaisun, joiden hän uskoi johtaneen voitolliseen lopputulokseen.

Västeråsissa oli vastassa erittäin pienipiirteistä maastoa ja Bjørnar kertoi tehneensä korostetun paljon taitoharjoituksia 1:15000-mittakaavaisilla kartoilla ja harjoitelleensa paljon pitkiä rastivälejä juoksemalla niitä tietoisesti suoraan hyvin karkealla kompassisuunnalla ilman tarkkaa karttakontrollia.

Valstad pitää itseään surkeana kompassinkäyttäjänä ja kertoo käyttävänsä esimerkiksi aurinkoa paljon apuna navigoinnissa. 2004 MM-finaalista Valstad arvioi juosseensa ainakin 15 minuuttia erittäin karkealla aurinkosuunnalla ja samalla vain hyvin summittaisella karttakontrollilla. Onneksi ei sattunut sadepäivä, mies myhäilee muistellessaan kultapäiväänsä.

Edelleen 37-vuotias ikämies testaili kesän mittaan erilaisia suurennuslaseja pikkupiirteisissä maastoissa lyhyillä rastiväleillä. Hän kertoo olevansa varma, että ilman luupin käyttöä maailmanmestaruus olisi ollut tuossa kilpailussa sula mahdottomuus.

Erääksi voiton avaimeksi hän nimeää myös sen, että sekä hän että kisan kakkosmies Mattias "Vagnis" Karlsson käyttivät kisassa poikkeuksellisesti tiettävästi ainoina piikkareita. Tällä tempulla taattiin testien jälkeen märkään kalliomaastoon maksimaalinen pito.

Mitä ennakkovalmistautumiseen tulee, Kiinan korkeuksissa kuntoaan viritellyt Valstad voidaan laskea suunnistajista myös vuoristoharjoittelun pioneereihin.

Juttusarjan seuraavassa osassa perehdytään tarkemmin Bjørnar Valstadin harjoitteluun.Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2020Kaisa Mäkäräinen vauhdissa Kolilla
 2. 17.10.2020Mäkäräinen taas vauhdissa poluilla
 3. 12.10.2020Oloksen Tykkikisat peruttu – 30 vuoden historiaan katkos
 4. 23.10.2020Lapissa hiihdetään jo luonnonlumella!
 5. 15.10.2020Tulevan kauden suunnitusmaajoukkue valittu
 6. 25.10.2020Vuokatti Sport Biathlon Team kehittyy Mäkäräisen ja Nousiaisen kokemusta hyödyntäen
 7. 09.10.2020Northug treenaa jälleen!
 8. 22.10.2020Yleisöllä pääsy ampumahiihdon maailmancupin avaukseen
 9. 27.10.2020Pärmäkoski paljastaa: Tykkiparia säästellään olympialaisiin
 10. 08.10.2020Team Electrofit tekee paluun Visma Ski Classics -sarjaan
 11. 10.10.2020Miska Poikkimäki totuttelee uuteen arkeensa: "On luottavainen fiilis"
 12. 21.10.2020Magner Dalen: Harjoittelemme rajoilla ja välillä ylikin
 13. 06.10.2020Pärmäkosken harjoituskausi sujunut ilman ongelmia
 14. 07.10.2020Pärmäkoski puhuu avoimesti ravintoasioista ja painosta sekä paljastaa suosikkipitsansa reseptin
 15. 12.10.2020Suomi neuvottelee tulevan talven nuorten MM-hiihdoista
 16. 28.09.2020Mårten Boström juoksi kolmanneksi Lidingöloppetissa
 17. 28.09.2020Juho Mikkonen tuunasi kesäharjoitteluaan MM-kisojen 50 kilometriä mielessään
 18. 02.10.2020Hiihtoliitto vailla markkinointijohtajaa – Töykän lähtö tuli yllätyksenä
 19. 17.10.2020Rantanen ja Suna mestarit suunnistuksen SM-erikoispitkällä
 20. 07.10.2020Polarilta markkinoille uusi lippulaivamalli
 21. 27.10.2020Ruka sai vihreää valoa maailmancupin avaukselle
 22. 02.10.2020Oona Kettunen tyytyväinen vapaan hiihtonsa kehitykseen: "Tekninen puoli on pikkuhiljaa mennyt eteenpäin"
 23. 20.10.2020Iivo Niskasen kauden ensimmäinen tosi testi Rukalla – "Perusasiat ovat toistaiseksi johtaneet kehitykseen"
 24. 23.10.2020Ruotsin maajoukkuekin pääsi lumelle
 25. 01.10.2020Kestävyysurheilu.fi Wsportsmedian omistukseen
 26. 22.10.2020Treenitorstai: Seitsemän hyvää voimaliikettä kuntohiihtäjille
 27. 19.10.2020Sami Jauhojärvi aloitti valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen – nähdäänkö mies tulevaisuudessa maajoukkuevalmentajana?
 28. 14.10.2020Yläkoululeirityksessä laadukasta treeniä hyvässä porukassa ja ideoita kotiharjoitteluun
 29. 13.10.2020Aki Karvosenkin valmentajana toimineelle Veikko Ahoselle tunnustuspalkinto juniorityöstä
 30. 21.10.2020Anita Korva toivoo pääsevänsä takaisin ehjään harjoitusrytmiin

ulvang banneri