Vastaranta: Kevät painaa päälle

Jukka Vastaranta. Arkistokuva.

Jukka Vastaranta. Arkistokuva.

Jukka Vastaranta kertoo pyöräilijän kevättalvesta.

Pyörämiehellä on nyt hiihtoa alla jo kaksi kuukautta. Nuoruusvuosien viiteen kuukauteen talvessa verrattuna se ei ole paljoakaan, mutta nykyajan talviin suhteutettuna se on varsin tyydyttävä hiihtoputki. Kelit ovat edelleen jopa parhaat koko talveen, mutta nyt on aika jo hiukan ottaa pyöräilyä mukaan, sillä lähestyyhän se kilpailukausikin hyvää vauhtia. Kelien suosiessa kuitenkin vielä hiihtoa ja muistellessa helmikuun kelejä, jolloin tuli hiihdettyä sateessa harmaassa loskamoskassa, ei tunnu järkevältä aivan heittää suksia nurkkaan. Ajokelitkään eivät kuitenkaan vielä ole kesäiset, vaikkakin talvipyöräilyn huippua, niin pyöräilyn kanssa ei tarvitse liikaa hätäillä. Mitä pidempään kunnon talvi pysyy päällä, sitä lyhyemmäksi luultavasti jää rospuuttoaika. Tänä vuonna vähien lumien takia metsät kyllä sulavat puhtaaksi ensimmäisen lämpö- tai vesisadeaallon aikana, joten pitkää aikaa ei joudu kärsimään loskasta.

Olenkin viimeiset viikot toteuttanut pyörä+hiihtoharjoittelua: Ajanut yhden tai kaksi päivää hiukan liikaakin ja sitten parannellut rasitusvammoja suksien päällä. Sitten olen hypännyt taas pyörän selkään, kun paikat ovat sitä kestäneet. Pyöräily ja hiihto ovat hyvä yhdistelmä treenata. Hiihtäessä monesti hajoaa hartiat tai jalkapöytä. Kun nämä vaivat iskevät, voi vetää jalat tiukkaan kiinni ajokenkiin eikä ole mitään ongelmaa. Toisaalta taas jos lumipolkuja ajaessa istuma-alueet ottavat liikaa iskua, niin suksella niistä vaivoista ei ole haittaa. Toinen lajiyhdistelmä minulla on ollut juoksu+pyöräily. Se ei kuitenkaan istu minulle millään, vaan saan juoksusta aina lisävaivoja hiihtoon tai jopa pyöräilyyn. Tuskia on juostessa ja tuskat siirtyvät mukavasti myös muihin lajeihin! Nyt onkin ollut hienoa treenata pyöräilyä ja hiihtoa, koska aina on jokin pakotie vaivoista. Treenitaukoa ei siis tarvitse ottaa.

VastarantaJukka2

Harjoittelun ulkopuolelta kevät on tuonut myös Tampereelle pyöräilyn ravintolaan. Menneenä viikonloppuna oli mahdollisuus seurata kevätklassikkoa Milan-San Remo Aussie Barissa Hämeenkadulla. En ole ikinä ennen ollut Suomessa samanlaisessa tapahtumassa, mutta ensimmäisen kerran jälkeen sai huomata, että sille on kysyntää. Väkeä oli ainakin riittävästi, toki jos seisoskella jaksaa, niin enemmänkin mahtuu. Mielestäni tapahtumat, joissa voi nähdä pyöräilyn ystäviä muualla kuin lenkillä, ovat tervetulleita. Itse en ainakaan ole kovin sosiaalinen lenkkeilijä, vaan ajan omaa vauhtia, enkä pysähdy koskaan, etteivät lämmöt katoa! Sen takia kaikki pyöräilijöille suunnattu pyöränpäältä poissa oleva sosiaalinen toiminta on hyvä juttu. Aussie Bar tulee nyt näyttämään Eurosportilta tulevat pyöräilyt ja parhaisiin kisoihin, kuten klassikoihin keksimään jotain spesiaalia.

Nyt vaan hiihdetään lumet loppuun ja pyörällä kulutetaan poluilta kivet näkyviin!

-Jukka Vastaranta

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri