Vastaranta: Tahko MTB

Kuva aiemmin keväältä Espanjasta. Kuva: Ciclista Crono Bike

Kuva aiemmin keväältä Espanjasta. Kuva: Ciclista Crono Bike

Tapahtuma järjestettiin jo 20. kertaa. Suomalaiset ovat tykänneet tapahtumasta ja tänäkin vuonna se keräsi yli 2000 lähtijää. Tahko MTB on siis selvästi Suomen suurin maastopyöräilytapahtuma. Kisaa edeltävä päivä oli todella sateinen, joten kisasta oli tulossa kurainen.

Kisa lähti liikkeelle, niin kuin Suomessa tapana on, eli rauhallisesti. Kenelläkään ei ikinä tunnu olevan kiire minnekään vaan matkaa taivalletaan ilman suurempia hermoiluja. Saimme kuitenkin Venäjältä vetoapua ensimmäiseen nousuun asti, joten vauhti oli kohtalaisen reipasta. Mummunmäki ajettiin melko hiljaa tänä vuonna, mutta Kinahmi 1:ssä menin keulille saaden Halmeen perääni, joka pian myös ohitti minut kadoten metsään.

Sain Halmeen kuitenkin vielä kerran kiinni laskun jälkeen ja olin tyytyväinen, jos saisi hetken hengähtää. Huomatessaan minut Halme kuitenkin pienen melttaamisen jälkeen osoitti mieltään tekemällä suoralla tiellä lukkojarrutuksen minun ollessa takarenkaassa kiinni. Onneksi minulla meni vain juomat väärään kurkkuun, eikä mitään pahempaa sattunut. Siinä oli kuitenkin kaatumisen riski, mistä voi seurata vakaviakin vammoja kaatujalle ja ikäviä seuraamuksia sen tahallisesti aiheuttajalle.

Kannattaakin pitää mielessään vaikka kuinka ottaisi päähän, että kilpailutilanne ei poista normimaailman sääntöjä. Eli tahallisesti toiselle aiheutetut vahingot menevät ihan omaan piikkiin ja niistä on vastuu kannettava. Jatkoimme kuitenkin ajamista kävelyvauhtia seuraavan nousun alle asti yhdessä Halmeen tempauksista huolimatta. Hiukan harmitti, että muut saivat meidät jo melkein kiinni, mutta tuollaisella temppuilulla ei oikein vetokavereita saa. Toisessa nousussakin Halme oli kuitenkin selvästi vahvempi ja katosi metsään.

VastarantaJukkaTahkoMTBSonjaKallioKuva: Sonja Kallio

Seuraavien laskujen ja polkuosuuksien aikana sain vielä pidettyä hänet välillä kaukana vilkkuvana pisteenä, mutta pitkän tieosuuden alkaessa eroa alkoi syntyä reippaasti ja oma tehtäväni oli enää selvitä maaliin. Maaliin ajoin toisena ja Visuri saapui viivalle kolmantena.

Tulokseen sijoituksellisesti voi olla tyytyväinen. Itseltä olisin ehkä toivonut hiukan terävämpää olotilaa. Jotenkin tuntui, että pyörä ei liikkunut missään vaiheessa. Ehkä syynä oli kurakumit, mutta ei jalkakaan mikään paras ollut. Loppua kohden hyytyi tasaisesti ja aika pahastikin. Mutakuopista ei oikein jaksanut puskea läpi ja viimeiset nousut meni jo niskat kääntyneenä taaksepäin katsellessa tuleeko muita.

Pyörä toimi kuitenkin hienosti. Tänä vuonna olen tehnyt selvän harppauksen vauhdeissa poluilla ja laskuissa. Syytä kannattaa varmasti hakea kalustosta. Crocin täpäri Foxin iskareilla tuntuu olevan varsin helppo ajettava. Iskunvaimennus toimii niin hyvin, että on todella helppo nähdä polku kovassakin vauhdissa. Eli tärinä ei hakkaa päätä ylös alas niin paljoa, että näkeminen vaikeutuu. Näin uskalluskin kasvaa ja vauhdit nousee.

Iskunvaimentimet ovat ensikertaa minulle henkilökohtaisesti säädetty. R-Techissä iskareiden sisäiset säädöt laitettiin minulle parhaaseen mahdolliseen säätöön ja öljytkin on sekoitettu minulle sopivan vahvuisiksi. Tämä kaikki lisää vauhtia.

Nyt on edessä treeniä, ettei mies hyytyisi, niin kuin tänä vuonna on ollut tapana kaikilla maratoneilla. Onneksi vielä on varaa reippaasti nostaa harjoitusmääriä. Kisapuolella seuraavaksi ajetaan Crocin kotikisoissa Seinäjoella kahden viikon päästä ja sitä seuraavana viikonloppuna on XCO:n SM-kisat.

-Jukka Vastaranta

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri