Vastaranta: Cycli-XCO Seinäjoella

Lauantaina 14. heinäkuuta ajettiin maastopyöräilyn olympiamatkalla kilpaa Seinäjoella Joupiskan laskettelurinteessä.

Pohjanmaa on tunnetusti tasaista seutua, mutta kisa siellä oli kuitenkin yksi Suomen mäkisimmistä. 3,5 kilometrin kierros sisälsi 100m korkeuseroa, joka on paljon. Rata kierrettiin eliten osalta seitsemän kertaa erittäin helteisessä säässä.

Olin hiukan satsannut kisaan ja tehnyt yhden kovimmista harjoitusviikoista muutamaan vuoteen. Kisarata ei ollut kovin röykkyinen, joten olin myös laittanut jäykkäperäisen pyöräni iskuun. Kovalla viikolla maastoon jäi miehestä muutama kilo ja pyöräkin keveni kilolla, niin odotin hyvää tulosta kisasta. Kisarata sopi myös ajotyylilleni sisältäessään useita kohtalaisen lyhyitä tykitysmäkiä ja paljon mutkia.

Kilometrin ajon jälkeen isoimman nousun lopussa iskin ja sain karistettua muut. Sen jälkeen sain ajaa omalla rytmillä kasvattaen eroa tasaisesti. Lopussa eroa reilun tunnin kisassa toiseksi sijoittuneeseen vielä junnu ikäiseen Niko Heikkilään tuli noin kuusi minuuttia ja kolmanneksi ajaneeseen Antti Kuittoon noin kuusi ja puoli minuuttia. Erot kasvoivat yllättävän suuriksi joten kova treeniviikko ei ollut aivan hukkaan mennyt.

 VastarantaJukkaKuva

Toinen suuri syy treenin lisäksi hyvään vauhtiin oli varmasti kalustossa. Ensimmäistä kertaa kisassa allani oli Crocin jäykkäperä. Pyörän paino tietenkin laskee täysjoustosta jäykkikseen siirryttäessä, mutta myös ajo ominaisuudet muuttuvat. Jäykällä ajettaessa putkelta tehoa menee todella vähän hukkaan verrattuna jousitettuun perään ja näin usean lyhyen nousun tykittäminen on melko kannattavaa. Tietenkään juurakossa meno ei ole kovin mukavaa, mutta radoilla joilla sen merkitys ei nouse liian suureksi, jäykkä on minun tyyppiselle kuskille hyvä valinta.

VastarantaJukkaPyora

Nyt kausi jatkuu tulevana viikonloppuna SM-kisoilla Liedossa. Siellä on rata aivan erilainen. En ole ikinä siellä ennen ollut, mutta kuulopuheiden mukaan rata on korkeuseroiltaan vaatimaton ja sisältää runsaasti kivikkoista, sekä juurakkoista polkua. Tarvitsee toivoa hyvää keliä.

-Jukka Vastaranta

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri