Vastaranta: Olympiamatkan SM-kisat

Kuva: Terhi Martikainen

Kuva: Terhi Martikainen

Liedossa ajettiin menneenä sunnuntaina XCO:n Suomenmestaruuksista.

Liedossa oltiin nähty paljon vaivaa kilpailun järjestämisessä ja kilpailukeskus oli varsin tunnelmallinen pienelle alueelle rakennetun radan kanssa. Rata oli varsin tekninen ja tuomarit poistivatkin ennen kisaa yhden kohdan, jonka he totesivat liian vaaralliseksi kaikki seikat huomioituaan. Hienoa, että tuomarit toimivat ja pitävät huolta, että radat pysyvät turvallisena ja noudattavat maassamme tietynlaista etikettiä. Rata ilman tätäkin kohtaa oli varsin tekninen ja sisälsi useita ajotekniikkaa vaativia laskuja ja nousuja. Rata oli varsin mukava ajettava harjoituksissa, mutta kisassa erittäin rankka. Harjoitellessa nousut pystyi tykittämään mukavasti ylös, mutta koska nousut olivat lyhyitä, oli lyhyitä myös laskut. Se johti siihen, että laskuissa ei ehtinyt palautua seuraavaan nousuun ja homma hiukan puuroutui hapokkaaksi mönkimiseksi.

Kalustoksi olin valinnut Crocin jäykkäperäisen pyörän. Syynä siihen oli, että minulla oli mukava tuntuma pyörään, koska olin ajanut sillä menneet kolme viikkoa. Pyörä on myös kevyt ja todella jäykkä. Pyörä siis kiihtyy kammottavan hyvin, sillä on ilo runtata putkelta ja keveytensä ansiosta sen voi vääntää haluamaansa paikkaa. Ei siis olla kyydissä, vaan oikeasti saa ajaa. Jossain kisan vaiheessa tietyissä kohdissa tuli kyllä mieleen, että pyörä voisi kyllä ajaa nyt minut tämän juurakon yli. Hiukan minut yllätti kisassa, että hermostuneena nousutkin tuntuivat möykkyisiltä ja pyörä alkoi hiukan pomppimaan, joten sen jäykkyydestä ei saanut kaikkea hyötyä irti, kun oli vaikeaa saada aikaan tyylipuhdasta putketusta. Pyörä toimi kyllä lopulta hyvin ja laskutkin alkoivat menemään pienellä pakottamisella täysjoustomiesten vauhtia. Sen pieni kovuus aiheutti, että jalkaholvista ja pikkuvarpaasta lähti nahkat. Se kertoo myös paljon radasta. Siellä ei paljoa tasaista pintaa ollut.

 VastarantaJukka2XCOSMTerhiMartikainenKuva: Terhi Martikainen

Kisa lähti liikkeelle vauhdilla. Starttipätkällä laitoin ihan kaikki peliin ja sain jätettyä muut vetoon ennen ensimmäistä polkua. Ero kasvoi pian 35 sekuntiin, missä se pysyi hetken. Sen jälkeen Sakari Lehtinen alkoi lähestymään takaa, kun koitin hiukan rauhoittaa vauhtia sellaiseksi, jota voisi kestää maaliin asti. Lopulta Sakari tuli kiinni ja sain huomata mukana ajaessa, että hän oli ajanut möykkyosuudet huomattavasti kovempaa. Jäykällä voi kuitenkin aina hiukan venyä mukavuusalueen ulkopuolelle, kun tietää paljonko on pakko. Eli kovempaa jyskyttäminen ei ollut suuri ongelma. Yhdellä kierroksella tein isoimmassa nousussa ajovirheenkin ja jouduin ajamaan Sakarin kiinni pisimmässä laskussa. Siinä mentiin jo hiukan ryskytyksen rajamailla. Vaihdoin myös yhden B-linja A-linjaksi. Oli kiva kokeilla kohtaa peesissä, jota ei ollut kunnolla harjoitellut ja siihen tultaessa sitä ei näe ollenkaan. Se oli hyppy tuntemattomaan. Yhdessä ajelu alkoi palauttamaan minua mukavasti ja aloin huomata, että Sakarin ajo hiukan heikkeni. Nousuihin ei enää ollut kamalaa tahtoa ajaa kovaa. Noin kaksi kierrosta maaliin tein yhden iskun ja sain heti 15 sekuntia eroa. Luulin, että Sakari on nyt mennyttä ja vaihdoin taas linjat turvallisiin ja hiukan koitin säästää kalustoa. Ero pysyi kuitenkin samassa loppuun saakka. Onneksi en liikaa rauhoittanut ja sain ajaa voittajana turvallisesti maaliin.

Ajoon voi siis olla tyytyväinen. Miehessä ei ollut suurempia ongelmia, jos palautumisongelmaa lyhyissä laskuissa ei lasketa. Renkaat olisivat voineet olla hiukan isommat, eikä keveimmät 1,95" kumit, mitä hyllystä löytyy. Ainakin tuli todistettua, että Liedossa voi ajaa ihan kovaa myös vanhan liiton XC-asetuksilla eli jäykällä pyörällä, pitkällä stemmillä, jossa -25 asteen kulma ja alla alle 2 tuumaiset kumit. Selviää siis ilman pehmennystä!

-Jukka Vastaranta

Tulokset

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri