Vastaranta: Catalunya Bike Race

Viikko sitten tuli päätökseen kolmipäiväinen etappikilpailu Catalunya Bike Race.

 

Katalonia sijaitsee Pyreneillä Espanjassa. Kisa Ajettiin Cerdanyan laaksossa ja sitä ympäröivillä vuorilla. Startit tapahtuivat reilussa kilometrissä ja korkeimmat huiput olivat yli 2000 metrin korkeudessa. Kisa oli UCI S2 -kategoriaa ja viivalla ihan kovia nimiä maailman huipulta kourallinen.

Valmistautuminen kisaan ei ollut maksimaalinen vaikkakin harkittu. Ajelin kolme päivää autolla kisapaikalle, jonka jälkeen ajoin koko etappikisan treenimielessä kolmessa päivässä. Sitten päivä lepoa ja kisaan. Oli kuitenkin hyvä kiertää kisareitti ja tutustua laskuihin. Nousutuntuma tuli myös tarpeeseen Suomen tasaisten reittien jälkeen.

Ensimmäinen etappi starttasi tunnin nousuun. Muutaman kilometrin nousemisen jälkeen huomasin kärjen katoavan. Masennuin hiukan, kunnes sain taas otteen ajoon ja pysyin jojottelemalla suuressa kakkosryhmässä. Ylämäkeä seuraa alamäki ja pääsin kakkosryhmästä ohi seuraavassa 15km laskussa noussen top kymppiin, jossa tulin maaliin.

Toinen etappi starttasi taas tunnin nousuun, joka oli edellistä vielä hiukan raskaampi. Sain nyt todeta kuitenkin vauhdin sopivaksi ja rimpuilin kärjen mukana ihan viimeisille kilometreille saakka antaen hiukan siimaa. Huipulla olin viidentenä, mikä oli ensimmäiseen päivään nähden hyvä. Laskuosuudella sain taas kärkeä kiinni ja top-kolme näkyi välillä, mutta sitten meni takakumi ja jouduin ajelemaan pari kilometriä löysällä renkaalla huoltoon häviten aikaa. Aikaa menee vaihdossa ja löysällä kumilla ajaessa. Kivikkoihin joutuu hiljentämään, mutkissa rengas meinaa lähteä alta ja nousuissa meno on aika raskasta. Renkaan vaihdon jälkeen oli ilmat hiukan loppu myös miehestä ja moraali hiukan alhaalla. Täysiä vedettiin kuitenkin ja tuloksena 11. maalissa.

Viimeinen päivä oli vain 30 km pitkä, mutta pelkkää mäkeä ja rakennettua Freeride-rataa. Ensimmäisen mäen päällä iskin saaden noin viiden sekunnin eron kärkiporukkaan. Laskin laskun hyvää vauhtia muutaman vauhdikkaan oloisen XCO-miehen kanssa. Saimme näin hiukan eroa muihin. Seuraavassa viimeisessä nousussa iskin heti pohjalta ja sainkin parhaillaan 40 sekunnin eron seuraavaan. Veto ei kuitenkaan riittänyt aivan huipulle saakka ja kolme miestä meni ohi. Lopussa kärkisijat oli ihan näköetäisyydellä joten hiukan harmitti, ettei ollut paukkuja puristaa hiukan kovempaa. Viimeisessä laskussakin kuitenkin aina kolkuttaa mieltä, ettei nyt enää vetäisi huolella metsään. Kotimatka kun on mukavampi, kun sitä ei tarvitse tehdä sairaalan kautta.

Nostin viimeisen etapin ajolla kuitenkin kokonaiskisan sijoituksen kuudenneksi. Se on mielestäni hyvä veto ilman kunnon valmistautumista vuoriin. Kärki oli kuitenkin ihan inhimillistä ja sitä pystyi edelleen haastamaankin. On aina mukavaa, kun nousussa pystyy jättämään arvostamiaan kuskeja.

Kisa itsessään oli huikea. Cerdanya on aikamoinen maanpäällinen paratiisi vuorineen ja eläimineen. Alue tarjoaa kuivaa kivikkovuorta, mutta vastapainoksi todella vihreän laaksonpohjan puroineen ja mutaisine polkuineen. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

-Jukka Vastaranta

Tulokset tapahtuman sivuilla

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri