Vastaranta: Uusia kuvioita

Medilaser-Specialized on siis uusi tiimini. Vuosia on jo mietitty, että Suomessakin pitäisi olla omia pyöräilytiimejä, mutta nyt se on vihdoin totta. Vuosien ajan maailmalla eri maissa ja eri kulttuureissa pyörimisen jälkeen on helpottavaa vihdoin olla ihan suomalaisten ja omien tapojensa kanssa.

 

Minulle Medilaser-Specialized avaa aivan uusia mahdollisuuksia. Uudet mahdollisuudet ovat oikeastaan vanhan saamista takaisin pitkästä aikaa. 10 vuotta olen ollut tiimeissä, joissa tekemiseni on hyvin pitkälti saneltu tiimin johdon puolesta. Se on aivan ymmärrettävää, mutta monesti tiimin ja urheilijan tavoitteet eivät kulje käsi kädessä.

vastarantalokaJukka Vastaranta on innoissaan uudesta tallista. Kuva: Sonja Kallio

Tiimin tavoite on monesti, että kuski pärjää suurissa kisoissa, mutta totta kai myös kaikissa pienissäkin kisoissa. Itse en ole koskaan ollut niin kova jätkä, että tällaiseen pystyisin. Monesti minulta on kysytty hetkillä, jolloin olen ajanut huippukunnossani kisoja ja voittanutkin niitä mukavasti, että paljonko tästä on vielä huippukuntoosi. Tiimi on odottanut 20% kunnon yllättävää pompahdusta arvokilpailuihin vaikka mies on ollut jo hilkulla mennä rytisten yli.

Nyt kuitenkin tavoitteet voi asettaa itse ja on mahdollista olla hiukan huonommassakin kunnossa ja sitä kautta joskus myös paremmassa kunnossa. Ollakseni kansainvälisessä vauhdissa minun on harjoiteltava aika rankasti ja kuntoa kestää vain se neljä viikonloppua. Tuon huipun jälkeen voikin sitten levätä kuukauden ja alkaa taas keskittymään seuraaviin koitoksiin valmistautumiseen.

Vuosien varrella olen muuttunut kuljettajana paljon ajamieni kilpailuiden takia. Junnuna ja amatöörinä minähän olin kirimies, prologimies tai sitten ajoin porukasta karkuun viimeisellä kilometrillä. Olin kuski, joka pystyi ajamaan hetken todella kovaa, mutta yli muutaman minuutin mäki alkoi rankaisemaan. Sitten siirryttyäni Pro-Tour tasolle ei mies ollutkaan enää mitään kireissä ja mäkiä oli sen verran paljon, että tärkein ominaisuus oli niistä yli selviäminen. Siitä alkoi kamala laihduttelu ja mäkien hinkkaaminen. Tämä tyyli on siirtynyt maastoon ja tällä hetkellä olenkin parhaimmillani mäkimaratoneilla. Pienikin tasainen tien pätkä ja takkiin tulee. Olen hidas kuin mikä!

Mäkien hinkkaus on tainnut olla minulle myös erittäin epäluontaista ja tätä kautta kuluttavaa. Olen joutunut harjoittelemaan liian kovaa vuoristossa saavuttaakseni riittävän tason. Homman ollessa luonnotonta en ole tasoani kauaa pystynyt pitämään.

Nyt olen pitänyt hinkkauspaussia. Eli olen tehnyt vain kaksi tuntisia harjoitteita. (Vain viikonloppuisin nelituntisia.) Joka toinen päivä olen tehnyt kuulalla 1.5 tuntisen voimaharjoitteen ja iltapäiväisin ja välipäivinä ajellut kaksi tuntia kevyttä tehden nopeita spurtteja. Nyt kahden kuukauden hinkkaus pannan jälkeen olen huomannut selvää eroa. Eilen luulin lenkillä olevani taas nuori! Olin Sonjan kanssa lenkillä ja silloin minulla on tapana hiukan isotella ja näyttää kuinka pyörä lähtee, jos tanko ei katkea. Tein nopeita spurtteja silloin tällöin ja yhden venyttyä minuuttiseksi alkoi keuhkoputkeen sattua. Se on hieno tunne, jota en ole saanut aikaan vuosiin. Happea kulkee niin paljon, että putket kuluu.

Tuntui hiukan siltä, että olisin löytänyt vanhan ominaisuuteni saada voimaa paljon miehestä irti. Tästä innostuneena olen suunnitellut paluuta entisen tyyppiseen Jukkaan. Haluaisin taas olla nopea kuski, joka pärjää tasaisella ja XCO:kisoissa. Ajaisin pitkään toukokuulle asti XCO kisoja tekemättä mitään liian kovaa kuritus harjoitusjaksoa ja jos se ei riittäisi kuitenkaan riittäviin XCO tuloksiin, tekisin yhden vuoristo jakson vasta kesällä tärkeimpien maratonien aikaan. Jos XCO kulkisi, niin en ehkä vuoristomaratoneja ajaisikaan.

Saa nähdä mihin voimailu johtaa. Nyt kuitenkin on vapaus valita kisat itse ja olla hyvä siellä missä haluaa. Vapaus mennä oman pään mukaan antaa minulle paljon motivaatiota. Tuntuu kuin olisin tehnyt paluun junnuvuosiin.

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri