Vastaranta: Espanjassa leirillä

Suomessa alkaa talvi olemaan hyvässä vauhdissa, mutta Medilaser-Specializedin kanssa päätimme jatkaa kesää Espanjassa. Leirillä mukana oli myös muuta Pyörä-Poikien porukkaa kaikkiaan 14 henkeä. Olimme minun perinteisillä harjoitus poluilla Benidormin liepeillä. Leirin tarkoituksena oli laittaa tiimin toiminta heti kuntoon ja saada uusia eväitä talvea varten. Maaliskuussa kun ohjeiden saaminen on jo hiukan myöhäistä.

Itse pääsin leirillä toteuttamaan uutta aluevaltaustani valmentamista. Leirin majoituksena toimi tiimien harjoittelupaikaksi tarkoitettu suuri talo vuorien kupeessa kaukana kaikesta hälinästä. Kaikki ruokailut oli mahdollista pitää talolla, joten turhaan kaarteluun ei kulunut energiaa.

Leiriläisistä suuri osa oli vielä hiukan kokematonta, joten en lähtenyt toteuttamaan aivan kurinalaisinta harjoitusmeininkiä vaan ajelimme porukalla kaikki huomioiden. Tiimin toiminnan tarkoituksena on ollut innostaa uusia kuskeja lajin pariin. Jos olisin alkanut toteuttamaan omaa harjoituskulttuuriani, jota noudatin 20-vuotiaana, olisi varmaan viimeinenkin motivaation pilkahdus jäänyt Espanjan syysleirille leiriläisiltä.

No aivan vaahtokarkkien syömiseksi homma ei mennyt vaan Medilser-Specializedin kuskeja rässättiin ihan kunnolla. Valtteri sai maistaa miltä tuntuu ajaa kolme tunnin nousua putkeen yhdellä reippaalla lenkillä ja Jasmin sai roikkua miesten mukana hiukan kevyemmillä lenkeillä.

Leiriläisille jäi varmaan mieleen, ettei tasaista paikkaa taida olla kuin Suomessa, aurinko piristää päivää mukavasti, mutta kyllä säät ovat julmat muuallakin kuin Suomessa. Suurimmaksi ongelma kohdaksi, mikä rajoittaa suomalaista kestävyysurheilua yleensäkin, löysimme vaikeuden poistua mukavuusalueelta. Leiriläiset saivat kuulla, että kivistys, kolotus, hapotus, oksetus, nälätys, väsymys ja kurinalaisuus kuuluvat urheilijan elämään. Saa nähdä kuinka pidetty valmentaja minusta tulee.

Omaan harjoitteluun leiri toi harjoituskauden ensimmäisen määräviikon. Tunteja kertyi yli 30. Syksyn tavoitteena on ollut voiman hankkiminen salilta kuin pyörällä ajaenkin. Treenit ovat olleet melko lyhyitä alle kolme tuntisia nopeita lenkkejä. Voimaa on tullutkin mukavasti ja olen päässyt nyt sisään jopa syväkyykkyyn tangolla. Olen tehnyt paljon kuulaliikkeitä, mutta nyt mukaan on tullut salilla käymisen myötä hiukan suuremmat painot perus tanko liikkeisiin ja käsipainoilla tehtyihin kyykkyihin. Kotona kun ei ole painoja loputtomiin, mutta salilta ne ei taida tämän talven aikana loppua. Leiriviikon tunnit rankaisi voimailu aika pahasti. Eilen ei vielä ollut mitään asiaa koskea tuttuihin painoihin. Tänään tuntuisi jo lähtevän.

Syksyn toisena uutuutena on ollut hissitolppa. Se on satulatolppa, jonka korkeutta voi säätää tangossa sijaitsevasta vivusta nopeasti ajon aikana. Sen ansiosta olen saanut laittaa satulan maksimaalisen ylös, mikä auttaa nousuissa. Toisaalta olen voinut laskea satulaa 12cm laskuihin, joten niitä on voinut laskea kuin mikäkin freeridemies. Tolpasta tulee 400g lisäpainoa. Saa nähdä ajanko tolpalla kilpaa tulevalla kaudella. Luulenpa, että voin korvata painonlisäyksen alamäkien nopeudessa ja ennen kaikkea rentoudessa. Ei tarvitse koko aikaa ajaa pelon rajamailla.

Nyt palataan syksyn teemaan ja pidetään se talvenkin teemana. Voimaa lisää kinttuihin. Kisakauden alkuun on kuitenkin vielä melkein neljä kuukautta.petri1

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri