Vastaranta: Lumet sulaa

Jukka Vastaranta nousussa. Kuva: Sonja Kallio

Jukka Vastaranta nousussa. Kuva: Sonja Kallio

Pakko vielä kirjoitella hiihdosta, kun talvea vielä hiukan on jäljellä. Jos pyörämies vielä lumien sulettua puhuu pääasiassa hiihdosta, niin silloin kannattaisi vaihtaa lajia.

Tänä talvena on nyt kaksi kuukautta päivittäistä hiihtoa alla. En ole päässyt lumille kunnollisessa kunnossa näin pitkäksi aikaa sitten junnuvuosien. Olen nyt ollut pääasiassa Sveitsissä ja olosuhteet ovat olleet uskomattomat. Aurinko ei paista, joka päivä niin kuin postikorteissa, mutta joka viikko sen näkee. Lumi on liukasta ja ladut ajetaan joka päivä vaikka hiihtäjiä ei ole niistä kissan jälkeä pois hinkkaamaan päivässä. Profiilit ovat suunniteltu heikommallekin hiihtäjälle sopiviksi, mutta monen kilometrin mäkeäkin löytyy.

Olen ollut tänä talvena jopa hiukan hurahtanut hiihtoon. Aurinkoisina päivinä lajista, joka on perus tuskainen, jopa nauttii. Mehua juodessa paikoillaan aurinko alkaa lämmittää ja ei ole pakko kiirehtiä suu yrmeänä jatkamaan lenkkiä. Ladun varrella ihmiset ottavat aurinkoa ja aurinkorasva tuoksuu. Eläkeläiset ovat ruskeita ja iloisia. Ihmiset kannustavat lenkillä kuin hyvä henkisessä talviurheilukilpailussa. Kukaan ei ole uhannut poliisilla, eikä repinyt sauvoistani, työntänyt minua ladulta, haukkunut rikolliseksi tai muuta ikävää. On ollut oikein mukava hiihtää. Täällä näkee kuinka ihmiset nauttivat hiihdosta.

sveitsi jvKyllä kelpaa! Kuva: Jukka Vastaranta

Nyt alkaa hiihtokausi painaa. Sitä on tullut hiihdettyä melki joka päivä yli kolme tuntia, kun ei vaan ole malttanut hukata yhtäkään hyvää hiihtokeliä, joita on tuntunut vaan jatkuvan. Tänään oli 13 lämmintä lenkillä, mutta latu oli silti kunnossa. Mystistä lunta! Hiukan alkoi naama punoittaa kevätauringosta ja sen kuumottaessa hiukan jo toivoi, että lumi sulaisi. Alkaa hartijat sanomaan sopimuksen irti ja olisi aika laittaa sukset kesävahoihin.

Vielä ei kuitenkaan voi ihan lopettaa. Viikonlopuksi suunnataan Engadine Ski Maratonille. Kihlattuni Sonja ottaa siellä osaa kilpailuun. Itse en uskaltanut viivalle, sillä Sonjankin lähtönumero on 2500, kun kaikkiaan viivalla seisoo 15 000 innokasta. Jos minut oltaisiin laitettu tuolle lähtöpaikalle olisi voinut kilpailuhenkisen kaverin tunteet kuumentua ja miekkailua olisi ollut aika pitkän matkaa. Hiukan myös vaikutti se, että Sonjan kisaan ympäri puhui ja ilmoitti työnantaja. On se vaan hienoa urheilijan kunnioittamista, kun konsulttifirmassa työnantaja haluaa antaa hiukan lomaa työntekijälle, jotta saisi ylpeänä jännittää kuinka se kisoissa pärjää. On hiihtäjien arvostus aikamoista, mutta onhan vuoden sveitsiläinenkin murtomaahiihtäjä. Täällä saa oikein ylpeänä hiihtää ja sanoa olevansa hiihtäjä. Onhan se kunnioitettava asia, että on niin älyttömän hyvässä kunnossa, että jaksaa hiihtää.

Kaikesta tästä hiihdon hienoudesta johtuen olen päättänyt aloittaa uudestaan hiihtäjän urani, joka lopahti käytännössä junnuna. Ensi talvena hiihdän Sveitsin Marathon cupin. Matkat siinä ovat mukavat kaikki alle kaksi tuntisia ja tyylinä monesti vapaa. Jos tapahtumat ovat edes pyörä maratonien tasolla on ne varmasti hienoja kokemuksia. Voisi nuo kohtalaisen tasaiset luistelutyylin kisat sopia jopa hiukan iso reisiselle hiihtäjälle. Tarvitsee vaan treenata ojentajia heti kun pyöräkausi loppuu. Sonja hiihtää varmaan myös.

No nyt on aika alkaa pian ajelemaan. Pyöräilijä vasta arvostettu täällä onkin! Ihmiset hymyilee aina kun näkee. Lumi kuitenkin sataa pian taas ja sitten hiihdot alkaa. Mikä Alpeissa on hienointa on se, että sinne on vapaa pääsy ja kaikki jotka haluaa nauttia hiihdosta ja katsella hymyileviä ihmisiä ja tuntea olevansa kunnon hiihtäjiä voi tänne tulla. Lisää Suomipipoja laduille!

sonjakallio jvSonja tyytyväisenä ladulla. Kuva: Jukka Vastaranta

Lyyti.com

Kuuntele uusin Latu Podcast

Blogisti Jukka Vastaranta

JukkaEsittelykuva

Jukka Vastaranta on maantieajon nuorten MM-hopeamitalisti ja ajanut Rabobankin ammatilaistallissa Protour-tasolla. Viime vuosina Jukka on keskittynyt maastopyöräilyyn. Vuonna 2011 hän saavutti maratonmatkoilla EM-hopeaa ja MM-kilpailuissa 2014 viidennen sijan. Tällä hetkellä hän edustaa suomalaista Croc Sports tiimiä.

ulvang banneri